Στην «τέντα»...
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Το τρέµουλο της Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια δηµόσιας εµφάνισής της και το δεύτερο επεισόδιο µέσα σε λιγότερο από δέκα µέρες ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά των διεθνών µέσων, που εξέφρασαν ανησυχία για την πραγµατική κατάσταση της υγείας της ισχυρής πολιτικού και κατ’ επέκταση για τη δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων της.
Στους παλαιότερους εξ ηµών θύµισε όµως µια άλλη εποχή, όταν επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου ένα ολόκληρο -ιδιότυπο είναι η αλήθεια- κέντρο Τύπου είχε στηθεί σε µια... τέντα έξω από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο όπου νοσηλευόταν ο Ελληνας πολιτικός λόγω σοβαρών προβληµάτων υγείας. Κάµερες, καλώδια, µικρόφωνα, µονάδες εξωτερικών µεταδόσεων, γεννήτριες, τρίποδα, φώτα και αναρίθµητοι δηµοσιογράφοι και κάθε λογής εκπρόσωποι από τον χώρο του Τύπου έδιναν καθηµερινή µάχη για µια άρτια ανακοίνωση, µια διαφωτιστική είδηση, ένα καλό πλάνο ή και µια αντιπροσωπευτική φωτογραφία. Συνεργάτες, βουλευτές, επισκέπτες που κατέφθαναν στο Ωνάσειο έρχονταν σε επαφή µε πρόσωπα του άµεσου περιβάλλοντος του νοσηλευόµενου πρωθυπουργού και ύστερα πολιορκούνταν από τον ίδιο κλοιό που άλλες ώρες έσφιγγε γύρω από το ιατρικό προσωπικό του νοσοκοµείου. Η περίφηµη «τέντα» άφησε εποχή. Από αυτήν αναδείχθηκαν µετέπειτα «αστέρες» της δηµοσιογραφίας αλλά και έγινε η αρχή για τις πολλαπλές ζωντανές συνδέσεις, τα λεγόµενα «παράθυρα» της τηλεόρασης, που θα έδιναν το δικό τους στίγµα στο τοπίο των µεταδόσεων.
Στην ιστορία πέρασαν και οι ολονύχτιες βάρδιες συναδέλφων των ραδιοτηλεοπτικών κυρίως µέσων, των πρακτορείων και κάποιων εφηµερίδων. Ανθρωποι που κοιµούνταν στο έδαφος ή στα αυτοκίνητά τους εκτελώντας απροσδιόριστες βάρδιες, προκειµένου να καλύψουν µια τυχόν αιφνίδια εξέλιξη. Φήµες έδιναν κι έπαιρναν, γνωριµίες και συνεργασίες ξεκίνησαν εκεί, ενώ κάποιες «µικρές ώρες» έσβησαν απεγνωσµένα σε κάθε λογής... τυχερά παιχνίδια.
Αυτά, µε την κατάλληλη αφορµή. Κατά τα λοιπά, για την καγκελάριο όπως και για κάθε πολιτικό ισχύει η αρχή ότι όταν µια πάθηση γίνεται εµπόδιο για την άσκηση των καθηκόντων που απαιτεί ένα αξίωµα, θα πρέπει να παραιτηθεί. Αλλωστε η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει, όταν ανακοίνωνε το Νοέµβριο του 2016 την τέταρτη υποψηφιότητά της για καγκελάριος, πως αν εκλεγεί θα ασκήσει το αξίωµα για ολόκληρη τη θητεία, «αλλά και αυτό ισχύει πάντα, εφόσον το επιτρέπει η υγεία».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr