Η µιντιακή κανονικότητα
Όποιος κυβερνά οφείλει και να ελέγχεται από την 4η εξουσία, που σε αυτή την περίπτωση όµως υπερέβη τον ρόλο της🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Επί 20ετία αρθρογράφος στους «New York Times», ο Ρότζερ Κοέν επέλεξε την εποµένη των ελληνικών εκλογών, µε ένα ψύχραιµο -αν και ευλόγως από την αµερικανική σκοπιά- άρθρο, να κάνει τον απολογισµό της διακυβέρνησης Τσίπρα αλλά και µια πρώτη σύσταση στον νέο Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το δηµοσίευµα είχε τίτλο «Η Ελλάδα είναι η καλή είδηση στην Ευρώπη», ενισχύοντας εξαρχής την πρόθεση του αρθρογράφου να δηλώσει ότι µέχρι εδώ έγιναν από την απελθούσα κυβέρνηση και σηµαντικά βήµατα σε διάφορους τοµείς. Ενδιαφέρον είχε και ο υπότιτλος: «Η ελληνική ανθεκτικότητα στην κρίση καταδεικνύει ότι οι αναφορές σε διάλυση της δηµοκρατίας ήταν υπερβολικές».
Αυτό το τελευταίο θα µπορούσαµε άνετα να το ερµηνεύσουµε ως κριτική του κ. Κοέν στο πολιτικό και µιντιακό σύστηµα, που κινδυνολογούσε όλα αυτά τα χρόνια, εκτός αλλά και εντός Ελλάδας. Ας µείνουµε στο καθ’ ηµάς µιντιακό περιβάλλον. Αυτό το οποίο σε µία συντριπτική αντιπολιτευτική ποσόστωση επιτέθηκε µε διάφορους τρόπους, άλλοτε δίκαια και συχνότερα άδικα, άλλοτε ψύχραιµα και συχνότερα λυσσαλέα, άλλοτε «παραδοσιακά» και συχνότερα «καινοτόµα», άλλοτε αποκαλύπτοντας και άλλοτε επινοώντας, στην κυβέρνηση Τσίπρα. Εξυπακούεται ότι όποιος κυβερνά οφείλει και να ελέγχεται από την 4η εξουσία, που σε αυτή την περίπτωση όµως υπερέβη τον ρόλο της. Πολώθηκε, έγινε εµµονική, κάποτε ακόµα και γραφική.
Ό,τι έγινε, έγινε όµως. Και η νέα κυβέρνηση ανήλθε στην εξουσία σ’ αυτό το κατ’ αρχάς ευνοϊκό για εκείνη περιβάλλον, που ως εδώ λειτούργησε σαν µεταξωτό «κουκούλι» ακόµα και για πολιτικές ή δηµοσιογραφικές συµπεριφορές που ξεπερνούσαν το µέτρο. Το αν θα παραµείνει το µετάξι της ελληνικής µιντιακής συµπεριφοράς, θα το δούµε στην πορεία.
Ό,τι ήδη είδαµε πάντως είναι ότι η νέα κυβέρνηση ως υπέρµαχος της κανονικότητας θα χρειαστεί να προσαρµοστεί και στα κανονικά ΜΜΕ. Το περίφηµο επιθετικό προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τολµηρά αποκαλυπτικό δηµοσίευµα της «Liberation», τα δηκτικά tweets του συνεργάτη του Economist Jeremy Cliffe για την πολιτική προέλευση του νέου πρωθυπουργού και την ισχνότατη παρουσία γυναικών στη νέα κυβερνητική σύνθεση, η εµφανέστατη ενόχληση της παρουσιάστριας του BBC HARDtalk, Ζεϊνάµπ Μπαντάουι, στην απάντηση που έλαβε από τον κ. Μητσοτάκη όταν σε συνέντευξή της τον ρώτησε επίµονα για το ίδιο θέµα, ήταν οι πρώτες, άµεσες ενδείξεις αυτής της «κανονικότητας».
Και όσο και αν ο βουλευτής της ΝΔ Μπάµπης Παπαδηµητρίου, µε τη φόρα που είχε ως εκπρόσωπος και ο ίδιος αυτής της υπερενισχυµένης 4ης εξουσίας που λέγαµε, απέδωσε τουλάχιστον την κριτική της «Λιµπέ» σε… «µαύρα» διαπλεκόµενα, τα πολύ αµφιλεγόµενα «επιχειρήµατα» αυτού του είδους δεν διασώζουν το διεθνές «πρεστίζ» σου όταν είσαι πλέον κυβέρνηση.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr