Τεστ αντοχής...
Το Ευρωκοινοβούλιο προβάλλει τριχοτοµηµένο απέναντι στην υποψηφιότητα Λάιεν, σε αυτούς που θα ψηφίσουν υπέρ, σε αυτούς που θα ψηφίσουν κατά και στους αναποφάσιστους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Αν δεν είναι ρεαλιστική η προσδοκία αποφάσεων προς την κατεύθυνση εµβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τουλάχιστον υπάρχει ο ρεαλισµός της τελευταίας στιγµής, όπως έδειξε στις αρχές του µήνα ο συµβιβασµός για την κατανοµή των ανώτατων θεσµικών αξιωµάτων στην ΕΕ. Για πρώτη φορά όµως η επιλογή προέδρου της Κοµισιόν -της υπουργού Αµυνας της Γερµανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- δεν είναι βέβαιο και δεδοµένο ότι θα επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο αύριο Τρίτη.
Είναι βέβαιο ότι απέναντι στον γαλλογερµανικό συµβιβασµό της τελευταίας στιγµής που διαµόρφωσαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής οι Μέρκελ - Μακρόν µε τη Λάιεν επικεφαλής της Κοµισιόν και τη Λαγκάρντ επικεφαλής της ΕΚΤ, προβάλλει ένα ευρύ και ετερόκλητο µέτωπο δυσαρεστηµένων, το οποίο θα υποβάλλει σε ένα συνεχές τεστ αντοχής τις ευρωπαϊκές ισορροπίες και τους συσχετισµούς στην ΕΕ-Ευρωζώνη. Σύµφωνα µε σχετικό ρεπορτάζ του «Politico», το Ευρωκοινοβούλιο προβάλλει τριχοτοµηµένο απέναντι στην υποψηφιότητα Λάιεν, σε αυτούς που θα ψηφίσουν υπέρ, σε αυτούς που θα ψηφίσουν κατά και στους αναποφάσιστους.
Καθοριστική αναµένεται να είναι και η στάση των ευρωβουλευτών του SPD στο Ευρωκοινοβούλιο, αν δηλαδή θα πυροδοτήσουν καταψηφίζοντας τη Λάιεν µια κρίση στο Στρασβούργο, που θα οδηγήσει στην κατάρρευση του µεγάλου συνασπισµού υπό τη Μέρκελ στο Βερολίνο. Τούτων λεχθέντων, η Λάιεν αδίκως κατηγορείται ότι είναι γενικόλογη στις τοποθετήσεις της, πως δεν έχει κανένα ευρωπαϊκό όραµα. Η ακινησία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ήταν και είναι διακοµµατική ευθύνη των Χριστιανοδηµοκρατών και των Σοσιαλδηµοκρατών, οι οποίοι µετά την έναρξη της παγκόσµιας χρηµατοπιστωτικής κρίσης του 2008 και κυρίως µετά την έναρξη της κρίσης στην Ευρωζώνη την άνοιξη του 2010 τράβηξαν την κόκκινη γραµµή της άρνησης της Γερµανίας να δεχθεί αµοιβαιοποίηση του κινδύνου και µεταφορά πόρων εντός της Ευρωζώνης.
Αν ο Γιούνκερ µπορεί να θεωρηθεί, παρότι ανήκει και αυτός στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, ως η οραµατική ευρωπαϊκή αντίστιξη της Λάιεν, τότε προβάλλουν ανάγλυφα και τα όρια του εκάστοτε επικεφαλής της Κοµισιόν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr