Ευρωπαϊκό... τσακ-µπαµ με τον Μαργαρίτη Σχοινά
Η υπόθεση του νέου επιτρόπου της Ελλάδας στην Κοµισιόν διεκπεραιώθηκε «τσακ-µπαµ»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ετσι η επιλογή του πρωθυπουργού, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ετοιµάζεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιό του, που όπως ο ίδιος εκτιµά θα σχετίζεται µε την ανάπτυξη. Ισως κάποιοι περίµεναν ότι η ιστορία αυτή θα ήταν κάπως πιο περίπλοκη. Ιδίως από τη στιγµή που είχε «ακουστεί» έντονα για τη θέση το όνοµα του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαµαρά.
Αξίζει µάλιστα να σηµειωθεί ότι ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε µε τον Μεσσήνιο προκάτοχό του πριν από την ανακοίνωση του Μαργαρίτη Σχοινά. Είναι βέβαιο ότι οι απόψεις του Αντώνη Σαµαρά για τη Συµφωνία των Πρεσπών δεν ήταν και το καλύτερο συστατικό στοιχείο για τη θέση του επιτρόπου (εφόσον όντως την ήθελε). Σε αντίθεση µε τον Μαργαρίτη Σχοινά, που είναι ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον «µέσα» στο ευρωπαϊκό πνεύµα για όλα σχεδόν τα ζητήµατα. Εν ολίγοις έχουµε µια καθ’ όλα ευρωπαϊκή επιλογή. Τον πρώην συνεργάτη των Ζ.- Κλ. Γιούνκερ αλλά και του Μανουέλ Μπαρόζο νωρίτερα.
Εναν επίτροπο που τα 30 και πλέον χρόνια που κινείται στους κύκλους των Βρυξελλών τού δίνουν ένα σαφές πλεονέκτηµα. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ρωτήθηκε για τη νέα πρόεδρο, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήξερε όλο το οικογενειακό της δέντρο, το πόσα παιδιά έχει (7, παρακαλώ) και πολλά στοιχεία του χαρακτήρα της. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς την περίοδο των ευρωεκλογών θυµάµαι ότι κινήθηκε πολύ προσεκτικά. Χωρίς να αναµειχθεί στην εσωτερική πόλωση των ηµερών εκείνων στην Ελλάδα.
Ακόµη µάλιστα και όταν υπήρξε η µεγάλη διαφορά των 10 και πλέον µονάδων υπέρ της Νέας ∆ηµοκρατίας δεν θριαµβολόγησε. Ας υπήρξε στο παρελθόν ευρωβουλευτής του κόµµατος. Αρκέστηκε σε ένα γενικόλογο σχόλιο για τα αποτελέσµατα σε όλη την ΕΕ που επεσήµανε ότι «δεν κέρδισαν οι λαϊκιστές».
Μόνον εµµέσως και ερµηνευτικά θα µπορούσε να εκληφθεί ως σπόντα ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Η µόνη παρατήρησή του έγινε µετά τον ορισµό του ως επιτρόπου στη δηµόσια τηλεόραση: Εκεί δήλωσε ότι το καλοκαίρι του 2015 η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεµού, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι δεν θα ξαναβρεθεί κυβέρνηση στη χώρα να φέρει τα πράγµατα σε αυτό το σηµείο. Κάποια στιγµή στο µέλλον θα αποτιµηθεί η θητεία του Μαργαρίτη Σχοινά ως επιτρόπου. Οπως γίνεται τώρα για τον ∆. Αβραµόπουλο, µε τα περισσότερα σχόλια να είναι θετικά. Αν και οφείλω να οµολογήσω ότι δεν έχω καταλάβει ακριβώς ποια είναι τα κριτήρια για κάτι τέτοιο.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr