Ο Καρντόσο, ο Λουτσέσκου, οι «ειδικοί» και οι ξερόλες
Η ΑΕΚ, πριν από την απόφασή της να διώξει τον Μιγκέλ Καρντόσο, πρέπει να ξέρει τι ακριβώς θέλει και πόσο αποφασισμένη είναι να στηρίξει το νέο προπονητικό εγχείρημα Εύκολα διώχνεις έναν προπονητή, δύσκολα βρίσκεις, αν δεν λειτουργείς βάσει σχεδίου, ικανό αντικαταστάτη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ολοι το είχαν πάρει χαμπάρι ότι ήταν θέμα χρόνου ο Πορτογάλος προπονητής της «Ενωσης» να αποτελέσει παρελθόν. Φαντάζομαι και ο Μιγκέλ Καρντόσο, τον οποίον οι ιθύνοντες της ΠΑΕ ΑΕΚ τον άφησαν να πέσει σαν ώριμο φρούτο. Σαν χαλασμένο φρούτο. Όταν μετά την ήττα από την Τραμπζονσπόρ ουδείς παράγοντας της ομάδας των «κιτρινόμαυρων» έσπευσε να του εκδηλώσει, έστω και για τα μάτια του κόσμου, κάποια μορφή στήριξης, είχε γίνει απολύτως σαφές ότι η κλεψύδρα είχε αδειάσει για τον Πορτογάλο κόουτς, ο οποίος πέτυχε κάτι ασύνηθες: να αποκτήσει τόσες αντιπάθειες στον κόσμο της ΑΕΚ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Και πριν εκπνεύσει ο μήνας Αύγουστος και ύστερα από τη διεξαγωγή μίας μόλις αγωνιστικής στη Super League 1, να αποτελέσει παρελθόν, καταγράφοντας επίδοση που θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια.
Το ζητούμενο για την ΑΕΚ δεν είναι αν ακολούθησε την πεπατημένη άλλων συλλόγων, ουχί μόνον ελληνικών, ασχέτως αν εδώ η υπομονή μας εξαντλείται νωρίτερα, αλλά αν ζύγισε σωστά τα πράγματα. Αν έκρινε ότι η ομάδα δεν μπορεί να γυρίσει τα χαρτί και ότι ο Πορτογάλος ήταν ένας εμμονικός προπονητής που αρνιόταν να αλλάξει ρότα, τότε ορθώς έλαβε την απόφαση να τελειώνει μία ώρα αρχύτερα τον Μιγκέλ Καρντόσο.
Αλλωστε, και προ διετίας ο ΠΑΟΚ είχε λήξει τη συνεργασία με τον Αλεκσάνταρ Στανόγιεβιτς, πριν ακόμα μπει ο Δεκαπενταύγουστος. Και ως απεδείχθη, ορθώς έπραξε, καθώς ο «Δικέφαλος του Βορρά», με προπονητή τον Ραζβάν Λουτσέσκου, έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση (και) του πρωταθλήματος, τίτλο που έχασε από τα ήξεις-αφήξεις του διαιτητή Κομίνη στο ντέρμπι της Τούμπας με την ΑΕΚ. Αν θεωρεί η διοίκηση της «Ενωσης» ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να σώσει τη χρονιά, ορθότατα πράττει.
Το εύκολο, λοιπόν, είναι να επιρρίπτεις όλες τις ευθύνες στον εκάστοτε «θύμα» - προπονητή και να τον απολύεις, παραβλέποντας τα δικά σου λάθη. Το δύσκολο, πέραν της αναγνώρισης των δικών σου «φάουλ», να μην ενεργείς σπασμωδικά. Να ξέρεις τι ψάχνεις, αν ο νέος προπονητής μπορεί να παράξει έργο με βάση τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών που διαθέτει η ομάδα, αν είσαι διατεθειμένος να δώσεις πίστωση χρόνου, κι άλλα πολλά.
Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όμως, σπανίζουν τέτοιες περιπτώσεις. Και οι παράγοντές του θεωρούν ότι τα πάντα γίνονται με αυτόματο πιλότο. Γι’ αυτό και σπανίζουν οι σωστές επιλογές προπονητών, ποδοσφαιριστών, συνεργατών. Διότι από «ειδικούς» και ξερόλες, άλλο τίποτα…
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr