Νόµοι και αστυνοµοκρατία
Η απόφαση της Συγκλήτου του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου να κλείσει -συµβολικά- για σήµερα το Ιδρυµα είναι ένα καµπανάκι για την Πολιτεία: δεν είναι νοητό να γίνεται διακίνηση και χρήση ναρκωτικών µέσα σε µία ανώτατη σχολή που -παρ’ όλα αυτά- συγκαταλέγεται στα καλύτερα πανεπιστήµια του κόσµου.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Η περίπτωση του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου δεν είναι, δυστυχώς, η µοναδική στη χώρα µας: όλα τα πανεπιστήµια, στον έναν ή τον άλλο βαθµό, βιώνουν ανάλογες καταστάσεις. Ο αρµόδιος υπουργός υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει θέµα νόµου, σηµειώνοντας -και ορθά- ότι σε περίπτωση τέλεσης κακουργηµάτων η Αστυνοµία οφείλει να παρέµβει χωρίς να εµποδίζεται από τη ρύθµιση περί πανεπιστηµιακού ασύλου. Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν διευκρινίζει τι ισχύει στην περίπτωση τέλεσης πληµµεληµάτων, όπως η χρήση ναρκωτικών µέσα σε ένα πανεπιστηµιακό ίδρυµα.
Από την άλλη πλευρά, η αξιωµατική αντιπολίτευση -διά του προέδρου της- ανήγγειλε χθες ότι αυτή η εικόνα θα αλλάξει µε νόµο αµέσως µετά τις εκλογές. Κατά την άποψη της ΝΔ, αρκεί η κατάργηση του πανεπιστηµιακού ασύλου ώστε να επανέλθει η ηρεµία στις σχολές και να πάψουν τα φαινόµενα ανοµίας. Ωστόσο, η αστυνοµοκρατία δεν λύνει αυτοµάτως παθογένειες πολλών χρόνων. Και βεβαίως, δεν πρέπει να φτάσουµε από το ένα άκρο στο άλλο: σίγουρα τα πανεπιστήµια πρέπει να λειτουργούν σε καθεστώς απόλυτης ηρεµίας, αλλά πρέπει να λειτουργούν και σε καθεστώς απόλυτης ακαδηµαϊκής ελευθερίας.
Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr