Απεργία στο Μετρό για 21 άτομα; Ναι, για 21 άτομα!
Σήμερα μπορεί να είναι αυτοί οι «λίγοι» απεργοί που στοχοποιούνται για τις διεκδικήσεις τους, αλλά αύριο μπορεί να είσαι εσύ. Και δεν θα υπάρχει κανένας να διαμαρτυρηθεί για σένα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η Τρίτη ξημέρωσε και έφερε κίνηση στους δρόμους της Αθήνας και οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αφορμή στάθηκε η απόφαση για στάση εργασίας στο Μετρό η οποία προκάλεσε, από τη μια, ταλαιπωρία σε επιβάτες που δεν μπορούσαν να πάνε στη δουλειά τους και, από την άλλη, κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους, με τα ΙΧ να σχηματίζουν μεγάλες ουρές σε μποτιλιαρίσματα, σε κεντρικούς δρόμους.
Αμέσως μετά, μόλις έγινε γνωστό πως αυτή η στάση εργασίας αποφασίστηκε για τη μετακίνηση 21 υπαλλήλων από διοικητικές θέσεις σε εκδοτήρια, η οργή από κάποιους πολίτες, επιβάτες και οδηγούς που δεινοπάθησαν στην Αθήνα, κορυφώθηκε. Μάλιστα, με ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία και ξεκαθάρισε πως «η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται επειδή ζητήθηκε από 21 άτομα να κάνουν τη δουλειά τους». Ο ίδιος αποκάλυψε, επίσης, πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας.
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), επιμένει στη στάση του και μάλιστα προειδοποιεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα, ο Σπύρος Ρεβύθης ανέφερε «κι εμείς αιφνιδιαστήκαμε από την πρωτοφανή απόφαση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ χωρίς να κοιτάξει τις ανάγκες τις υπηρεσιακές και τις ανάγκες των εργαζομένων». Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κλιμάκωσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «εάν συνεχιστεί το ίδιο πράγμα, να πληρώνουν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι τότε είναι πιθανόν να υπάρξει κλιμάκωση». Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος χαρακωμάτων -με «όπλα» tweets και posts- συνεχιζόταν, για το εάν πρέπει ή όχι «τόσο λίγα άτομα να κρατούν όμηρο μια πόλη».
Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για το συγκεκριμένο ζήτημα και, ξέρεις, δεν χρειάζεται να είσαι Αριστερός για να στηρίξεις τη θέση αυτών των 21 ατόμων που απήργησαν. Αρκεί, απλώς, να είσαι κι εσύ εργαζόμενος και να αναλογιστείς πως αυτοί οι άνθρωποι -οι οποίοι στοχοποιούνται, κιόλας- κάτι ζητούν, κάτι διεκδικούν, διάολε. Και ο πρωθυπουργός, αντί να τους ακούσει, να συζητήσει μαζί τους, τους -ας το πούμε κομψά- προειδοποιεί ότι εάν δεν κάνουν ό,τι θέλει η κυβέρνηση, θα γίνει ρύθμιση για να πάρουν άλλοι τη θέση τους.
Μπορεί, λοιπόν, σήμερα να ταλαιπωρηθήκατε απίστευτα στην πρωτεύουσα, αλλά μη στήνετε στο «απόσπασμα» αυτούς τους 21 εργαζόμενους. Επειδή σήμερα μπορεί να είναι εκείνοι που μπαίνουν στο στόχαστρο, αλλά αύριο μπορεί να είσαστε εσείς. Ας πούμε ότι μαζί με άλλα πέντε άτομα διεκδικείτε κάποιο δικαίωμα που θεωρείτε λογικό -αφού αφορά την επιβίωσή σας- και την ίδια στιγμή υπάρχουν κάποιοι που κρίνουν τα αιτήματα και το συνδικαλιστικό δικαίωμά σας. Και σε όλα αυτά, προστίθεται και ο πρωθυπουργός ο οποίος σου λέει «μεγάλε, εάν δεν σταματήσεις να μιλάς και να διεκδικείς ένα καλύτερο αύριο, θα το φτιάξω νομοθετικά και θα κάνουν άλλοι τη δουλειά σου, θα σε παραγκωνίσουμε με το γάντι».
Σκεφτείτε, λοιπόν, αυτό: σήμερα είναι οι 21 που θεωρούνται ότι δημιούργησαν χάος στην πόλη, αύριο θα είσαι εσύ και το δίκιο σου, αλλά δεν θα υπάρχει κανείς για να διαμαρτυρηθεί για σένα. Και τα γράφω όλα τα παραπάνω εγώ που έκανα, την ίδια ημέρα, τη διαδρομή Κατεχάκη-Δαχτυλίδι Κηφισίας μέσα σε… 1,5 ώρα, εντάξει; Ναι, για 21 άτομα…
Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr