Ο κορονοϊός δεν μπορεί να «γεννήσει» χούντα στη χώρα μας
Είναι βέβαιο ότι θα βγει κάποιος ευφυής στο timeline μας και θα δηλώσει κάτι που, διάολε, κανείς μας δεν είχε σκεφτεί: «άμα θέλουν αυτοί, μπορούν να κλείσουν τη Βουλή και να κάνουν χούντα»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Μέχρι τις 27 Απριλίου, στις έξι το πρωί, παρατείνεται το μέτρο του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο κατά την ενημέρωση των 18:00 για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Την ίδια ώρα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναζωπυρωνόταν η συζήτηση περί περιορισμού των ελευθεριών, περί καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, ότι «το πάνε παγκοσμίως για απολυταρχία - χούντα», ότι «θα γίνουμε Ουγγαρία» κι άλλα τέτοια «σοφά».
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, με την εθνικιστική-υπερσυντηρητική κυβέρνησή του, έλαβε το «πράσινο φως» του κοινοβουλίου για να αναλάβει ριζικά ενισχυμένες υπερεξουσίες, στο πλαίσιο της επ΄ αόριστον κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει για την αντιμετώπιση του Covid-19. Κάτι σαν light δικτάτορας, με άλλα λόγια, όπου κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι μετά το τέλος της επιδημίας θα άρει τον έλεγχο του στρατού από 140 επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας - τις οποίες ήδη ελέγχει. Μπορεί, κάλλιστα, να δηλώσει πως τα ληφθέντα μέτρα πρέπει να παραταθούν στη χώρα του, «δια λόγους εθνικής ασφαλείας».
Κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την ανησυχία τους ακριβώς για αυτό, για «τον κίνδυνο παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου, της Δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που απορρέουν από την έγκριση ορισμένων επειγόντων μέτρων». Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην κοινή δήλωση Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας, Ιρλανδίας, Δανίας, Φινλανδίας, Σουηδίας, Λετονίας, Σλοβενίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας. Το θέμα, όμως, είναι: «Μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε Ουγγαρία;».
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει τον Ορμπαν εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Ο πρωθυπουργός υπογράφει, μαζί με άλλους 12 επικεφαλής κομμάτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία ζητείται η αποβολή του κόμματος Fidesz, του κόμματος του Ορμπαν, από το ΕΛΚ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουγγαρία. Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη: «Ολοι πιστεύουμε στον κοινοβουλευτισμό, ειδικά σε συνθήκες δύσκολες, όπως αυτές που διανύουμε. Και θα επιμείνω σε αυτήν τη δημοκρατική λειτουργία, απορρίπτοντας κάθε αυταρχικό περιορισμό, όπως δυστυχώς συνέβη πρόσφατα σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης: στην Ουγγαρία». Παρ’ όλα αυτά, θα βγει κάποιος ευφυής στο timeline μας και θα δηλώσει κάτι που, διάολε, κανείς μας δεν το είχε σκεφτεί: «άμα θέλουν αυτοί, μπορούν να κλείσουν τη Βουλή και να κάνουν χούντα».
Ξεπερνώντας κάθε αντίστοιχη ικμάδα σκέψης παύλα απόσταγμα σοφίας, να επισημάνουμε πως η αναστολή λειτουργιών του Κοινοβουλίου προβλέπεται και προσδιορίζεται αυστηρά μόνο μέσω Συντάγματος, για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις -οι οποίες είναι ρητές και δεν επιδέχονται πολλών ερμηνειών- και μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα. Βασικά, το «λουκέτο» μπορεί να το αποφασίσει ψηφίζοντας -μόνο- η Βουλή.
«Μα», θα πουν κάποιοι, σε διαπρύσια-ανορθόγραφα ποστ στα social media, «μπορεί να πουν ότι η χώρα, λόγω του ιού, βρίσκεται σε πολιορκία και να επιβάλλουν στρατιωτικό νόμο». Στην κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα, δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις του άρθρου 48 του ελληνικού Συντάγματος -περί κατάστασης πολιορκίας- δείτε εδώ: «1. Σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης εξαιτίας εξωτερικών κινδύνων ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας, καθώς και αν εκδηλωθεί ένοπλο κίνημα για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, η Bουλή, με απόφασή της, που λαμβάνεται ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης, θέτει σε εφαρμογή, σε ολόκληρη την επικράτεια ή σε τμήμα της, τον νόμο για την κατάσταση πολιορκίας, συνιστά εξαιρετικά δικαστήρια και αναστέλλει την ισχύ του συνόλου ή μέρους των διατάξεων των άρθρων 5 παράγραφος 4, 6, 8, 9, 11, 12 παράγραφοι 1 έως και 4, 14, 19, 22 παράγραφος 3, 23, 96 παράγραφος 4 και 97. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημοσιεύει την απόφαση της Bουλής. Mε την απόφαση της Bουλής ορίζεται η διάρκεια ισχύος των επιβαλλόμενων μέτρων, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τις δεκαπέντε ημέρες».
Επανερχόμενος στην ερμηνεία που έγραφα παραπάνω, ο κορονοϊός δεν μπορεί να «βαπτιστεί» πόλεμος ούτε στρατιωτική επιστράτευση, δεν απειλεί την εθνική άμυνα της Ελλάδας, δεν μπορεί να οριστεί ως ένοπλο κίνημα – πραξικόπημα, οι εν λόγω έννοιες είναι σαφείς.
Είναι προφανές ότι σε καθεστώτα ανά τον κόσμο -τα οποία είναι αυταρχικά και «κερνούν» ολοκληρωτισμό- μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση και να χρησιμοποιηθεί η πανδημία για δημοκρατικό εκτροχιασμό. Στις δυτικές χώρες, όμως, οι οποίες είναι εμποτισμένες με τη Δημοκρατία και την περιφρουρούν με νόμους, αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Επομένως, την επαύριον, μπορεί να δούμε τον Ορμπαν να διαφεντεύει την Ουγγαρία, ίσως αντικρίσουμε στην Πολωνία περαιτέρω έξαρση του εθνικισμού, αλλά σε δημοκρατικά υγιείς χώρες ο κορονοϊός δεν θα γεννήσει χούντες.
Εννοείται πως θα υπάρξουν κάποιοι που θα διαβάσουν αυτά που έγραψα και θα απαντήσουν, με το ατράνταχτο επιχείρημα, «άμα θέλουν αυτοί κάνουν δικτατορία» - τόσο απλά. Οι ίδιοι, μάλιστα, θα συνεχίσουν με το ακράδαντο «άλλωστε, χούντα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας, να μην μπορώ να πάω στο χωριό ή στο νησί μου το Πάσχα και τι μου λες εσύ, ρε Σεραφείμ…». Δηλαδή, αυτά που πέρασαν οι Ελληνες στην επταετία των Συνταγματαρχών, συγκρίνονται με το σούβλισμα αμνοεριφίων στας εξοχάς.
Ας μη λέμε πολλά… Το βέβαιο είναι ότι μία από τις «παρενέργειες» του κορονοϊού είναι πως οι λέξεις σε κάποιους έχουν χάσει το νόημα, την αξία τους και αναμασώνται σαν άνοστη τσίχλα, επί ματαίω. Ευτυχώς, η Δημοκρατία μας τα επιτρέπει και αυτά…
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr