Ιδιωτικά σχολεία: Στα χαρακώματα καθηγητές - αντιπολίτευση, πυρ ομαδόν κατά του Νόμου
«?ώρο στους σχολάρχες από τη Νίκη Κεραµέως» χαρακτηρίζουν οι καθηγητές το νοµοσχέδιο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση, που ψηφίστηκε στη Βουλή την Τρίτη το βράδυ, αποτέλεσε αφορµή για σφοδρή αντιπαράθεση µεταξύ της υπουργού Παιδείας, των κοµµάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και όλων των εµπλεκόµενων φορέων. Εντονη ήταν η αντίδραση και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, οι οποίοι χαρακτήρισαν το νοµοσχέδιο «δώρο-έκτρωµα στους σχολάρχες από τη Νίκη Κεραµέως». Μάλιστα οι εκπαιδευτικοί τονίζουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι τις επόµενες µέρες θα εκδώσουν αναλυτικό «οδηγό επιβίωσης» για τη νέα νοµική-εκπαιδευτική πραγµατικότητα, ενώ υπογραµµίζουν ότι θα πολεµήσουν τον νέο νόµο µε νοµικά και συνδικαλιστικά µέσα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ.
Οι ιδιοκτήτες των σχολικών µονάδων είναι οι µόνοι που «υπερψηφίζουν» το νοµοσχέδιο, το οποίο προώθησε η κυβέρνηση µε την αιτιολογία ότι µέχρι τώρα «η ιδιωτική εκπαίδευση λειτουργούσε σε ένα ασφυκτικό και συγκεντρωτικό πλαίσιο λειτουργίας υπέρµετρου κρατικού παρεµβατισµού, αποτέλεσµα, σε µεγάλο βαθµό, των παρεµβάσεων της προηγούµενης κυβέρνησης».
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί µέσω της οµοσπονδίας τους (ΟΙΕΛΕ) έστειλαν εξώδικη διαµαρτυρία προς την υπουργό Παιδείας, καταγγέλλοντας οικονοµική «εξυπηρέτηση» κορυφαίων στελεχών των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων µε τη Ν∆.
Μάλιστα, η ΟΙΕΛΕ υπογράµµισε ότι δεν «πρόκειται για χορηγίες ιδιωτών, αλλά για χρηµατοδότηση ιδιωτικών σχολείων, που είναι φορείς εποπτευόµενοι από το υπουργείο Παιδείας, παρέχουν κατά το Σύνταγµα δηµόσιο και κοινωνικό αγαθό και εκδίδουν ισότιµους τίτλους σπουδών. Τα έσοδά τους προέρχονται από δίδακτρα, γεγονός που θέτει νέο ηθικό ζήτηµα για το αν οι γονείς είναι σύµφωνοι που τα χρήµατα τα οποία επενδύουν για την εκπαίδευση των παιδιών τους κατευθύνονται σε κοµµατικά ταµεία».
«Συγκρούονται δύο κόσμοι»
Απαντώντας στην αντιπολίτευση, η υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι το νοµοσχέδιο ενέχει «έναν βαθύ συµβολισµό και είναι βαθιά ιδεολογικό. Συγκρούονται δύο κόσµοι. Από τη µια ο κόσµος του προοδευτισµού, ο κόσµος που θέλει σχολεία υπό την εποπτεία µεν του κράτους, αλλά πιο ελεύθερα και πιο αυτόνοµα, σχολεία πρωτοπόρα, σχολεία δυναµικά, και από την άλλη ο κόσµος της οπισθοδρόµησης, της ήσσονος προσπάθειας, της πολεµικής εναντίον κάθε έννοιας αξιολόγησης, ο κόσµος που θέλει το κράτος να απλώνει τα πλοκάµια του παντού. Το νοµοσχέδιο έρχεται να επιφέρει µια πιο υγιή ισορροπία µεταξύ αφενός της κρατικής εποπτείας και της αυστηρής τήρησης του νόµου, αφετέρου των βαθµών ελευθερίας και αυτονοµίας που οφείλει το κράτος να αποδώσει στα ιδιωτικά σχολεία. Οι ρυθµίσεις αυτές απελευθερώνουν και το ιδιωτικό σχολείο από αγκυλώσεις και ιδεοληψίες του παρελθόντος. Προσδίδουν και στην ιδιωτική εκπαίδευση τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν, µαζί µε το δηµόσιο σχολείο, µοχλό ανάπτυξης για τη χώρα».
Ο τοµεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης άσκησε σφοδρή κριτική στο νοµοσχέδιο, δηλώντας πως η ηγεσία της Ν∆ µε µια κίνηση «ξηλώνει το µεταπολιτευτικό, δηµοκρατικό, συνταγµατικό κεκτηµένο και επαναφέρει την πολιτική Σαµαρά-Αρβανιτόπουλου-τρόικας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πρόκειται για νοµοθεσία µνηµονιακή, διαλυτική, εργοδοτική, που κυρίως ικανοποιούσε τα βασικά αιτήµατα των ιδιοκτητών των σχολείων».
Οπως τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός: «Με την υπογραφή της κυρίας Κεραµέως στον νέο νόµο για την ιδιωτική εκπαίδευση ενταφιάζεται το κοινωνικό αγαθό της Παιδείας που κατά το Σύνταγµα και τα ιδιωτικά σχολεία παρέχουν, µε πολύ µεγάλο τον κίνδυνο για την ισονοµία των τίτλων σπουδών ανάµεσα σε µαθητές δηµόσιων και ιδιωτικών σχολείων. ∆υστυχώς, ένα ρουσφέτι που κατέθεσαν οι χορηγοί της Ν∆ στο υπουργείο Παιδείας µετετράπη σε νόµο του κράτους. Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια γίνονται υπεραγορές χωρίς όρια και όρους, χωρίς διασφάλιση ποιότητας, χωρίς αντικειµενικές διαδικασίες, χωρίς εργασιακές σχέσεις. Η ΟΙΕΛΕ και ο κλάδος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών µε νοµικές, κινηµατικές και πολιτικές ενέργειες θα ακυρώσουν την εφαρµογή του νόµου προς όφελος της κοινωνίας και του δηµόσιου συµφέροντος». Πάντως, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, το νοµοσχέδιο ψηφίστηκε την Τρίτη. Υπέρ ψήφισαν Νέα ∆ηµοκρατία και Ελληνική Λύση, ενώ το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr