Νέα μέτρα: Δωρεάν τεστ κορονοϊού ζητούν φοιτητές και εκπαιδευτικοί, φόβοι για την δια ζώσης διδασκαλία
Απανωτές εκκλήσεις των πανεπιστημίων προς τους φοιτητές να εμβολιαστούν καθώς οι καθηγητές θέλουν να μπουν στα αμφιθέατρα με ασφάλεια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Με πολύ σοβαρά προβλήματα φαίνεται ότι θα ξεκινήσει η νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά καθώς σιγά- σιγά εμφανίζονται οι πρώτες αντιδράσεις και προβληματισμοί απέναντι στα νέα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ώστε να επανέλθει η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία σε σχολεία, πανεπιστήμια και λοιπές εκπαιδευτικές δομές.
Δωρεάν rapid test διεκδικούν εκπαιδευτικοί και φοιτητές κατά την έναρξη της νέας σχολικής -ακαδημαϊκής χρονιάς και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να τους διαχωρίζει σε «εμβολιασμένους» και «μη εμβολιασμένους», ενώ τα πανεπιστήμια κάνουν απανωτές εκκλήσεις στους φοιτητές να εμβολιαστούν πριν επιστρέψουν στα αμφιθέατρα καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέοι δεν έχουν προχωρήσει σε μαζικό εμβολιασμό. Ταυτόχρονα τόσο οι διευθυντές των σχολείων όσο και οι πανεπιστημιακοί δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ελέγχουν μεγάλο αριθμό δασκάλων και καθηγητών εάν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα (τεστ) ή αντίστοιχα τους εκατοντάδες φοιτητές οι οποίοι θα πρέπει να μπαίνουν στα αμφιθέατρα για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Οσο για τους διευθυντές των σχολείων υπενθυμίζουν προς το υπουργείο Παιδείας, ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό θα προσέλθει στα σχολεία την 1η Σεπτεμβρίου (και όχι στις 13 που ανοίγουν τα σχολεία) και ακόμη δεν γνωρίζουν αν θα πρέπει από τότε να ζητούν από τους συναδέλφους τους να προσκομίσουν μοριακό τέστ. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν, για λόγους πρακτικούς, να ελέγχουν δυο φορές την εβδομάδα τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς εάν έχουν κάνει τα απαραίτητα self test τα παιδιά ή τα μοριακά οι δάσκαλοι και καθηγητές, που δεν έχουν εμβολιαστεί .
«Φοιτητές προχωρήστε στον εμβολιασμό»
Από την άλλη πλευρά και κυρίως των πανεπιστημιακών υπάρχουν επίσης αντιδράσεις καθώς όπως οι ίδιοι δηλώνουν ότι σχεδόν στο σύνολό τους είναι εμβολιασμένοι κάτι όμως που δεν συμβαίνει με τους φοιτητές και συνεπώς θα εκτεθούν σε σοβαρούς κινδύνους όταν ξεκινήσει η δια ζώσης διδασκαλία. Μάλιστα μεγάλη μερίδα του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ ζητά να συνεχιστεί η εξ΄αποστάσεως διδασκαλία με δεδομένο ότι οι φοιτητές στην πλειονότητα τους δεν έχουν εμβολιαστεί. Οσο για τα πανεπιστήμια παροτρύνουν τους φοιτητές τους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. «Η πράξη του εμβολιασμού δείχνει ότι έχουμε συνειδητοποιήσει την ευθύνη μας απέναντι στην κοινωνία, αλλά και προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητάς μας, είναι μια πράξη αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας αλλά και εμπιστοσύνης στην επιστήμη, η οποία θα ενισχύσει τη συλλογική υγεία», τονίζει ο Πρύτανης του Οικονομικού πανεπιστημίου καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης σε σχετική επιστολή του απευθύνοντας έκκληση προς όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί,” να σπεύσουν να το κάνουν το συντομότερο δυνατόν. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προφυλάξουμε την οικογένειά μας, τις/τους φίλες/φίλους μας, τις/τους συμφοιτήτριες/συμφοιτητές μας, τις/τους καθηγήτριες/καθηγητές μας”.
Η επιστολή του πρύτανη
Ο πρύτανης στην επιστολή του μεταξύ άλλων τονίζει: Αγαπητά Μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του ΟΠΑ, eύχομαι σε όλες και όλους μια καλή και δημιουργική ακαδημαϊκή χρονιά με υγεία, προκειμένου να απολαύσουμε και πάλι τα οφέλη της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα της καθημερινής ζωής μας. Για να έχουμε τη δυνατότητα αυτή, και ενόψει της έναρξης της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου και των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου στη συνέχεια, θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στο σοβαρό θέμα της πανδημίας που εδώ και δύο χρόνια έχει θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Γνωρίζουμε όλοι ότι αυτήν την περίοδο η πανδημία παρουσιάζει μεγάλη έξαρση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ημερησίων κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων συμπολιτών μας, μεταξύ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό αφορά σε νέους/νέες ηλικίας μικρότερης των 29 ετών. Ο μοναδικός τρόπος που διαθέτουμε για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της και τον περιορισμό της εξάπλωσής της είναι ο εμβολιασμός. Για εσάς τις νέες και τους νέους ειδικότερα, που επιθυμείτε να διασκεδάσετε και πάλι ξέγνοιαστα με τις παρέες σας, που θέλετε να ξαναβρεθείτε στα αμφιθέατρα με τις συμφοιτήτριες και τους συμφοιτητές σας, που στερηθήκατε τόσο καιρό, αλλά που ταυτόχρονα δεν θέλετε να νοσήσετε ούτε εσείς ούτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα, ο εμβολιασμός αποτελεί τη μοναδική λύση. Η πράξη του εμβολιασμού δείχνει ότι έχουμε συνειδητοποιήσει την ευθύνη μας απέναντι στην κοινωνία, αλλά και προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητάς μας, είναι μια πράξη αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας αλλά και εμπιστοσύνης στην επιστήμη, η οποία θα ενισχύσει τη συλλογική υγεία.
Τα νέα μέτρα για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές
Για εκπαιδευτικούς: Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Αυτά θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου έναντι 10 ευρώ το τεστ και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που επικαιροποιείται δύο φορές την εβδομάδα και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή από τις εκπαιδευτικές αρχές.
Μαθητές: Yποχρεωτικά είναι τα δύο self test την εβδομάδα τα οποία όμως διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.
Φοιτητές: Υπάρχει υποχρέωση για δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου ή PCR τεστ την εβδομάδα. Αυτά πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή έναντι 10 ευρώ για το rapid test και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.
Κορονοϊός: Πώς φτάσαμε στην παγκόσμια εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διέταξαν τις εργαζόμενες γυναίκες να μείνουν σπίτι
Κορονοϊός – Εξαδάκτυλος στο OPEN: Μέσα σε μία εβδομάδα χάσαμε έξι ανθρώπους 18 έως 39 ετών
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr