ΕΚΠΑ: Φοιτητές από 12 χώρες ήρθαν για να σπουδάσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό
Πλημμύρησε το πανεπιστήμιο με φοιτητές που ήρθαν από Αίγυπτο, Αλβανία, Ελ Σαλβαδόρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιράν, Ιταλία, Καναδά, Κίνα, Νότια Αφρική, Πορτογαλία, και Φιλιππίνες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το πανεπιστήμιο της Αθήνας καλωσόρισε για δεύτερη χρονιά τους φοιτητές που ήρθαν από το εξωτερικό για να σπουδάσουν στο πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα στη χώρα μας, «BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece», το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς φοιτητές. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Φοιτητές από όλο τον κόσμο
Ο Πρύτανης κ. Δημόπουλος, στον εισαγωγικό του χαιρετισμό, καλωσόρισε τους νέους φοιτητές από χώρες, μεταξύ άλλων, την Αίγυπτο, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ιράν, την Ιταλία, τον Καναδά, την Κίνα, την Πορτογαλία, τη Νότια Αφρική και τις Φιλιππίνες. Επεσήμανε ότι η διεθνοποίηση ως βασικός στόχος της στρατηγικής του Ιδρύματος αποτελεί προτεραιότητα για το Ίδρυμα και κατά την περίοδο της πανδημίας συνέβαλε στην συνεργασία με ακαδημαϊκό προσωπικό και Ιδρύματα του εξωτερικού για από κοινού ανάπτυξη της έρευνας για την αντιμετώπισή της. Τόνισε δε ότι, λόγω υψηλού ποσοστού εμβολιασμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, το ΕΚΠΑ είναι έτοιμο να λειτουργήσει με μαθήματα στις αίθουσες για τους φοιτητές και επανεκκίνηση όλων των δραστηριοτήτων.
Η Υπουργός κ. Κεραμέως καλωσόρισε τους φοιτητές, και συνεχάρη το ΕΚΠΑ και τη Φιλοσοφική του Σχολή για την ίδρυση και λειτουργία του προγράμματος αυτού. «Εκ μέρους της Κυβέρνησης, έχουμε πράξει το αυτονόητο για να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων μας: προβλέψαμε τη δυνατότητα για τα ίδια τα ΑΕΙ να ιδρύουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα και να προσελκύουν ξένους φοιτητές. Στόχος μας: η Ελλάδα να καταστεί φάρος εκπαίδευσης για φοιτητές από όλο τον κόσμο, και τα ΑΕΙ μας να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη», κατέληξε.
Ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Α. Χαλδαιάκης κάλεσε τους νέους φοιτητές να αδράξουν την ευκαιρία που τους προσφέρεται, όχι μόνο για να σπουδάσουν αλλά και να γνωρίσουν νέους ανθρώπους και πολιτισμούς. «Η έκθεση και η στενή επαφή με άλλους θα αυξήσουν την αυτογνωσία σας και τελικά θα σας βοηθήσουν να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις για το μέλλον σας», κατέληξε. Ακολούθησαν σύντομες παρουσιάσεις από την Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του προγράμματος, ομ. καθηγήτρια Ε. Καραμαλέγκου, τον καθηγητή Δ. Πλάντζο, την επικ. καθηγήτρια Αικατερίνη, Νίνα Καρβούνη και την Γραμματέα του προγράμματος, Δρ Διονυσία Μαρίνου. Όπως τόνισε η κ. Ε. Καραμαλέγκου, "τα μαθήματα σας βοηθούν όχι μόνο να εμβαθύνετε στην ουσία του ελληνικού πολιτισμού, αλλά να κατανοήσετε καλύτερα τους άλλους πολιτισμούς κάποιοι από τους οποίους είναι οι δικοί σας πολιτισμοί. Σας βοηθούν επίσης να αναγνωρίσετε τις νέες επιστημονικές και επαγγελματικές προοπτικές που διανοίγουν οι σπουδές σας". O κ. Πλάντζος καλωσόρισε παλαιούς και νέους φοιτητές, αναφερόμενος στα μαθήματα αρχαιολογίας και αρχαίας ιστορίας που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα. Μίλησε για τα σχεδιαζόμενα επιτόπια μαθήματα και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα δώσει στο Πρόγραμμα την ευκαιρία να πραγματοποιήσει πλήρως τον σχεδιασμό του εντός και εκτός Φιλοσοφικής Σχολής. Η κ. Καρβούνη στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας εδώ στην Αθήνα, η οποία προσφέρει άφθονες ευκαιρίες για να εκτιμήσει κανείς ορόσημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας στην πρωτότυπη μορφή τους και στο αρχικό / ιστορικό πλαίσιο, και υπόσχεται να αποτελέσει μια ιδιαίτερα ικανοποιητική επιδίωξη. Η κ. Μαρίνου, κλείνοντας τον κύκλο των παρουσιάσεων προέτρεψε τους φοιτητές να απολαύσουν την εμπειρία που τους προσφέρει ένα Πανεπιστήμιο που διακρίνεται για τα εξαίρετα ακαδημαϊκά του επιτεύγματα και μια σπουδαία πόλη όπως η Αθήνα, τηρώντας παράλληλα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα ασφαλείας.
Θεσσαλονίκη: Επεισόδια σε σχολείο στη Σταυρούπολη – Παρέμβαση εισαγγελέα ζητεί η Κεραμέως
Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Αλλαγή συσχετισμών με Τουρκία ή κούρσα εξοπλιστικών προγραμμάτων;
Κορονοϊός - Παγώνη: Δεν βλέπω να κάνουμε Χριστούγεννα, σχολεία μόνο με ανοιχτά παράθυρα τον χειμώνα
Κορονοϊός: Στη ΜΕΘ του Παίδων βρέφος δύο μηνών και πεντάχρονο παιδί
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr