Πανελλαδικές: Νέες σχολές και τμήματα – Τι να προσέξετε στο μηχανογραφικό
Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωσή του μετά την κατάργηση πολλών ΤΕΙ και τη συνένωση άλλων με ΑΕΙ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Θεαματικές αλλαγές, οι οποίες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από μαθητές και γονείς, θα έχει το φετινό μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν οι μαθητές που φοιτούν στη Γ’ Λυκείου.
Οι καταργήσεις πολλών ΤΕΙ και οι συνενώσεις με πανεπιστήμια φέρνουν τα πάνω-κάτω στο μηχανογραφικό, καθώς δεκάδες τμήματα εντάσσονται σε πανεπιστήμια, ενώ ιδρύονται και νέα. Ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας βρίσκονται στη διαδικασία να εντάξουν τα νέα τμήματα στα επιστημονικά πεδία, ώστε οι υποψήφιοι να γνωρίζουν ανάλογα με το πεδίο της επιλογής τους ποιες δυνατότητες επιλογών θα έχουν ως προς τα νέα τμήματα.
Χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την ένταξη των τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ιονίου Πανεπιστημίου στα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Οι αλλαγές αυτές προέκυψαν μετά την κατάργηση του ΤΕΙ Ηπείρου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και την ίδρυση νέων τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Η απόφαση αυτή δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. φύλλου 115) και εκτός από την ένταξη των τμημάτων στα επιστημονικά πεδία, αναφέρονται και τα εξής:
- Tο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετονομάζεται σε Τμήμα Φιλοσοφίας, και το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ μετονομάζεται σε Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας.
- Η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας των τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων α) Μετάφρασης και Διερμηνείας με έδρα την πόλη της Ηγουμενίτσας, β) Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής με έδρα την πόλη της Αρτας και γ) Μηχανολόγων Μηχανικών με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, όπως και των τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου α) Εθνομουσικολογίας με έδρα την πόλη του Ληξουρίου, β) Περιφερειακής Ανάπτυξης με έδρα την πόλη της Λευκάδας και γ) Τουρισμού με έδρα την πόλη τηςΚέρκυρας, καθορίζεται µε αιτιολογηµένη απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από συνεκτίµηση των υλικοτεχνικών υποδοµών και του εκπαιδευτικού προσωπικού και πάντως όχι αργότερα από το ακαδηµαϊκό έτος 2021-2022». Οι µαθητές που φέτος φοιτούν στη Γ’ Λυκείου θα πρέπει να ξέρουν ότι εκτός από τις παραπάνω αλλαγές και τα νέα τµήµατα θα ακολουθήσουν το επόµενο διάστηµα και άλλες, οι οποίες θα αφορούν τις συνέργειες των Πανεπιστηµίων Θεσσαλίας, ΕΚΠΑ (Αθήνας) και Γεωπονικού. Αυτό σηµαίνει ότι το φετινό µηχανογραφικό θα αλλάξει εντελώς µορφή συγκριτικά µε τα προηγούµενα χρόνια, καθώς από αυτές τις συνέργειες θα προκύψουν και άλλα νέα τµήµατα και µάλιστα πολλά θα είναι πέριξ της Αττικής, δηλαδή σε Εύβοια και Βοιωτία. Ιδιαίτερα αυτά τα νέα τµήµατα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς θα «κινηθούν» σε σύγχρονα επιστηµονικά πεδία, όπως: Ναυτιλιακών Σπουδών και ∆ιαχείρισης Λιµανιών, Αεροδιαστηµικής Τεχνολογίας, αλλά και τµήµατα σχετικά µε την αγροτική ανάπτυξη, τη διαχείριση φυσικών πόρων, ενέργειας και αποβλήτων και αξιοποίησης πολιτιστικής και φυσικής κληρονοµιάς. Φέτος θα είναι µια ιδιαίτερη χρονιά για τους αποφοίτους των λυκείων, διότι η καταιγιστική αλλαγή στον χάρτη των ΑΕΙ τούς αφορά άµεσα. Τόσο οι µαθητές της Γ’ Λυκείου όσο και οι γονείς τους θα πρέπει από τώρα να µελετήσουν αυτές τις αλλαγές και να µην περιµένουν τον Ιούλιο, όταν θα έρθει η ώρα να καταθέσουν το µηχανογραφικό, καθώς δηµιουργούνται νέες ευκαιρίες για τους υποψηφίους.
Σε κάθε περίπτωση και πάντως πριν από τη λήξη του διδακτικού έτους, το υπουργείο Παιδείας θα κάνει συνολική ενηµέρωση γι’ αυτές τις αλλαγές, όταν δηλαδή θα ανακοινώσει τον φετινό αριθµό των εισακτέων σε κάθε τµήµα πανεπιστηµίων και ΤΕΙ.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr