Μετάλλαξη Όμικρον: Ανοιχτά σχολεία θέλει η κυβέρνηση – Αλλαγές σε πρωτόκολλα και τεστ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Να διατηρήσει τα σχολεία ανοιχτά επιθυμεί η κυβέρνηση, έστω και αν χρειαστεί να προχωρήσει σε αλλαγές στα μέτρα λειτουργίας τους και να θέσει νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ γονείς και εκπαιδευτικοί ζουν μέρες αγωνίας καθώς η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού έχει φέρει τσουνάμι κρουσμάτων.
Σχολεία: Ανοίγουν με αλλαγή στα πρωτόκολλα και αυξημένα τεστ
Το σίγουρο πάντως μέχρι αυτή τη στιγμή είναι ότι θέλει ν΄ ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 10 του μήνα και πάνω σε αυτό σχεδιάζοντα τα νέα μέτρα, όπως τα αυξημένα rapid test η self test. Ιδιαίτερα όσον αφορά στα τεστ θα δοθεί και πάλι μεγάλη βαρύτητα και σε αυτή την περίπτωση εφόσον υπάρξει κρούσμα σε ένα τμήμα θα υποβάλλονται σε τεστ όλοι οι μαθητές και όχι μόνο εκείνοι, που κάθονταν κοντά στον συγκεκριμένο μαθητή. Στο σχεδιασμό αυτό θα προβλεφθούν και αλλαγές όσον αφορά στις ημέρες καραντίνας στις περιπτώσεις κρουσμάτων στις τάξεις. Στο πλαίσιο υπάρχουν και σκέψεις για τη δυνατότητα τηλεκπαίδευσης σε περιπτώσεις που θα κρίνεται αναγκαίο. Αυτός είναι σε γενικές γραμμές ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αλλά η εικόνα που θα έχουμε τις επόμενες μέρες σχετικά με τα κρούσματα μπορεί ν΄ αλλάξει όλα τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση την Τρίτη ή την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Επιστημόνων και θα κάνει τις σχετικές προτάσεις προς την κυβέρνηση, ώστε τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας να κάνουν τις οριστικές ανακοινώσεις προς τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα και ταυτόχρονα να δοθεί ο χρόνος ώστε οι γονείς να παραλάβουν τα τεστ που θα χρειαστούν για τα παιδιά τους.
Όπως τόνισε και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Τα πρωτόκολλα που είχαμε μέχρι τώρα απέδωσαν». Παράλληλα, η κ. Μακρή επεσήμανε ότι ενδεχομένως η έναρξη των σχολείων θα μπορούσε να γίνει με ένα rapid τεστ κορονοϊού για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Για πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, μίλησε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι «το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε».
Tα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, πρότεινε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας πως «100% πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία 10 Ιανουαρίου, πρέπει οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους όπως εγώ το δικό μου, και οι ηλικιωμένοι να περιορίσουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους. Δεν μπορεί μονίμως η κοινωνία να μην λειτουργεί, οικονομικά, εκπαιδευτικά, ψυχολογικά, επειδή ένας παππούς είναι ξεροκέφαλος και δεν εμβολιάζεται... Το σχολείο είναι κοινωνικοποίηση, και το παιδί δεν μπορεί να κάθεται πίσω από το λάπτοπ».
Αντίθετη θέση εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης καθώς ζήτησε παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών, λέγοντας ότι «αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο, ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων. Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό».
Καταγγελίες ιδιωτικών εκπαιδευτικών
Τη Δευτέρα ανοίγουν Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών μέσα στον κυκλώνα της πανδημίας και με ανύπαρκτους τους μηχανισμούς ελέγχου της πολιτείας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛ). Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: Η ΟΙΕΛΕ καταθέτει την έντονη ανησυχία της για το άνοιγμα, την ερχόμενη Δευτέρα 3/1, των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών με την πανδημία να μαίνεται και με τους ελέγχους της πολιτείας να είναι ανεπαρκείς. Καμιά οδηγία, καμιά πρόνοια, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές κυριολεκτικά ξεχασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση. Αν συνυπολογίσει κανείς στους χώρους αυτούς και τα περιβόητα Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο και δεν υπάγονται σε κανέναν εποπτικό φορέα, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα εκατοντάδων χιλιάδων διδασκόντων και διδασκόμενων που μπορεί να μεταδώσουν αστραπιαία τον ιό στην κοινότητα. Καλούμε άμεσα την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα. Σε πολλούς από τους χώρους αυτούς, όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, οι αίθουσες είναι μικρές, οι αναλογίες τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο που τίθενται από το θεσμικό πλαίσιο δεν τηρούνται και υπάρχει συχνά το φαινόμενο των αδήλωτων τάξεων-εκπαιδευτικών-μαθητών που συνωστίζονται σε χώρους χωρίς καμιά διασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας. Απαιτούμε δωρεάν μοριακά τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να διευκολυνθεί η ακριβής ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Ζητάμε την αναστολή του ανοίγματος των εκπαιδευτικών μονάδων μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Καλούμε τους συναδέλφους να καταγγέλλουν, ακόμη και ανώνυμα, περιστατικά παραβιάσεων των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στα Φροντιστήρια, στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών αλλά και στα Κέντρα Μελέτης στο mail oieleomospondia@gmail.com
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr