Σχολεία: Τι θα γίνεται αν υπάρξει κρούσμα - Στις 6:00 οι ανακοινώσεις από Κεραμέως
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με το σκεπτικό ότι ο χώρος του σχολείου είναι υγειονομικά ασφαλέστερος αλλά και για λόγους παιδαγωγικούς και ψυχολογικούς θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει κανονικά στο άνοιγμα των σχολείων στις 10 του μήνα, κάνοντας όμως αλλαγές στο πρωτόκολλο λειτουργίας τους και αυξημένα τεστ κάθε εβδομάδα λόγω της τεράστιας αύξησης των κρουσμάτων, που εμφανίζει η χώρα μας.
Η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει παρουσία και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και το απόγευμα γύρω στις 6 στην καθιερωμένη ενημέρωση θα γίνουν οι ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα που θα παρθούν για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων.
Οι επιστήμονες προτείνουν αυξημένα μέτρα και περισσότερα τεστ ανά εβδομάδα (ακόμη και 3) και εφόσον κριθεί αναγκαίο λόγω της έξαρσης της πανδημίας να μειωθεί και το ποσοστό στον αριθμό των κρουσμάτων που απαιτείται για να κλείσει ένα τμήμα, το οποίο σήμερα φτάνει στο 50%+1, ενώ στην περίπτωση κρούσματος να γίνονται συνέχεια τεστ σε όλους τους μαθητές ενός τμήματος. Η κυβέρνηση θα δώσει όλες τις οδηγίες για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων τις επόμενες μέρες ενώ θα δοθούν και τα τεστ από τα φαρμακεία ώστε οι μαθητές να κάνουν το πρώτο την Κυριακή και να δηλώσουν το αποτέλεσμα όπως έκαναν και το προηγούμενο διάστημα.
Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μέσα στον «κυκλώνα της πανδημίας» η κυβέρνηση κρίνει ότι είναι σημαντικό να λειτουργεί δια ζώσης η εκπαίδευση για λόγους παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς και υγειονομικούς, όπως τόνισε και ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι «η Πολιτεία έχει μεριμνήσει, έτσι ώστε να υπάρχουν τα εργαλεία, εάν για κάποιες ημέρες δεν μπορεί ένας δάσκαλος να βρεθεί στην τάξη με φυσική παρουσία, τότε να λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση αυτόματα. Πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία για λόγους παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς (να διατηρήσουν τα παιδιά την κοινωνικότητά τους που στερήθηκαν δύο χρόνια) και υγειονομικούς, διότι κατά την άποψή μας τα παιδιά είναι περισσότερο προστατευμένα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπως το σχολείο, παρά σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα συναναστρέφονται με φίλους τους».
Αναφερόμενος στα τεστ ο υπουργός υπογράμμισε ότι η συγκλονιστική διόγκωση των κρουσμάτων σε όλη την οικουμένη, έχει οδηγήσει σε περιορισμένη διαθεσιμότητα των τεστ, σε μεγάλες αναμονές και ελλείψεις», ενώ ειδικότερα για την Ελλάδα, δήλωσε πως «είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που χρησιμοποίησε σε μεγάλη κλίμακα και διέθεσε δωρεάν στον πληθυσμό τα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε τα τεστ αντιγόνου. Όμως, η αύξηση των κρουσμάτων δυσκολεύει την άσκηση, δεν έχουμε ατελείωτους πόρους, είναι πεπερασμένη και η πηγή από όπου μπορούμε να προμηθευτούμε τα τεστ».
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, κ. Αλέξανδρος Κόπτσης ο οποίος τόνισε ότι «πρόθεση και προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι ανοιχτά σχολεία με υγιείς μαθητές. Ο χώρος του σχολείου έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλέστατος για τους μαθητές. Το τελευταίο διάστημα με το πρωτόκολλο, που ίσχυε είχαμε μείωση των κρουσμάτων από 11.000 στα 8000 και ο αυξημένος αριθμός τεστ, πλέον των 32 εκατ. που διατέθηκαν, ανίχνευσαν το 84,5% των θετικών κρουσμάτων μέχρι τον Δεκέμβριο. Και μετά τις γιορτές το ποσοστό αυτό είναι στο 49%, που δείχνει πόσο πολύ το ανοιχτό σχολείο με το αυξημένο τέστινγκ εγγυάται την ασφάλεια των μαθητών».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr