Πανεπιστήμια: Απεργία των καθηγητών εν μέσω εξεταστικής - Tι ζητά το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΙ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με απεργιακή κινητοποίηση -αποχή από τα καθήκοντά τους- απειλεί το διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων για αύριο Τρίτη 5-7-2022 εάν το υπουργείο Παιδείας καταθέσει στη Βουλή σήμερα το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) «επειδή υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 4/7, η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, σε συνέχεια της από 16-6-2022 ομόφωνης απόφασής της, καλεί τους Συλλόγους ΔΕΠ σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις (απεργία / αποχή από τα καθήκοντά μας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας) την Τρίτη 5/7».
Οι καθηγητές ζητούν την κατανόηση των φοιτητών τους και τους καλούν να συμπορευτούν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν ζητώντας να μην ψηφισθεί το νομοσχέδιο. Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν δηλώσει ότι το νομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή και θα ψηφισθεί μέσα στον Ιούλιο. Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο και να «ξεκινήσει ένας ειλικρινής και οργανωμένος διάλογος με χρονοδιάγραμμα, με όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, για την υιοθέτηση ενός πλαισίου που να συγκεντρώνει τη συναίνεση, η οποία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστήμιου».
Η ανακοίνωση των πανεπιστημιακών
Όπως αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ η γενική κατεύθυνση του νομοσχεδίου βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας. Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων, ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα.
Το γεγονός ότι τόσο την περίοδο πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, όσο και στο ασφυκτικό διάστημα διαβούλευσης από την δημοσίευσή του, το Υπουργείο Παιδείας δεν επιδίωξε την οποιαδήποτε επαφή με την ΠΟΣΔΕΠ, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα εκ μέρους μας, αποδεικνύει για ακόμη μία φορά την αδιαφορία του για τις θέσεις των πανεπιστημιακών. Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των συλλόγων των πανεπιστημιακών και των ακαδημαϊκών οργάνων των πανεπιστημίων θεωρεί πως το νομοσχέδιο δεν πρέπει να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ ζητά να ξεκινήσει ένας ειλικρινής και οργανωμένος διάλογος με χρονοδιάγραμμα, με όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, για την υιοθέτηση ενός πλαισίου που να συγκεντρώνει τη συναίνεση, η οποία είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστήμιου. Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ καλεί τους συλλόγους μελών ΔΕΠ να εντείνουν τις ενέργειές τους για την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας για τις επιπτώσεις που θα έχει ο νόμος στα ελληνικά πανεπιστήμια και να αναλάβουν πρωτοβουλίες συντονισμού και κοινών δράσεων που να αγκαλιάζουν το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας διεκδικώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος.
Στην ίδια κατεύθυνση η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ θα αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού και ενημέρωσης, ξεκινώντας άμεσα με όλα τα κόμματα του Kοινοβουλίου. Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ αναλογιζόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης που διαμορφώνεται, καλεί τους συλλόγους μελών ΔΕΠ όλων των ιδρυμάτων, στην περίπτωση που προωθηθεί το νομοσχέδιο, να αποφασίσουν την προκήρυξη προειδοποιητικής απεργίας την ημέρα κατάθεσής του στη Βουλή, και να προετοιμασθούν για την κλιμάκωση του αγώνα για να μην ψηφισθεί.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr