Στο ΣτΕ προσφεύγει το διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ, κατά του νέου νόμου για τα ιδρύματα - Τι θα κάνουν οι διοικήσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Προσφυγή για την αντισυνταγματικότητα του Ν.4957, για τα ΑΕΙ -ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούλιο- ετοιμάζουν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι λίγο πριν από την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει με «αναταράξεις» λόγω των αλλαγών για τη διοίκηση των ιδρυμάτων όσο και θέματα που αφορούν στους φοιτητές.
Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), «θεωρεί ότι ο νόμος πλαίσιο που ψηφίσθηκε το καλοκαίρι στη Βουλή, μετά από μια προσχηματική διαδικασία διαβούλευσης, επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμηση της ότι ο νόμος αυτός βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας. Ενόψει της κατάστασης που διαμορφώνεται με τις διαδικασίες εφαρμογής του νέου νόμου - πλαίσιο και ειδικότερα με την έναρξη της διαδικασίας εκλογής νέων διοικήσεων σε αρκετά ΑΕΙ, η ΠΟΣΔΕΠ αποφάσισε να προσφύγει στο ΣτΕ σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου 4957».
Η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών αναφέρει πως «θα εξετάσει στο αμέσως προσεχές διάστημα ένα σχέδιο δράσης, με βάση και τις αποφάσεις των συλλόγων, για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που δημιουργεί ο νέος νόμος, με σκοπό την υπεράσπιση του δημοκρατικού δημόσιου πανεπιστήμιου».
Ταυτόχρονα, η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ τονίζει ότι εμπρός στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο οικονομικό επίπεδο και το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την ελληνική κοινωνία, διεκδικεί έκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των ΑΕΙ και μισθολογικές αυξήσεις.
Τι θα κάνουν τα πανεπιστήμια
Πάντως, τα πανεπιστήμια στα οποία λήγει η θητεία των πρυτανικών αρχών ήδη έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης των ιδρυμάτων σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου.
Πρόκειται συνολικά για 10 πανεπιστήμια και συγκεκριμένα το Δημοκρίτειο Θράκης, το Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθήνας, Μακεδονίας, Ιωαννίνων Θεσσαλίας, Αιγαίου, Πολυτεχνείου Κρήτης, Πελοποννήσου, και το Ελληνικό Μεσογειακό πανεπιστήμιο Κρήτης.
- Λάδι στη φωτιά της έντασης ρίχνει η Άγκυρα: Εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, μπαράζ παραβιάσεων και fake news
- Τραγωδία στην Κόρινθο: Απολογείται ο πατέρας της 6χρονης που πνίγηκε - Τρία τα αναπάντητα ερωτήματα
- Καθηγητής ΑΠΘ: Υποσχόμενη εξέλιξη το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου - Ο στόχος τώρα, τι αλλάζει για τον EastMed
- Ομόλογα: Σχέδιο για νέα έξοδο στις αγορές το Σεπτέμβριο, ενώ ανεβαίνουν οι αποδόσεις
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr