Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: Στα «κάγκελα» οι φοιτητές μετά από ξαφνική αλλαγή στον τρόπο εξέτασης – Τι συνέβη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Να διατηρηθούν οι εξ΄ αποστάσεως εξετάσεις, ζητούν οι φοιτητές του Ανοικτού πανεπιστημίου οι οποίοι ενημερώθηκαν αιφνιδιαστικά και αφού είχαν πληρώσει τα δίδακτρα, ότι από φέτος και εφεξής οι εξετάσεις θα γίνονται δια ζώσης.
Οι εξετάσεις στο ΕΑΠ γίνονταν κατά το παρελθόν πάντα δια ζώσης, όμως λόγω της πανδημίας το πανεπιστήμιο τους είχε δώσει τη δυνατότητα να δίνουν εξετάσεις εξ΄ αποστάσεως. Από φέτος όμως πολλά τμήματα ενημέρωσαν τους φοιτητές ότι θα πρέπει να επανέλθουν στο προηγούμενο καθεστώς καθώς οι εξετάσεις θα διενεργούνται δια ζώσης. Κατόπιν αυτών πάνω από 1500 φοιτητές υπέγραψαν επιστολή την οποία έστειλαν στη Διοίκηση του Ιδρύματος και ζητούν να μάθουν αν πρόκειται για μια απόφαση που αφορά σε όλα τα τμήματα, ενώ διεκδικούν οι εξετάσεις να γίνονται εξ αποστάσεως καθώς για λόγους κυρίως οικονομίας αλλά και της πανδημίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δια ζώσης εξετάσεις και υπάρχει φόβος να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.
Όσα αναφέρονται στην επιστολή
Όπως λένε σε όλη την Ελλάδα μόλις 3 είναι τα εξασφαλισμένα εξεταστικά κέντρα, ενώ τίθεται το ερώτημα γιατί η εν λόγω ενημέρωση δεν έγινε πριν τη λήξη προθεσμίας για τη δήλωση θεματικών ενοτήτων και την πληρωμή αυτών από τους φοιτητές. Όπως τονίζουν ένας φοιτητής του ΕΑΠ που έχει πληρώσει για να παρακολουθήσει 3 θεματικές ενότητες και μένει στην επαρχία, θα αναγκαστεί να πληρώσει για τη μετακίνησή του στα εξεταστικά κέντρα. Να σημειωθεί πως οι ημερομηνίες εξέτασης των μαθημάτων δεν είναι ίδιες. Άρα ο φοιτητής αναγκάζεται να ταξιδέψει 3 φορές. Αυτό υποστηρίζουν οι φοιτητές στην επιστολή τους προς τη διοίκηση του ΕΑΠ θα «δημιουργήσει φοιτητές α΄ και β΄ κατηγορίας αντιβαίνοντας στον Κώδικα Δεοντολογίας του ΕΑΠ, αφού όπως σας έχει γνωστοποιηθεί η δια ζώσης εξέταση δεν μπορεί να υποστηριχθεί για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους από την πλειονότητα των φοιτητών που επέλεξαν το ΕΑΠ, τουλάχιστον από το 2020 και ύστερα, πολλώ μάλλον σε συνέχεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει κάθε οικογενειακό προγραμματισμό, αλλά και της πανδημίας που μόνο την προηγούμενη εβδομάδα σημείωσε 56.000 κρούσματα».
Οι φοιτητές τονίζουν επίσης ότι με δεδομένο ότι η εν λόγω ενημέρωση έρχεται 3 μήνες μετά από την προθεσμία δήλωσης θεματικών ενοτήτων, «αρχικά αιτούμαστε την αποσαφήνιση της κατάστασης αναφορικά με το αν η απόφαση της ΣΚΕ αποτελεί εισήγηση όπως αρχικώς μας είχε επικοινωνηθεί ή εάν πρόκειται για τελική απόφαση του πανεπιστημίου, καθώς σε περίπτωση δια ζώσης εξέτασης πολλοί φοιτητές θα αναγκαστούν να προβούν σε μερική ή ολική διακοπή των σπουδών τους. Τέλος, εμμένουμε στο αίτημά μας για εξ αποστάσεως εξέταση με όποια συνθήκη κρίνει το πανεπιστήμιο –για παράδειγμα χρήση συγκεκριμένου λογισμικού- διεκδικώντας το θεμελιώδες δικαίωμά μας για ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως οικονομικής ή οικογενειακής κατάστασης, επαγγελματικών υποχρεώσεων, τόπου διαμονής και οποιουδήποτε άλλου λόγου μας θέτει σε δυσχερέστερη θέση από άλλους συναδέλφους μας».
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr