Το έλλειμμα σε πτυχιούχους Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών δημιουργεί ευκαιρίες - Ποιες σχολές να «στοχεύσουν» οι νέοι
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σοβαρό έλλειμμα όσον αφορά στους ειδικούς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), παρατηρείται στη χώρα μας αλλά και διεθνώς με την αγορά εργασίας να κάνει εκκλήσεις προς τη νέα γενιά να στρέψει το ενδιαφέρον της προς αυτή την κατεύθυνση.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι μεγάλες εταιρείες πληροφορικής λένε ότι για πρώτη «δεν συζητάμε πού θα βρούμε τα λεφτά για τα ψηφιακά έργα, αλλά πού θα βρούμε το εργατικό δυναμικό». Η έλλειψη αυτή είναι, που οδηγεί τους ειδικούς να προτρέπουν την Πολιτεία στην ενίσχυση αντικειμένων ΤΠΕ σε Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στη δημιουργία νέων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τμημάτων ΤΠΕ και στη συνεργασία με ξένες χώρες σε Πανεπιστημιακό επίπεδο.
Η εντυπωσιακή ανάπτυξη τόσο του Δημόσιου τομέα στον ψηφιακό μετασχηματισμό όσο και των επιχειρήσεων αλλά και η πανδημία COVID 19 έδρασαν στη Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως καταλυτικά στην εδραίωση νέων ψηφιακών τεχνολογιών σε όλους τους κλάδους της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής ζωής. Σήμερα οι ανάγκες σε νέους επιστήμονες με αυτά τα αντικείμενα σπουδών είναι τεράστια κατάσταση η οποία θα συνεχιστεί όπως εκτιμούν οι ειδικοί σίγουρα έως το 2030.
Για το…μετά μάλλον κανείς δεν μπορεί να μιλήσει καθώς η κατάσταση σε αυτόν τον τομέα έχει πραγματικά «ξεφύγει» και όπως λέγεται, αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να φανταστούμε τα νέα επαγγέλματα που θα… ξεφυτρώσουν τα επόμενα χρόνια λόγω της τεράστιας ανάπτυξης της τεχνολογίας και των επικοινωνιών. Ήδη αυτή τη στιγμή οι ανάγκες είναι τεράστιες και όπως προέκυψε με την πρόσφατη μελέτη του ΣΕΠΕ, σε συνεργασία με την εταιρία συμβούλων Deloitte, σχετικά με την επάρκεια ειδικών σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ελλάδα, το κενό ζήτησης-προσφοράς για στην Ελλάδα εκτιμάται να φτάσει στις 7000–7500 θέσεις ετησίως, στο διάστημα 2023-2030 (καθώς η ζήτηση εκτιμάται σε 15000-16000 θέσεις κατ’ έτος από τις οποίες μόνο οι μισές περίπου καλύπτονται).
Ελλείψεις ειδικών ΤΠΕ
Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του ΣΕΠΕ ο αριθμός ειδικών σε δεξιότητες ΤΠΕ στην ΕΕ δεν καλύπτει τη ζήτηση και το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικό εμπόδιο, καθώς η μετάβαση προς μία ψηφιακή οικονομία βασίζεται στο ανθρώπινο ταλέντο.
Δυσκολίες στην πλήρωση κενών θέσεων
Το 58% των εταιρειών αντιμετώπισαν δυσκολίες στην πρόσληψη ειδικών στις ΤΠΕ, με συνήθη εμπόδια να αναφέρονται η έλλειψη αιτήσεων, η έλλειψη σχετικών προσόντων και οι υψηλότερες μισθολογικές προσδοκίες.
Διεθνής Ανταγωνισμός
Η ΕΕ, κατά μέσο όρο, «παράγει», κατ’ αντιστοιχία, λιγότερους αποφοίτους ΤΠΕ σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η ΕΕ έχει σημαντικά λιγότερα άτομα, κατά μέσο όρο, με βασικές δεξιότητες προγραμματισμού σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα Το 59% των μελετητών σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης εργάζονται στις ΗΠΑ, έναντι μόλις 10% στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπολείπεται έναντι των ΗΠΑ σε ειδικούς ΤΠΕ εξειδίκευσης σε τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους, ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων και μικρο-ηλεκτρονική.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr