«Kαταιγίδα» λουκέτων σε εκατοντάδες σχολεία λόγω... υπογεννητικότητας: Ποιες περιοχές «στερεύουν» από νέους μαθητές
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Λουκέτο στα ελληνικά σχολεία βάζει η υπογεννητικότητα καθώς κάθε χρόνο δεκάδες σχολεία και κυρίως νηπιαγωγεία και Δημοτικά, αλλά και γυμνάσια και λύκεια κλείνουν το ένα μετά το άλλο, αφού δεν υπάρχουν παιδιά για να γεμίσουν τις τάξεις. Το φαινόμενο της αναστολής ή κατάργησης λειτουργίας σχολικών μονάδων σε όλη την Ελλάδα έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, αφού την τελευταία δεκαετία έχουν κλείσει ή συγχωνευτεί χιλιάδες νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Μόνο για φέτος με απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, με την υπογραφή της αναπληρώτριας Περιφερειακής Διευθύντριας Ηπείρου κ.Μ.Μπέση, μπαίνουν σε αναστολή λειτουργίας 29 σχολεία για το σχολικό έτος 2023- 2024, κυρίως λόγω έλλειψης μαθητικού δυναμικού. Ακόμη και στην Άρτα αλλά και σε χωριά της Ηπείρου. Συνολικά δεν θα λειτουργήσουν φέτος 19 νηπιαγωγεία και 10 δημοτικά σχολεία τα οποία, περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα και είναι τα εξής:
«Καταιγίδα» λουκέτων στα σχολεία της επαρχίας
Η Ήπειρος και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι δυστυχώς «πρωταθλήτριες» στο κλείσιμο σχολείων καθώς και το 2021 μπήκαν σε αναστολή λειτουργίας 40 σχολεία, και ακόμα 38 σχολεία έκλεισαν στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πέρυσι στην Πελοπόννησο συνολικά 31 δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έπαψαν την λειτουργία τους για το σχολικό έτος 2022 – 2023, με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της Περιφέρειας. Και εδώ ο λόγος ήταν η έλλειψη μαθητών. Πέρυσι έγιναν από ελάχιστες έως ανύπαρκτες εγγραφές μαθητών σε 6 Νηπιαγωγεία στην Αρκαδία, 6 στη Λακωνία, 5 στην Κορινθία, 3 στη Μεσσηνία. Το ίδιο και σε 11 Δημοτικά σχολεία σε Αργολίδα (1), Αρκαδία (3), Κορινθία (2), Λακωνία (3) και Μεσσηνία (2). Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε αυτόν τον δημογραφικό εφιάλτη, εφόσον 79 δημοτικά και 267 νηπιαγωγεία ξεκίνησαν το 2022 τη σχολική χρονιά με λιγότερους από πέντε μαθητές και άρα με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται προς την αναστολή λειτουργίας! Το 2019 λόγω έλλειψης μαθητών αποφασίστηκε το κλείσιμο 14 νηπιαγωγείων και 9 δημοτικών σε 19 δήμους της Αττικής, από τη Βούλα και τον Μαραθώνα μέχρι τον Γέρακα και τα Μέγαρα. Ενδεικτικό της δυσμενούς κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι κατά την περίοδο 2009-2014 έκλεισαν 1.705 σχολικές μονάδες: 796 δημοτικά, 509 νηπιαγωγεία και τα υπόλοιπα ήταν γυμνάσια και λύκεια.
Η μάστιγα της υπογεννητικότητας για τη χώρα μας
Σύμφωνα με σχετική έρευνα του ΙΟΕΒΕ , αν συνεχιστεί η ίδια τάση υπογεννητικότητας, μέχρι το 2035 θα έχουν «εξαφανιστεί» 430.000 μαθητές, δηλαδή το 1/3 όσων φοιτούν σήμερα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 «χάθηκαν» πάνω από 380.000 Έλληνες μέσα σε 10 χρόνια γεγονός που πρωτίστως αποτυπώνεται στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, μέχρι το 2035 θα έχουν «εξαφανιστεί» 430.000 μαθητές, το 1/3 όσων φοιτούν σήμερα. Από την περυσινή και φετινή χρονιά άρχισε να αποτυπώνεται για τα καλά η δραματική πτώση των γεννήσεων στη λειτουργία του γυμνασίου, ενώ το ίδιο θα συμβεί στα λύκεια από το 2025 και μετά, και στα πανεπιστήμια από το 2028 και μετά. Εάν δεν αντιστραφεί η κατάσταση, το ΙΟΒΕ υπολογίζει ότι μέχρι το 2035 ο συνολικός αριθμός μαθητών στα σχολεία θα έχει μειωθεί σε 1.050.000, έναντι 1.480.000 το 2008.
Δηλαδή θα έχουν «εξαφανιστεί» το 29,2 των σχολείων. Το φαινόμενο της αναστολής λειτουργίας σχολείων είναι πιο έντονο στην περιφέρεια και κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Λάρισας το 2019-20, στην Α’ Δημοτικού πήγαν 258 μαθητές λιγότεροι. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε δύο εξαθέσια σχολεία. Στη Στερεά Ελλάδα, δεκάδες δημοτικά και γυμνάσια λειτουργούν με μόλις έναν ή δύο μαθητές, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα τα παιδιά να μεταφερθούν σε άλλα κοντινά σχολεία με περισσότερους μαθητές. Ενδεικτικά, στα ολοήμερα Δημοτικά Αγράφων και Σκεπαστής φοιτά μόνο ένας μαθητής, ενώ από δύο μαθητές έχουν τα Δημοτικά Μίστρου και Καλλιανών. Σύμφωνα και με σχετική έκθεση της Βουλής, η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια χώρα... γερόντων, καθώς τα επόμενα τριάντα χρόνια οι θάνατοι θα είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Η Ελλάδα δεν γνώρισε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την «έκρηξη» των γεννήσεων που σημάδεψε την πλειονότητα των ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr