Ο «χάρτης» των αλλαγών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Ποια είναι τα νέα τμήματα που θα ιδρυθούν και ποια θα μεταφερθούν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ένα πανεπιστήμιο, που μετράει 50 χρόνια ζωής και εκτός από τους εκπαιδευτικούς σκοπούς απετέλεσε και ουσιαστική παρέμβαση στην οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας της Θράκης, αναβαθμίζεται και σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. Ήδη ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε ότι το ΔΠΘ θα ενσωματώσει όλα τα τμήματα που είναι εγκατεστημένα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γεγονός που θα το καταστήσει το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας καθώς θα αποτελείται από 30 τμήματα και έχει περίπου 29.000 φοιτητές. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο ιδρύθηκε με απόφαση της χούντας στις 27 Ιουλίου 1973 και λειτούργησε την επόμενη χρονιά «απλώνεται» σε ολόκληρη τη Θράκη (Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα).
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού οι αποφάσεις για το πανεπιστήμιο αφορούν στις εξής ενέργειες:
1. Ιδρύονται δύο τμήματα (Ψυχολογίας και Εργοθεραπείας) στο Διδυμότειχο και στην Κομοτηνή.
2. Eνσωματώνονται επτά υφιστάμενα και λειτουργούντα τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (δύο από τη Δράμα, τέσσερα από την Καβάλα και του Παραρτήματος της Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο)
3. Aναδιαρθρώνεται η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.
4. Aξιοποιούνται στο έπακρο οι υποδομές του δασικού χωριού στην Ελατιά Δράμας, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει εκεί το διεθνές κέντρο Περιβαλλοντικής και Αθλητικής Εκπαίδευσης και Ερευνας.
5. Tο Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου μεταφέρεται στην Αλεξανδρούπολη, όπου λειτουργεί η Σχολή Επιστημών Υγείας η οποία υποστηρίζεται από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Το «προφίλ» του πανεπιστημίου Θράκης
Όπως αναφέρει το ίδιο το πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) ιδρύθηκε με το Νομοθετικό Διάταγμα αριθμ. 87 της 27ης Ιουλίου 1973 και ξεκίνησε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 1974-1975 με την εισαγωγή φοιτητών στα Tμήματα των Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη και της Νομικής στην Κομοτηνή. Ονομάστηκε «Δημοκρίτειο» προς τιμήν του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Δημόκριτου, ο οποίος καταγόταν από την πόλη Άβδηρα του Νομού Ξάνθης. Η διοικητική έδρα του Πανεπιστημίου βρίσκεται στην πόλη της Κομοτηνής, η οποία αποτελεί την πρωτεύουσα της Διοικητικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ενώ διοικητικές υπηρεσίες παρέχονται και στις τέσσερις πόλεις-έδρες του. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υπήρξε, από την ίδρυσή του, το πρώτο ελληνικό περιφερειακό πολυεδρικό πανεπιστήμιο, η αναγκαιότητα του οποίου δεν αφορούσε αποκλειστικά εκπαιδευτικούς στόχους. Η λειτουργία του μέσα από την πολυεδρικότητά του αρχικά στις πόλεις Ξάνθη και Κομοτηνή και στη συνέχεια σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, πλέον της εκπαιδευτικής και ερευνητικής του δραστηριότητας, απετέλεσε ουσιαστική παρέμβαση στην οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας της Θράκης. Ταυτόχρονα, συνέβαλε σημαντικότατα στην ενίσχυση της εθνικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της ευρύτερης περιοχής της Θράκης αλλά και στην αναβάθμιση του βιοτικού και κοινωνικού επιπέδου με άμεσες και έμμεσες δράσεις προσφοράς. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της χώρας από άποψη ενεργού φοιτητικού πληθυσμού.
Το Δ.Π.Θ. αναπτυγμένο γεωγραφικά σε όλη τη Θράκη, με 8 Σχολές, 20 Τμήματα, και πλειάδα Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, με φοιτητικό πληθυσμό περίπου 29.000 (προπτυχιακοί φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες) και με ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό που ξεπερνά τα 700 άτομα συνεχίζει να αποτελεί το μοναδικό πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Η διάρθρωση των Προγραμμάτων Σπουδών που παρέχει, καλύπτει την πλειονότητα των σύγχρονων επιστημονικών πεδίων με την Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας στην Ορεστιάδα, τις Σχολές Επιστημών Υγείας και Επιστημών Αγωγής στην Αλεξανδρούπολη, τις Σχολές Νομικής, Κλασικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών, Κοινωνικών Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών και Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού στην Κομοτηνή, και την Πολυτεχνική Σχολή στην Ξάνθη. Από την περιγραφή αυτή είναι εμφανής η πολυθεματικότητα τόσο στην παρεχόμενη εκπαίδευση όσο και στην διεξαγόμενη έρευνα.
Πρόσθετα, η διεθνής ακαδημαϊκή διάσταση της παρουσίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στη Θράκη και η διαχρονική προσήλωση του προσωπικού του στην ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχει έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κυρίαρχου αποτυπώματος στην ακαδημαϊκή επικαιρότητα της χώρας μας αλλά της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής. Μέσα σε ένα έντονα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, το Δ.Π.Θ. συνεχίζει να στοχεύει τόσο στην εκπαιδευτική όσο στην ερευνητική αριστεία ενώ χτίζεται επάνω στις προκλήσεις και στις επιταγές του μέλλοντος. Επαναπροσανατολίζει την ερευνητική στρατηγική του με βάση την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την τεχνολογία, την νέα ψηφιακή εποχή, την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας καθώς και την προσέλκυση χρηματοδότησης από φορείς τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Το στίγμα του Δ.Π.Θ. σήμερα δίνεται με τα καινοτόμα μεταπτυχιακά του προγράμματα διεθνούς εμβέλειας, αλλά και με πρωτοβουλίες που του επιτρέπουν να υπερβεί την σύγχρονη γραφειοκρατία και τον γεωγραφικό αποκλεισμό. Το Δ.Π.Θ. φροντίζει να ενισχύει το ερευνητικό προφίλ με συνεργασίες και έργα που συνεχίζουν να το καθιστούν ως έναν από τους κορυφαίους ερευνητικούς φορείς της Ελλάδος.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr