Φοιτητές για την κατάργηση του αντιτίμου στις εστίες: «Δεν θέλουμε αχούρια»
Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φοιτητές εστίες είναι πρόβλημα πολλών ετών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αντίτιμο, που πλήρωναν οι φοιτητές για την στέγασή τους στις 17 φοιτητές εστίες, οι οποίες ανήκουν στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) μόνο ανακούφιση δεν τους προσέφερε. Όπως υπογραμμίζουν εκπρόσωποι εστιακών φοιτητών «το πρόβλημα με τις εστίες δεν είναι το αντίτιμο που πληρώνουμε αλλά η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται σχεδόν στο σύνολό τους καθώς και το γεγονός ότι καλύπτουν ελάχιστο αριθμό φοιτητών».
Μεγάλο πρόβλημα οι φοιτητικές εστίες
Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φοιτητές εστίες είναι πρόβλημα πολλών ετών αλλά και αυτές, που υπάρχουν μετά βίας καλύπτουν ένα 9%-10% του φοιτητικού πληθυσμού και μάλιστα σε μια εποχή που οι οικογένειες στενάζουν για να ανταποκριθούν στα γενικά έξοδα και κυρίως για τη στέγη των παιδιών τους όταν σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους. Οι φοιτητές αναφέρονται στην απόφαση, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι καταργεί το αντίτιμο στέγασης το οποίο δίνουν οι φοιτητές οι οποίοι διαμένουν σε εστίες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το οποίο κυμαίνονταν, από 5 μέχρι 45 ευρώ το μήνα, δηλαδή από 60 ως 540 ευρώ τον χρόνο.
Μάλιστα το Δ.Σ του Οργανισμού έστειλε επιστολή στις πρυτανικές Αρχές των 17 Φοιτητικών Εστιών αρμοδιότητας του ιδρύματος ανά την Ελλάδα, με την οποία τους γνωστοποιεί ότι "δεν θα λαμβάνεται πλέον κανένα αντίτιμο από τους φοιτητές για την στέγαση τους". Το αντίτιμο αυτό το λάμβαναν από τους εστιακούς φοιτητές κάποια από τα Πανεπιστήμια και το απέδιδαν στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Οι φοιτητές μετά την ανακοίνωση της απόφασης δηλώνουν ότι το μέτρο είναι θετικό, αλλά αφορά ελάχιστο αριθμό σπουδαστών.
Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι οι αιτήσεις για μια θέση στις εστίες των πανεπιστημίων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση, αλλά οι ανάγκες οι οποίες υπάρχουν σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ικανοποιηθούν παρά το γεγονός ότι κάποια πανεπιστήμια νοικιάζουν και δωμάτια σε ξενοδοχεία.
Η επιλογή των φοιτητών για τις εστίες
Δικαίωμα στέγασης έχουν οι φοιτητές προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών. Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η παραμονή των προπτυχιακών δικαιούχων στις εστίες διαρκεί όσο τα έτη σπουδών του σχετικού τμήματος συν δύο έτη (ν+2). Μετά τις εγγραφές των πρωτοετών, τον Σεπτέμβριο τα πανεπιστήμια κάνουν την επιλογή των φοιτητών που θα στεγάσουν. Κάθε φοιτητική εστία ορίζει τον αριθμό και τον τρόπο επιλογής των φοιτητών με τον Εσωτερικό Κανονισμό της και συνήθως προτεραιότητα έχουν οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές.
Πολλά πανεπιστήμια αλλά και φορείς διαθέτουν στέγη για συγκεκριμένες κατηγορίες φοιτητών (με υψηλές επιδόσεις, πολύτεκνους, ορφανούς, μόνο για φοιτήτριες, πυρόπληκτους ή όσους έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές κ.α) προκειμένου να τους συνδράμουν στις σπουδές τους. Για παράδειγμα, το Πολυτεχνείο Κρήτης, προσφέρει δωρεάν στέγαση σε νέους και παλιούς φοιτητές, οι οποίοι έχουν υψηλές επιδόσεις στα μαθήματά τους, στο πλαίσιο της υλοποίησης του εγκεκριμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού για τα έτη 2020-2025 και ειδικότερα του στόχου Προώθησης Αριστείας.
Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος του Ιδρύματος αποφάσισε ότι ένας περιορισμένος αριθμός θέσεων στη Φοιτητική Εστία του Ιδρύματος μπορεί να διατεθεί σε νέους και υφιστάμενους φοιτητές του Ιδρύματος βάσει υψηλών ακαδημαϊκών κριτηρίων, ώστε να ενισχυθεί από τη μία πλευρά η προσέλκυση άριστων νέων φοιτητών, αλλά και από την άλλη πλευρά να υποστηριχθούν εμπράκτως οι φοιτητές εκείνοι που επιδεικνύουν συνέπεια και υψηλές επιδόσεις στη διάρκεια των σπουδών τους.
Όπως έχει τονίσει το ίδρυμα η απόφαση αυτή πάρθηκε σε μια χρονική συγκυρία, όπου η ανεύρεση φοιτητικής κατοικίας αποτελεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, ιδιαίτερα στην πόλη των Χανίων, όπου οι τιμές είναι αντικειμενικά υψηλότερες από ότι σε άλλες φοιτητουπόλεις της χώρας.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr