Πανελλήνιες 2024: Ο 12 «συνταγές» της επιτυχίας για τους υποψήφιους - Πώς θα διαχειριστούν το άγχος
Το βέβαιο είναι ότι οι μέρες αυτές, είναι εξαιρετικά στρεσογόνες για τα παιδιά, ενώ κάποια δυστυχώς οδηγούνται σε ακραίες καταστάσεις καθώς δεν μπορούν να διαχειριστούν το άγχος των εξετάσεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Από αύριο ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα χιλιάδες παιδιά, τα οποία θα λάβουν μέρος και φέτος στις πανελλήνιες, καθώς την Πέμπτη 30 του μήνα αρχίζουν οι εξετάσεις για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ και την Παρασκευή 31 του μήνα για τον κύριο όγκο των υποψηφίων που είναι οι απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων.
Το βέβαιο είναι ότι οι μέρες αυτές, είναι εξαιρετικά στρεσογόνες για τα παιδιά, ενώ κάποια δυστυχώς οδηγούνται σε ακραίες καταστάσεις καθώς δεν μπορούν να διαχειριστούν το άγχος των εξετάσεων. Τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι ψυχολόγοι κρίνουν ότι το άγχος είναι ο μεγαλύτερος «εχθρός» για τα παιδιά αυτές τις μέρες, με σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα όχι μόνο για την επίδοσή τους αλλά και για την ψυχική τους υγεία ακόμη και τη ζωή τους. Αυτός είναι και ο λόγος, που όλοι συνιστούν τόσο στους υποψήφιους όσο και στους γονείς να είναι ψύχραιμοι και πρώτα απ΄όλα να διαχειριστούν αποτελεσματικά το άγχος τους.
Δεν είναι λίγες οι φορές στην ιστορία των πανελλαδικών, που ακόμη και άριστοι μαθητές δεν μπόρεσαν ν΄ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξετάσεων διότι τους κατέβαλλε το άγχος. Μεγάλη ευθύνη σε αυτό έχει και η οικογένεια και κυρίως οι γονείς, που άθελά τους πιέζουν διαρκώς τα παιδιά τους στο διάβασμα χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην ψυχοσύνθεση του υποψήφιου. Οι Έλληνες γονείς, όπως λένε χαριτολογώντας οι εκπαιδευτικοί, είναι από μόνοι τους μια…κατηγορία, όσον αφορά στις πανελλαδικές, σε σημείο άκρως υπερβολικό. Στέκονται διαρκώς πάνω από το κεφάλι των παιδιών, με ερωτήσεις του τύπου «πως νοιώθεις, πιστεύεις ότι είσαι έτοιμος; Πως ώρες διάβασες σήμερα;» και άλλες τέτοιες ερωτήσεις. Ταυτόχρονα «μπουκώνουν» τα παιδιά με φαγητό, βιταμίνες, χυμούς και ασταμάτητες επισκέψεις στο δωμάτιό τους. Με τον τρόπο αυτό βέβαια πετυχαίνουν τα αντίθετα αποτελέσματα χωρίς πιθανά να το αντιλαμβάνονται. Οι παιδοψυχολόγοι συνιστούν να αφήσουν τα παιδιά στην ησυχία τους, αυτές τις ημέρες και να περιορίζονται μόνο σε συναισθηματική στήριξη κάνοντάς τα να νοιώθουν ότι ακόμη και μια αποτυχία δεν φέρνει την καταστροφή καθώς πάντα υπάρχουν λύσεις και ευκαιρίες στη ζωή για όλους.
Οι οδηγίες της επιτυχίας για τους υποψήφιους
Τα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν ότι όσον αφορά στη διενέργεια των εξετάσεων είναι όλα μελετημένα και προετοιμασμένα από το υπουργείο Παιδείας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια και συνεπώς αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να τα απασχολεί. Συνεπώς αυτές τις ημέρες που απομένουν έως την έναρξη των εξετάσεων ας κάνουν τα εξής:
- Ναι, υπάρχει ακόμη χρόνος να συμπληρώσετε τα κενά που έχετε αφήσει. Εντοπίστε ποια είναι αυτά και δώστε λίγο παραπάνω βάρος.
- Μην εξαντλήστε σε ξενύχτια. Διαβάστε τις πρωινές ώρες και λύστε ασκήσεις .
- Να ξυπνάτε νωρίς το πρωί. Οι εξετάσεις είναι πρωί και ο οργανισμός πρέπει να προσαρμοστεί σιγά-σιγά σε αυτό το ωράριο.
- Οι ατέλειωτες ώρες διαβάσματος ειδικά αυτή την εβδομάδα δεν θα βοηθήσουν καθόλου. Αντίθετα, θα σε εξαντλήσουν και θα κουράσουν σώμα και μυαλό.
- Διατηρήστε καθημερινό σταθερό πρόγραμμα επαναλήψεων.
- Δεν είσαστε μηχανές.Βγείτε λίγο από το σπίτι.Δείτε τους φίλους σας και κουβεντιάστε για άσχετα πράγματα.
- Ακόμη και μερικές ώρες διασκέδασης αλλά χωρίς υπερβολές λειτουργούν θετικά στην ψυχολογία σας.
- Μην κάνετε αρνητικές σκέψεις. Κανείς δεν καταστράφηκε στη ζωή του επειδή δεν πέρασε στο πανεπιστήμιο. Ακόμη και αυτές τις μέρες κάνε όνειρα για το μέλλον σου και τις υπέροχες μέρες που σε περιμένουν όταν και όπως τελειώσουν οι διαγωνισμοί. Και μην ξεχνάς πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι στον πλανήτη δεν πέρασαν ντε και καλά από ένα πανεπιστήμιο.
- Φυσικά το καλό και ελαφρύ φαγητό, ο ύπνος και η ήπια άσκηση είναι στα απαραίτητα.
- Μην χάνετε χρόνο κάνοντας συζητήσεις με συμμαθητές για sos θέματα. Όλα τα θέματα «παίζουν» και σίγουρα η επιτροπή των εξετάσεων δεν κάνει τις ίδιες με εσάς σκέψεις.
- Είναι πάρα πολύ σημαντικό να χρονομετράς τον εαυτό σου όταν λύνεις ασκήσεις. Σχεδόν κάθε χρόνο βλέπουμε ότι τα θέματα που δίνονται είναι πολλά και οι τρείς ώρες της εξέτασης μόλις και μετά βίας φτάνουν.
- Τελευταίο και σημαντικότερο. Πήγαινε στο εξεταστικό κέντρο με θάρρος και αισιοδοξία. Τέσσερις μέρες είναι θα …περάσουν
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr