Βάσεις 2024: Ποιες περιζήτητες σχολές έπεσαν σε μόρια και ποιες έχουν την υψηλότερη βάση εισαγωγής
Οι 5 υψηλότερες και χαμηλότερες σχολές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Πτώση στο 62% των τμημάτων και άνοδο στο 38% έδειξαν οι βάσει εισαγωγής για το 2024, με πολλές υψηλόβαθμες σχολές να σημειώνουν κάθοδο, ενώ χαμηλόβαθμες άνοδο, αντίστοιχα. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης πως μένουν εκτός ΑΕΙ πάνω από 25.000 υποψήφιοι.
Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε 73.161 (61.985 ΓΕΛ και 11.176 ΕΠΑΛ) και συνολικά, εισήχθησαν στα ΑΕΙ, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 63.412 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.
Πιο αναλυτικά, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων των ΓΕΛ ανήλθε στο 69,7% και το αντίστοιχο ποσοστό των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στο 37,61%.
Οι 5 υψηλότερες και χαμηλότερες σχολές
Την υψηλότερη βάση εισαγωγής για το 2024 είχε και φέτος, όπως και πέρυσι, η σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, με 19.335 μόρια, παρά την πτώση της βάσης κατά 615 μόρια σε σχέση με πέρυσι. Γενικότερα, στην πρώτη πεντάδα των τμημάτων με τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής συναντώνται δύο τμήματα Αρχιτεκτονικής και ένα Ιατρικής.
Πιο αναλυτικά, τα τμήματα με τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής είναι τα εξής:
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ στην Αθήνα, με βάση εισαγωγής τα 19.335 μόρια.
- Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, με βάση εισαγωγής τα 18.895 μόρια.
- Ιατρική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με βάση εισαγωγής τα 18.775 μόρια.
- Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, με βάση εισαγωγής τα 18.554 μόρια.
- Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με βάση εισαγωγής τα 18.550 μόρια.
Από την άλλη, η χαμηλότερη βάση εισαγωγής που κατεγράφη αυτή τη χρονιά ήταν τα 6.860 μόρια του τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Άμφισσα.
Αναλυτικότερα τα πέντε τμήματα με τις χαμηλότερες βάσεις για φέτος είναι:
- Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ('Αμφισσα), με βάση εισαγωγής τα 6.860 μόρια.
- Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά), με βάση εισαγωγής τα 7.415 μόρια.
- Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη), με βάση εισαγωγής τα 7.550 μόρια
- Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με βάση εισαγωγής τα 7.570 μόρια.
- Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο, με βάση εισαγωγής τα 7.830 μόρια.
Πώς κινήθηκαν οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές
Πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις εισαγωγής για τις περισσότερες από τις περιζήτητες σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Αναλυτικότερα, οι νομικές σχολές κατέγραψαν πτώση της τάξεως των 100 μορίων (Νομική Αθηνών) έως 325 μορίων (Νομική Κομοτηνής - Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), ενώ πτώση κατέγραψαν και τα τμήματα Ψυχολογίας, της τάξεως των 180 έως 250 μορίων, με εξαίρεση το τμήμα Ψυχολόγων ΣΣΑΣ στη Θεσσαλονίκη, που κατέγραψε πτώση 610 μορίων.
Οι Ιατρικές σχολές επίσης κατέγραψαν πτώση της τάξεως των 225 έως 325 μορίων.
Πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις και στις περισσότερες Πολυτεχνικές σχολές, πτώσεις που κινήθηκαν μέχρι και τα 400-700 μόρια.
Ίδια, πτωτική, εικόνα και τα περισσότερα τμήματα Πληροφορικής, της τάξεως των 225 έως 740 μορίων. Ειδικά το τμήμα πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία κατέγραψε πτώση της τάξεως των 1.425 μορίων. Στον αντίποδα, το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά κατέγραψε άνοδο της τάξεως των 1.280 μορίων.
Ανάμεικτη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τις Οικονομικές σχολές, με τις βάσεις εισαγωγής να κυμαίνονται είτε πτωτικά από 75 μόρια (Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης - Πάντειο Πανεπιστήμιο) έως 550 μόρια (Οικονομικής Επιστήμης - Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), είτε ανοδικά, από 40 μόρια (Οικονομικών Επιστημών Ρεθύμνου - Πανεπιστήμιο Κρήτης) έως 955 (Οικονομικών Επιστημών Καστοριάς - Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας).
Μεγαλύτερη άνοδος και μεγαλύτερη πτώση
Τη μεγαλύτερη άνοδο σε αριθμό μορίων κατέγραψαν τα τμήματα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Αθήνας. Πιο αναλυτικά, η πρώτη πεντάδα τμημάτων με τη μεγαλύτερη άνοδο έχει ως εξής:
- Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, βάση εισαγωγής: 14.310, αύξηση κατά 4.500 μόρια.
- Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ('Αρτα), βάση εισαγωγής: 15.250, αύξηση κατά 3.460 μόρια.
- Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ, βάση εισαγωγής: 14.510 μόρια, αύξηση κατά 3.380 μόρια.
- Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τρίπολη), βάση εισαγωγής: 11.950 μόρια, αύξηση 1.680 μόρια.
- Μηχανολόγων Μηχανικών Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (Ηράκλειο), βάση εισαγωγής: 11.395 μόρια, άνοδος 1.595 μόρια.
Στον αντίποδα, οι τρεις από τις πέντε σχολές που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση σε αριθμό μορίων είναι στρατιωτικές σχολές.
Αναλυτικότερα:
- Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας, βάση εισαγωγής: 13.155 μόρια, πτώση κατά 3.160 μόρια.
- Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σώματα), βάση εισαγωγής 12.415 μόρια, πτώση κατά 3.140 μόρια.
- Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα), βάση εισαγωγής: 14.820 μόρια, πτώση κατά 2.900 μόρια.
- Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), βάση εισαγωγής: 11.080, πτώση κατά 2.620 μόρια.
- Φιλολογίας ΑΠΘ, βάση εισαγωγής: 11.495 μόρια, πτώση κατά 2.499 μόρια.
Βάσεις 2024: Πάνω από 25.000 υποψήφιοι εκτός ΑΕΙ - Η ΕΒΕ «έκοψε» τους περισσότερους
Από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα πανεπιστήμια προκύπτει ότι κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι απόφοιτοι Γενικών Λυκείων εισάγονται στα πανεπιστήμια καθώς η ΕΒΕ, τους κόβει το δικαίωμα να διαβούν την πόρτα των ΑΕΙ, όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr.
Φέτος από την κατηγορία των υποψηφίων Γενικών Λυκείων, οι οποίοι ήταν συνολικά 74.847, έμειναν εκτός 25.677 (από αυτούς οι 20.134 δεν μπόρεσαν να καταθέσουν μηχανογραφικό λόγω της ΕΒΕ). Από τα στατιστικά στοιχεία φαίνεται ότι οδεύουμε προς «το κάθε χρόνο και χειρότερα».
Πέρυσι είχαν μείνει εκτός πανεπιστημίων, από τα Γενικά Λύκεια 22.383 και από αυτούς οι 20.493 δεν είχαν κάνει μηχανογραφικό. Φέτος οι υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια ήταν συνολικά 74.847 και από αυτούς εισήχθησαν στα πανεπιστήμια, την ΑΣΠΑΙΤΕ και τις Στρατιωτικές-Αστυνομικές σχολές και λιμενικό μόνο οι 52.171. Και για να το κάνουμε και περισσότερο απλό φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ήταν συνολικά 90.416 και από αυτούς εισήχθησαν στα Aανώτατα Ιδρύματα μόνο οι 61.985. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός όσων έμειναν εκτός πανεπιστημίων (για οποιοδήποτε λόγο, είτε λόγω της ΕΒΕ, είτε γιατί δεν έγραψαν καλά) είναι τεράστιος.
Έτσι, από σήμερα, χιλιάδες παιδιά θα πρέπει να αναζητήσουν ευκαιρίες για σπουδές στον ιδιωτικό τομέα εκπαίδευσης, δηλαδή στα κολέγια, στα ΙΕΚ και από του χρόνου στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εικόνα δεν είναι πολύ καλύτερη ούτε και για αυτούς που συμπλήρωσαν το Παράλληλο Μηχανογραφικό, προκειμένου να εισαχθούν στα δημόσια ΙΕΚ. Σε αυτή την κατηγορία οι υποψήφιοι ήταν 21.511 και εισήχθησαν οι 16.211 (έμειναν εκτός 5.300) . Όλα τα παραπάνω θα φέρουν και δεκάδες κενές θέσεις σε πάρα πολλά τμήματα των ΑΕΙ, τα οποία έτσι και αλλιώς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νέους φοιτητές.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr