Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Στα κάγκελα οι μαθητές - Οι ποινές και οι νέοι κανονισμοί
Ούτε στο διάλλειμα δεν θα το ανοίγουν το κινητό οι μαθητές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Χωρίς το κινητό στο …χέρι θα πηγαίνουν στα σχολεία οι μαθητές, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και δεν θα μπορούν να το χρησιμοποιούν ούτε και στα διαλείμματα γιατί οι ποινές θα είναι αυστηρές.
Το υπουργείο Παιδείας είναι αποφασισμένο σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, να εφαρμόσει πλέον τον νόμο που ψήφισε με το σύνθημα «το κινητό στην τσάντα». Ήδη τα μαντάτα αυτά έχουν προκαλέσει την γκρίνια των μαθητών και μέσα στα σπίτια οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν καθώς οι γονείς στην πλειονότητα τους συμφωνούν με το μέτρο που εξαγγέλθηκε και έρχονται σε σύγκρουση με τα παιδιά τους τα οποία επιμένουν ότι θα χρησιμοποιούν τα κινητά «ότι και να γίνει».
Το κινητό ιδιαίτερα για τα παιδιά ακόμη και των μικρών ηλικιών αποτελεί δυστυχώς την «προέκταση» του χεριού τους και δεν κάνουν ούτε λεπτό χωρίς αυτό γεγονός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα μέσα στις σχολικές τάξεις και στα προαύλια καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει. Παράνομες βιντεοσκοπήσεις και βία, απειλές και εκβιασμοί ακόμη και εξευτελιστικές εικόνες που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο σε βάρος συμμαθητών αλλά και εκπαιδευτικών. Δάσκαλοι και καθηγητές χρόνια τώρα ζητούν να σταματήσει η κατάσταση αυτή και να μπει μια τάξη καθώς όχι μόνο εμποδίζει την ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία αλλά όπως υποστηρίζουν το κινητό αποσπά πλήρως τα παιδιά από το μάθημα.
Τι γίνεται στις άλλες χώρες - Οι προβληματισμοί
Το πρόβλημα με τα κινητά στα σχολεία δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα. Ήδη πολλές χώρες έχουν προχωρήσει στην απαγόρευση των κινητών στα σχολεία. Το μέτρο έχουν εφαρμόσει καθολικά η Πορτογαλία και η Ισπανία, με παραλλαγές εφαρμόζεται στη Γαλλία και τη Φινλανδία ενώ κοντά στη νομοθέτησή του βρίσκονται η Κύπρος και η Σουηδία.
Το θέμα των κινητών στα σχολεία έχει ανοίξει πολλές συζητήσεις σε όλες τις χώρες και βέβαια ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων συμφωνεί και κυρίως οι μεγαλύτερες ηλικίες αλλά οι νεότερες γενιές δείχνουν προβληματισμό και πιστεύουν ότι στον 21ο αιώνα δεν γίνεται να απαγορευθεί η χρήση των κινητών πουθενά αφού για τους νέους αποτελεί το βασικό μέσον επικοινωνίας και όχι μόνο. Τώρα τι θα γίνει τελικά στην Ελλάδα ο χρόνος θα το δείξει αλλά πάντως δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση η εφαρμογή του μέτρου και σίγουρα εάν δεν βοηθήσουν σε αυτό οι γονείς.
Η θέση της κυβέρνησης και ο στόχος που θέτει για τα κινητά
Τα κινητά δεν έχουν θέση στα σχολεία δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι «θα ξεκινήσουμε από φέτος ουσιαστικά την προσπάθεια και θέλουμε τη στήριξη όλων των μαθητών, των γονέων, αλλά και των εκπαιδευτικών. Το κινητό μπορεί ο μαθητής να το φέρνει στο σχολείο, αλλά πρέπει να είναι στην τσάντα κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής ημέρας. Και ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να επιμείνουμε πολύ σε αυτή την προσπάθεια είναι πολύ απλός. Τα επιστημονικά δεδομένα πια για το πώς η χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της ημέρας στο σχολείο επηρεάζει την ίδια τη μαθησιακή διαδικασία είναι καταλυτικά. Από την διάσπαση προσοχής μέχρι άλλα σημαντικά ζητήματα είναι σαφές ότι το κινητό δεν έχει θέση στο σχολείο την ώρα της ημέρας.
Το κινητό μόνο στην τσάντα
Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, «“Το κινητό στην τσάντα”, ,είναι το σύνθημα με το οποίο θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά. Είναι μια νέα προσπάθεια. Θέλω να το τονίσω ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχουμε κατά ανάγκη την απαίτηση να έχουμε 100% συμμόρφωση από την πρώτη στιγμή, αλλά θέλουμε να εξηγήσουμε και στα παιδιά και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς γιατί είναι σημαντικό ο μαθητής, η μαθήτρια στο σχολείο να είναι απολύτως προσηλωμένοι στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Με τη χρήση tablets, όποτε αυτό χρειάζεται, αλλά χωρίς τη διάσπαση προσοχής που δυστυχώς προκαλείται αναπόφευκτα όταν οι μαθητές περνούν πολλές ώρες σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Και νομίζω ότι όλοι οι γονείς αντιλαμβάνονται απόλυτα αυτό το οποίο λέω. Οπότε ξεκινάμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο μόνο θετικά οφέλη μπορεί να έχει συνολικά για την εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία μας».
Οι ποινές για τη χρήση κινητού στο σχολείο
Σε περίπτωση χρήσης κινητού εντός του σχολείου, προβλέπεται ένα πλέγμα ποινών που ξεκινά από ωριαία αποβολή και μπορεί να φτάσει έως και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα σε περίπτωση μαγνητοφώνησης, φωτογράφισης ή βιντεοσκόπησης εκπαιδευτικού ή μαθητή επιβάλλεται το μέτρο της αποβολής από τα μαθήματα μέχρι τρεις (3) ή μέχρι πέντε (5) ημέρες, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού. Σε περίπτωση που το περιστατικό αφορά σε ιδιαιτέρως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τότε εφαρμόζεται το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr