Έρχονται οι εξετάσεις Pisa για 15χρονους - Πόσα σχολεία και μαθητές θα λάβουν μέρος από την Ελλάδα
Πότε θα γίνουν οι διαγωνισμοί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ιδιαίτερη βαρύτητα στις διεθνείς εξετάσεις Pisa, φαίνεται ότι δίνει το ελληνικό υπουργείο Παιδείας καθώς φέτος θα παρέχει επιπλέον τεχνολογικό εξοπλισμό (λάπτοπ κα ακουστικά) στα σχολεία που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό αλλά και οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών που θα συμβάλουν στην υλοποίηση της έρευνας σε κάθε σχολείο.
Στην έρευνα PISA 2025 θα αξιολογηθούν γνώσεις και κυρίως δεξιότητες των 15χρονων μαθητών και μαθητριών σε περισσότερες από 80 χώρες στην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές Επιστήμες (πεδίο έμφασης στον παρόντα κύκλο), καθώς σε νέα πεδία όπως τα Αγγλικά (Foreign, Language Assessment) και η μάθηση στον ψηφιακό κόσμο (Learning in Digital World).
Η έρευνα παρέχει πολύτιμα δεδομένα όχι μόνο για το επίπεδο των μαθητών και των μαθητριών που συμμετέχουν αλλά και για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών συστημάτων. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας φέτος αναλαμβάνει δυο σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των σχολείων και των εκπαιδευτικών που θα συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη εκπαιδευτική έρευνα παγκοσμίως PISA2025.
Συγκεκριμένα:
- Σύγχρονος εξοπλισμός: Κάθε σχολική μονάδα που θα συμμετάσχει στο PISA2025 θα ενισχυθεί περαιτέρω με τεχνολογικό εξοπλισμό προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και κατά το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση της έρευνας. Έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός για τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων με 4.500 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (laptops) και 2.500 ενσύρματα ακουστικά.
- Αποζημίωση εκπαιδευτικών: Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα συνδράμουν στη διεξαγωγή της έρευνας, πρόκειται να λάβουν αποζημίωση ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών που θα ολοκληρώσουν την εξέταση στο σχολείο, σύμφωνα με σχετική πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στον Ν. 5128/2024. Έχει ήδη υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία θα καθορίζεται το ύψος της αποζημίωσης.
Η συγκεκριμένη έρευνα θα διεξαχθεί το διάστημα 17/3-11/4/2025. Από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν συνολικά 245 σχολεία, εκ των οποίων 230 είναι δημόσια και 15 ιδιωτικά.
Το σύνολο των μαθητών και των μαθητριών που αναμένεται να λάβουν μέρος ξεπερνούν τις 9.000, ενώ τα σχολεία του δείγματος επιλέχθηκαν με αυστηρές μεθόδους δειγματοληψίας, ώστε να εξασφαλιστεί η αντιπροσωπευτικότητά τους σε επίπεδο μαθητών/μαθητριών και σχολείων ανά τη χώρα.
Το Διεθνές Πρόγραμμα PISA
Το πρόγραμμα Pisa για την Αξιολόγηση των Μαθητών (Programme for International Student Assessment) είναι μία Εκπαιδευτική Έρευνα που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια (από το 2000 έως σήμερα) και που υλοποιείται από διεθνή ερευνητικά ιδρύματα (PISA Consortium) υπό την οργάνωση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη) και τη συνεργασία των συμμετεχουσών στην Έρευνα χωρών.
Κύριος στόχος του Προγράμματος PISA είναι η αξιολόγηση του εύρους των γνώσεων και των δεξιοτήτων των μαθητών που βρίσκονται στο τέλος της Υποχρεωτικής τους Εκπαίδευσης, βάσει των οποίων διαμορφώνεται, σε σημαντικό βαθμό, η ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή τους στις σύγχρονες κοινωνίες.
Κάθε συμμετέχουσα χώρα έχει, τη δυνατότητα να αντλεί μέσω του Προγράμματος αυτού χρήσιμα στοιχεία για το εκπαιδευτικό της σύστημα, κατορθώνει να κατανοεί τα θετικά στοιχεία και τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού της σχεδιασμού και, εντέλει, ανατροφοδοτείται σχετικά με το βαθμό αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού της έργου ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τις πρακτικές Εκπαίδευσης και Αγωγής των άλλων συμμετεχουσών χωρών.
Απογοητευτικά για την Ελλάδα ήταν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA 2022
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2022, η βαθμολογία της Ελλάδας ήταν χαμηλότερη σε σχέση με το 2018 και στις τρεις υπό εξέταση δεξιότητες -κατανόηση κειμένου, μαθηματικά και φυσικές επιστήμες- που πρέπει να έχουν οι μαθητές έως τα 15 τους χρόνια. Επιπλέον, η Ελλάδα κατατάχθηκε αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
Ειδικότερα:
- Στα μαθηματικά, η Ελλάδα συγκέντρωσε 430, σημειώνοντας βουτιά 21 μονάδων σε σχέση με το 451 που είχε συγκεντρώσει το 2018 (στον πίνακα κατατάσσεται στη 44η θέση από 80 χώρες/περιοχές -μέλη και μη του ΟΟΣΑ- που συμμετείχαν στον διαγωνισμό). Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ στα μαθηματικά ήταν 472 (489 το 2018).
- Στην κατανόηση κειμένου, οι Έλληνες συγκέντρωσαν 438 (41η θέση). Η βαθμολογία αυτή ήταν κατά 19 μονάδες χαμηλότερη από το 457 του 2018. Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ στην κατανόηση κειμένου ήταν 476 (487 βαθμοί το 2018).
- Στις φυσικές επιστήμες η Ελλάδα συγκέντρωσε βαθμολογία 441, σημειώνοντας μείωση 11 μονάδων από το 452 που είχε πετύχει το 2018 (44η θέση). Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ στις επιστήμες ήταν 485 (489 το 2018).
Το τεστ διερευνά το πόσο καλά οι μαθητές μπορούν να λύσουν σύνθετα προβλήματα, να έχουν κριτική σκέψη και να επικοινωνούν αποτελεσματικά. Τα αποτελέσματα παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για το πόσο καλά τα εκπαιδευτικά συστήματα προετοιμάζουν τους μαθητές για τις πραγματικές προκλήσεις της ζωής και τη μελλοντική τους επιτυχία. Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό PISA το 2000.
Στο «μικροσκόπιο» των Αδιάφθορων η βραβευμένη αστυνομικός του κυκλώματος που πουλούσε προστασία - Οι σχέσεις της με τον αρχηγό
«Καλά Χριστούγεννα, Παρασκευή δεν δουλεύεις»: Εργαζόμενοι του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν στοχευμένες απολύσεις
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Τσουχτερό κρύο και χιόνια την Κυριακή - Οι περιοχές στο επίκεντρο
Ποια φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα φυτοφάρμακα; Τι έδειξαν οι έλεγχοι του υπουργείου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr