Μπακογιάννης στο Εθνος: Η Πρωτοψάλτη, η 2η θητεία, οι κανόνες για τα τραπεζάκια
Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλά για την ανάγκη συνολικής ανάπλασης με αφορμή και την πανδημία και προαναγγέλλει ότι έρχονται μεγάλες αλλαγές στην κουλτούρα μετακίνησης στην πόλη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Σίγουρος για την επιστροφή της πόλης στην κανονική λειτουργία στην εστίαση και στον τουρισμό, «με προσεκτικά βήματα», δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. «Παίρνει πάνω του» την πλήρη ευθύνη για τη διαδρομή και τη στάση στο Μαξίμου που έκανε το φορτηγό πάνω στο οποίο τραγούδησε η Αλκηστις Πρωτοψάλτη το Σάββατο μετά το Πάσχα. Και ξεκαθαρίζει ότι θα επιδιώξει και μια δεύτερη δημαρχιακή θητεία στις εκλογές του 2023.
Πώς είναι να είσαι νέος και δήμαρχος μιας μητρόπολης που παραδοσιακά σφύζει από ζωή, ειδικά στο κέντρο της, και να τη βλέπεις έρημη από ανθρώπους και από κάθε δραστηριότητα;
Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι ένα τόσο απόκοσμο τοπίο, όπως αποτυπώνεται σε κινηματογραφικές σκηνές, θα μπορούσε να αποτελέσει την πραγματικότητα μιας πόλης όπως η Αθήνα. Παράλληλα, όμως, μου δημιούργησε και συναισθήματα απεριόριστου θαυμασμού και δέους για όλους τους πολίτες που δίδαξαν ωριμότητα και υπευθυνότητα, όχι μόνο στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Ολα πήγαν καλά ή θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα στην πρώτη φάση της πανδημίας;
Ναι, πήγαν όλα πολύ καλά, γιατί αντιδράσαμε άμεσα και συντονισμένα. Κινηθήκαμε με σχέδιο σε δύο σημαντικούς άξονες. Στον πρώτο, προχωρήσαμε σε απολυμάνσεις σε κάθε γωνιά της πόλης, συνεχίσαμε τις μεγάλες επιχειρήσεις καθαριότητας παντού και, σε χρόνο-ρεκόρ, ολοκληρώσαμε και ενισχύσαμε υποδομές και προγράμματα για τη φροντίδα των ευπαθών ομάδων, όπως με το πολυδύναμο κέντρο αστέγων, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, με τη δημιουργία της δομής φιλοξενίας των τοξικοεξαρτημένων που στελεχώθηκε από γιατρούς και εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και με τη λειτουργία από την αρχή και με νέα δεδομένα της «Βοήθειας στο σπίτι plus», που συνεχίζει να παρέχει σε χιλιάδες Αθηναίους, οι οποίοι έχουν ανάγκη, υπηρεσίες, φάρμακα και τρόφιμα στο σπίτι τους. Στον δεύτερο άξονα, ψηφιοποιήσαμε μέσα στις πρώτες εβδομάδες 27 πιστοποιητικά και διοικητικές πράξεις, και όχι μόνο. Δημιουργήσαμε μια ψηφιακή υποδομή έκδοσης πιστοποιητικών, που διατίθεται και στους δήμους όλης της χώρας και ήδη τη χρησιμοποιούν περισσότεροι από 80. Προχωρήσαμε πολύ γρήγορα στη στελέχωση υπηρεσιών και στη συνεργασία με επιστήμονες και φορείς για την ψυχολογική στήριξη όσων τη χρειάζονται, τη νομική υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών αλλά και την παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων για τα εργασιακά θέματα. Και σε αυτά μπορείτε να προσθέσετε και όλα τα έργα που ξεκίνησαν με την ευκαιρία του χώρου και του χρόνου που μας δόθηκε. Από τις ασφαλτοστρώσεις και τις επισκευές, μέχρι τις διαγραμμίσεις, για να γίνει η πόλη βιώσιμη, πιο φιλόξενη, ανθρώπινη.
Σε ποιους τομείς μπορούν να βάλουν πλάτη οι δήμοι και ειδικά ο Δήμος Αθηναίων στη δεύτερη φάση;
Αυτή η κρίση μάς έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε την αξία του δημόσιου χώρου. Η αξιοποίηση του χώρου της πόλης είναι το εργαλείο για να δημιουργήσεις συνθήκες ανάπτυξης και ισορροπίας μεταξύ της οικονομικής δραστηριότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν είναι κομμάτι που ο δήμος βάζει πλάτη, αλλά χρειάζεται να σηκώσει ολόκληρο το φορτίο. Παρεμβαίνουμε στον δημόσιο χώρο για να μην είναι απλώς βιώσιμη η πόλη, αλλά να είναι έτοιμη να υποστηρίξει όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δείτε, για παράδειγμα, την Ομόνοια, που σε λίγες ημέρες παραδίδεται στους κατοίκους και στους επισκέπτες. Γίνεται μια πλατεία που αλλάζει τα δεδομένα για όλες τις υφιστάμενες επιχειρήσεις αλλά και εκείνες που θα ανοίξουν, αλλά είναι και ένα έργο που συμβολίζει την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον δημόσιο χώρο.
Οι επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού απειλούνται με κατάρρευση. Πώς θα τις βοηθήσετε;
Με προσεκτικά βήματα είναι σίγουρο ότι θα επανέλθουμε στην κανονική λειτουργία τόσο της εστίασης όσο και του τουρισμού. Αυτό που μπορεί να κάνει ένας δήμος -και αυτό κάνουμε- είναι να είμαστε πιο προετοιμασμένοι από ποτέ για αυτή την επανεκκίνηση. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να μπορούμε να υποδεχθούμε περισσότερους επισκέπτες, σε πιο σύγχρονες υποδομές σε όλη την πόλη και να προετοιμάσουμε το έδαφος για την ώρα εκείνη. Αυτό που κάνουμε όμως σε αυτήν τη φάση είναι να έχουμε θέσει σε ισχύ μέτρα ανακούφισης και στήριξης των επιχειρήσεων που έκλεισαν με την εντολή του κράτους. Οπως η απαλλαγή από τα ανταποδοτικά τέλη που αφορά σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, τα τέλη κατάληψης δημόσιων χώρων αλλά και την αναστολή καταβολής για άλλες υποχρεώσεις προς τον δήμο για όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές.
Συζητείται να δοθεί περισσότερος χώρος για να απλώνουν τα μαγαζιά τραπεζοκαθίσματα. Υπάρχει τέτοιος χώρος; Θα μείνει χώρος για πεζούς, καροτσάκια, ποδήλατα; Θα προχωρήσει το έργο προϋπολογισμού 37 εκατομμυρίων ευρώ για πεζοδρόμια και πλατείες που πρόσφατα αναθέσατε;
Είμαστε μπροστά σε αποφάσεις που πρέπει να είναι ουσιαστικές, δηλαδή να δίνουν άμεσες λύσεις αλλά και να εξασφαλίζουν την ισορροπία της ζωής στην πόλη. Είναι σημαντικό να διευκολύνουμε και να στηρίξουμε την εμπορική δραστηριότητα, αλλά και να διαφυλάξουμε τον δημόσιο χώρο. Είναι αναγκαίο να τονώσουμε την ψυχολογία στην πόλη, αλλά για όλους και με κανόνες. Και είμαι αισιόδοξος γιατί η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα δώσει τα απαιτούμενα εργαλεία στους δήμους, για να το πετύχουμε. Οσον αφορά στο έργο, όχι μόνο θα προχωρήσει, αλλά θα επεκταθεί ως μέρος του σχεδίου μας για τη συνολική ανάπλαση του δημόσιου χώρου.
Θα δοθούν διευκολύνσεις για εναλλακτικές μορφές μετακίνησης; Πολλοί θυμήθηκαν τα ποδήλατα λόγω εγκλεισμού και στην Ευρώπη τα πράγματα έχουν προχωρήσει...
Οχι απλώς θα δοθούν. Επενδύουμε στην αλλαγή της κουλτούρας μετακίνησης στην πόλη. Σύντομα θα δείτε αλλαγές που προκύπτουν τόσο από τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ -από το ΕΜΠ- για το κυκλοφοριακό, όσο και από τη στρατηγική μας που αρχίζει να ξεδιπλώνεται.
Πώς ακούσατε την κριτική για την επί φορτηγού συναυλία της κυρίας Πρωτοψάλτη; Θα ήταν καλύτερα αν δεν είχατε κάνει τη στάση στο Μαξίμου; Οντως σας τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός για να αλλάξετε τη διαδρομή;
Επειδή έγινε μεγάλη συζήτηση, είμαι ξεκάθαρος. Την ευθύνη για τη διαδρομή και το πέρασμα αυτής της σπουδαίας ερμηνεύτριας από τις γειτονιές της Αθήνας, τα νοσοκομεία, το Μαξίμου και κάθε γωνιά της πόλης, την έχω εγώ και μόνο. Ομως, να σας πω κάτι; Δεν προσφέρεται η μουσική ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, ούτε η ίδια η Αλκηστις Πρωτοψάλτη που τραγουδούσε στους δρόμους της πόλης για τέσσερις ώρες. Η μουσική πρέπει και μας ενώνει, δεν διχάζει ποτέ.
Πρόσφατα έγιναν έργα καθαρισμού από γκράφιτι στη μοναδική γειτονιά των Αναφιώτικων, κάτω από την Ακρόπολη. Στο δημοτικό συμβούλιο είπατε ότι τα Αναφιώτικα σας «ενδιαφέρουν πάρα πολύ», την περιοχή επισκέφθηκαν προ πανδημίας η υπουργός Πολιτισμού με τη Μαρέβα Μητσοτάκη. Ποιες είναι οι σκέψεις για την καλύτερη ανάδειξή τους;
Το ξαναλέω ότι τα Αναφιώτικα μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ, όπως και όλα τα σημεία-σύμβολα της Αθήνας. Αποτελεί μια περιοχή-κόσμημα, κάθε δρόμος της οποίας φέρει το αποτύπωμα της Ιστορίας της πόλης. Δρόμοι στους οποίους περπάτησαν, προ πανδημίας, εκατομμύρια τουριστών και θα το κάνουν και μετά. Χαίρομαι όμως που οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν τη χαρά τους γιατί ο δήμος μπήκε στο εγκαταλελειμμένο κτίριο που ανήκει στην ΕΤΑΔ, επί της Στράτωνος, και καθάρισε το μεγαλύτερο μέρος του. Και γιατί είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την ΕΤΑΔ για την αξιοποίησή του αλλά και γιατί είναι γεγονός πλέον οι μεγάλες επιχειρήσεις καθαριότητας και αντιγκράφιτι σε όλη την περιοχή.
Με αφορμή το Πεδίον του Αρεως, είδαμε προ μηνών να εκδηλώνεται διαμάχη με τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη. Υπάρχει η συνεργασία εκείνη με την Περιφέρεια που θα απέδιδε σύντομα μια καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων;
Πού την είδατε τη διαμάχη; Αντιθέτως, με τον κ. Πατούλη και την Περιφέρεια Αττικής έχει αναπτυχθεί μια στενή και εξαιρετική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, όπως και στο τεράστιο πρόβλημα στο οποίο καλά κάνετε και αναφέρεστε, στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ηδη παραλάβαμε από την Περιφέρεια 20 απορριμματοφόρα αλλά και 7.500 κάδους που προστίθενται στο σχέδιό μας για την αναμόρφωση του πλαισίου διαχείρισης.
Το 2021 είναι έτος γενικής απογραφής. Σας φοβίζει το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω ο πληθυσμός του Δήμου Αθηναίων;
Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν φύγει από την Αθήνα δύο από τους πέντε κατοίκους. Είμαι αισιόδοξος όμως ότι θα ανατρέψουμε τα στατιστικά, γιατί οι παρεμβάσεις που όλοι αρχίζουν να βλέπουν στην πόλη αλλά και το τελικό αποτέλεσμα των έργων που κάνουμε θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και είμαι σίγουρος ότι θα προσελκύσουν περισσότερους νέους κατοίκους και νέες οικογένειες που θέλουν να ζήσουν σε μια καθαρή, ζωντανή και φιλόξενη πρωτεύουσα.
Θα διεκδικήσετε δεύτερη δημαρχιακή θητεία;
Με ρωτάτε στην αρχή της πρώτης θητείας μου και θα πρέπει πρώτα να κρίνουν το έργο μας στο τέλος της, ωστόσο σας απαντώ καταφατικά για την πρόθεσή μου. Ναι, θα τη διεκδικήσω.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr