Σαρλ Μισέλ: «Όλα τα ενδεχόμενα για την Τουρκία θα είναι στο τραπέζι»
«Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα και την Κύπρο και επαναλάβαμε όσα είχαμε πει στο παρελθόν για τις εξορρύξεις» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων σε κυπριακή ΑΟΖ και Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε με δηλώσεις του μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τη Λευκορωσία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Μάλιστα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκαθάρισε ότι «όλα τα ενδεχόμενα θα είναι στο τραπέζι».
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτή η ερώτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία τέθηκε από διαφορετικά κράτη μέλη» ανέφερε αρχικά ο κ. Μισέλ. «Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα και την Κύπρο και επαναλάβαμε όσα είχαμε πει στο παρελθόν για τις εξορρύξεις. Συμφωνήσαμε να το συζητήσουμε αυτά τα θέματα στην συνάντησή μας τον Σεπτέμβρη. Όλα τα ενδεχόμενα θα είναι στο τραπέζι» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Θα παρακολουθούμε την κατάσταση μέρα με την μέρα. Η αλληλεγγύη είναι σε Ελλάδα και Κύπρο είναι δεδομένη και δεν είναι θεωρητική», είπε ο Πρόεδρος Μισέλ.
Σε ερώτηση αν για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας η ΕΕ θα είναι το ίδιο άμεση όπως για τη Λευκορωσία, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν απάντησε ότι «είναι διαφορετικές περιπτώσεις, έχουμε μεγάλη ιστορία με Τουρκία», περιγράφοντας βήματα προσέγγισης αλλά και εντάσεις. «Το θέμα δε θα τεθεί μόνο στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, αλλά και στη συνάντηση των ηγετών. Όπως είπε ο πρόεδρος Μισέλ, όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι. Θέλουμε διάλογο που να λύσει τα προβλήματα. Και θέλουμε να τα λύσουμε μαζί».
Για τη Λευκορωσία
Η τηλεδιάσκεψη για τη Λευκορωσία κράτησε περί τις τρεις ώρες συνολικά. Σε ό,τι αφορά τη Λευκορωσία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επανέλαβε ότι η Ε.Ε δεν αναγνωρίζει τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, οι οποίες δεν πληρούν τα δημοκρατικά στάνταρς. Επιπλέον σημείωσε ότι η βία κατά των διαδηλωτών είναι σοκαριστική και απαράδεκτη, ζητώντας καταλογισμό ευθυνών. Ο ίδιος τόνισε ότι η απαιτείται περιεκτικός και δημοκρατικός διάλογος για το μέλλον της χώρας. Σημείωσε ακόμα ότι οι διαδηλώσεις δεν αποτελούν ζήτημα γεωπολιτικής, αλλά δικαίωμα δημοκρατικού προσδιορισμού για τους πολίτες της χώρας.
Ανακοίνωσε δε ότι η Ε.Ε θα επιβάλει «σύντομα κυρώσεις» σε μεγάλο αριθμό ατόμων που ευθύνονται για τη νοθεία στις εκλογές, τη βία και την καταστολή και επεσήμανε ότι η Ε.Ε στηρίζει την πρωτοβουλία του ΟΑΣΕ για διευκόλυνση του δημοκρατικού διαλόγου.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν ενημέρωσε τον Τύπο για την επικείμενη βοήθεια της Ε.Ε προς το λαό της χώρας, αλλά και για το πλαίσιο κυρώσεων κατά προσώπων «χωρίς να πλήττονται οι πολίτες της χώρας». Η Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι οι διαδηλώσεις «δεν στρέφονται εναντίων γειτονικών κρατών ή οντοτήτων", αλλά αφορούν αποκλειστικά το μέλλον των πολιτών. "Το μέλλον της Λευκορωσίας πρέπει να καθοριστεί από τους πολίτες της», κατέληξε.
Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
«Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη
Μανούσος Μανουσάκης: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών - Καταρρακωμένη η σύζυγός του
Ποιος φοβάται τη woke κουλτούρα;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr