Φίλης για 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο: Τι σημαίνει για την Ελλάδα - Πιθανή αντίδραση Αλβανίας
Ο Διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης χαρακτηρίζει θετική την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης για τα 12 ναυτικά μίλια, η οποία δημιουργεί κατά κάποιο τρόπο νέα δεδομένα σε μια ενδεχόμενη συμφωνία οριοθέτησης με την Αλβανία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Νέα δεδομένα και στην ενδεχόμενη συμφωνία οριοθέτησης με την Αλβανία δημιουργεί κατά κάποιο τρόπο η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από το Ιόνιο ως το Ακρωτήριο Ταίναρο από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων, ΙΔΙΣ και διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη. Ο κ. Φίλης, μιλώντας στο ethnos.gr, τόνισε ότι ήταν μια επιβεβλημένη κίνηση - αν και καθυστέρησε δύο χρόνια - διότι δείχνουμε ότι το Διεθνές Δίκαιο πλέον δεν είναι κάτι το οποίο επικαλούμαστε αλλά το θέτουμε σε εφαρμογή.
«Η προαναγγελία της είχε γίνει όταν αποχώρησε από το υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς. Θα μπορούσε να είχε λάβει χώρα οποιαδήποτε στιγμή από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι και σήμερα. Παρόλα αυτά είναι προφανώς ευπρόσδεκτη. Είναι μία συμφωνία που γίνεται σε συνέχεια της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, αλλά κατά κάποιο τρόπο δημιουργεί νέα δεδομένα με τη συμφωνία με την Αλβανία. Δεν είναι απίθανο να έχουμε κάποια αντίδραση από τη γειτονική χώρα, παρότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι μία μονομερής ενέργεια την οποία. η κάθε χώρα μπορεί να κάνει χωρίς να διαβουλεύεται με τρίτο μέρος, όπως είναι αντίστοιχα στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα όπου εκεί χρειάζεται είτε μία συμφωνία με ένα όμορο κράτος είτε μία απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Η Αλβανία θα δούμε εάν πει κάτι» δήλωσε στο
ethnos.gr ο κ. Φίλης.
«Σίγουρα είναι μία κίνηση η οποία είναι θετική για τη χώρα μας διότι δείχνουμε ότι το Διεθνές Δίκαιο πλέον δεν είναι κάτι το οποίο επικαλούμαστε αλλά το θέτουμε σε εφαρμογή. Κατά κάποιον τρόπο προκαταλαμβάνει την ενδεχόμενη συμφωνία οριοθέτησης με την Αλβανία. Φαντάζομαι ότι η σημερινή ανακοίνωση περιλαμβάνει το κλείσιμο κόλπων και τη χάραξη γραμμών βάσεως που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τα χωρικά ύδατα ουσιαστικά είναι Επικράτεια, δηλαδή είναι κάτι που ασκείς πλήρη κυριαρχία. Δεν είναι κυριαρχικά δικαιώματα όπως στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Είναι σαν να έχουμε επέκταση του εδάφους μας», πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε ο Κωνσταντίνος Φίλης η κίνηση Μητσοτάκη γίνεται σε μία στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε φάση έντασης με την Τουρκία ενώ εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια δυναμική τουρκική αντίδραση. Η συμφωνία εκτείνεται μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, οπότε δεν περιλαμβάνει τα Κύθηρα, Αντικύθηρα που θα μπορέσει να προκαλέσει κάποια τουρκική αντίδραση. Θα πρέπει να δούμε εφόσον η Τουρκία δε νομιμοποιείται να αντιδράσει εάν θα έχουμε κάποια αντίδραση από την πλευρά της Λιβύης. Και αυτό διότι με τη συμπερίληψη του ακρωτηρίου Ταινάρου μπορεί η Λιβύη να πει ότι "επειδή είναι ειδικές οι συνθήκες σε αυτή τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε την επέκταση της Ελλάδας».
Το παραπάνω μπορεί να το πει κατόπιν προτροπής της Τουρκίας. Η αλήθεια είναι πως όταν κάποια στιγμή εξομαλυνθεί η κατάσταση στη Λιβύη και κάνουμε μία συμφωνία η περιοχή αυτή περιλαμβάνεται στη συμφωνία. Ξαναλέω μιλάμε για αιγιαλίτιδα ζώνη και όχι για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ενδεχομένως οι Λίβυοι να έχουν κάποια αντίδραση κατόπιν τουρκικής παραίνεσης», κατέληξε ο Κωνσταντίνος Φίλης.
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr