Τι απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις απειλές πολέμου από την Τουρκία
Στις απειλές του αντιπροέδρου της Τουρκίας για πόλεμο λόγω των 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο απάντησε άμεσα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις ακραίες δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι για τα «12 ναυτικά μίλια». «Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;», ανέφερε νωρίτερα το Σάββατο ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όμως, δεν άργησε να απαντήσει στις νέες απειλές που εκτοξεύει ανοιχτά η Τουρκία. Στην ανακοίνωσή του, μάλιστα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:
«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους.
Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά. Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».
Οκτάι για τα 12 ναυτικά μίλια: Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, αναφέρθηκε στις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία. «Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.
Ο Οκτάι επανέλαβε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί κάθε κυβικό μέτρο νερού στην Ανατολική Μεσόγειο, ό,τι κι αν γίνει και πρόσθεσε πως περιμένουν ίση και δίκαιη αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, έστειλε και μήνυμα στην Ευρώπη «να μην περιμένει ότι η Άγκυρα θα υποχωρήσει. Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Το casus belli επαναφέρει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια. Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι «η αιτία πολέμου» για την Τουρκία είναι ακόμη σε ισχύ, παρά τις αντίθετες πρότερες δηλώσεις του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για άρση της απειλής κατά της Ελλάδας.
«Περιμένετε να το αποδεχτούμε αυτό; Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι; Το έθνος μας όταν πρόκειται για την ανεξαρτησία του και την ελευθερία του δεν ακούει κανέναν. Δεν το νοιάζει όποιο και αν είναι το τίμημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι. Στο μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε και νέα Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από σήμερα 29 Ιουλίου έως και 11 Σεπτέμβρη στην ανατολική Μεσόγειο.
Οκτάι προς ΕΕ: Δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο
Αντιδρώντας επίσης στα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ χθες στο Βερολίνο ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι «αναμένουμε ισότιμη μεταχείριση. Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης κανείς να μην περιμένει από την Τουρκία να κάνει βήμα πίσω. Αυτό θέλουμε να το σεβαστούν», είπε ο Φουάτ Οκτάι, ενώ απευθυνόμενος και πάλι στην Ευρώπη ανέφερε:«Αυτό που λέμε στην Ευρώπη, είναι τούτο: η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει με κανένα τρόπο τα δικαιώματά της στην ανατ. Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο. Δυστυχώς, η Ευρώπη όχι μόνο δεν είναι στο πλευρό μας, όταν στρέφονται κατά της Τουρκίας, κατά των Τούρκων και όταν απειλούνται τα συμφέροντά μας, αλλά ούτε καν αντιδρούν για λογαριασμό μας».
Θα προστατεύσουμε κάθε κυβικό μέτρο στην ανατολική Μεσόγειο
Ο Φουάτ Οκτάι συνέχισε λέγοντας ότι «όποιο κι αν είναι το τίμημα, η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην ανατ. Μεσόγειο, όπως επίσης και τα δικαιώματα των Τ/Κ στην Κύπρο και τα χωρικά της ύδατα. Το ίδιο θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας σε κάθε τετραγωνικό μέτρο και κάθε κυβικό μέτρο στην αν. Μεσόγειο».
Θα συνθλίψουμε όσους σκέφτονται με το Χάρτη της Σεβίλλης
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος αναφερόμενος έπειτα στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει, δήλωσε εμφαντικά ότι θα συνθλίψουν όσους προσπαθήσουν να τους εμποδίσουν στη Μεσόγειο.
«Να μας συγχωρούν, αλλά εμείς σκίζουμε και πετάμε αυτό το χάρτη, αλλά και συνθλίβουμε –αν χρειαστεί- όσους σκέφτονται να εφαρμόσουν αυτό το χάρτη. Τώρα βλέπουμε μία δομή και μία Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι εργαλείο αυτής (της δομής), η οποία προσπαθεί να ξανασχεδιάσει τον ίδιο χάρτη που σκίσαμε για τη χώρα μας (εννοεί τη συνθήκη των Σεβρών) και για τις θάλασσες. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούν και πάλι ως μέσο και ως εργαλείο την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση», είπε ο Φουάτ Οκτάι, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία διαθέτει και χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπιδα στην ανατ. Μεσόγειο. «Και επί του παρόντος έχουμε και μια συμφωνία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε.
«Στην ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να ασκήσουμε κανονικά τις οικονομικές μας δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα μας και να προχωρήσουμε στις οικονομικές δραστηριότητες. Όταν ένα Ηνωμένο Βασίλειο, μια Γαλλία, μια Ιταλία, μια Αμερική, μια Ρωσία, μια Κίνα, ή άλλη χώρα ασκεί τις δραστηριότητες της στην υφαλοκρηπίδα της, κανένας δεν λέει τίποτε. Όταν πρόκειται για την Τουρκία και τις έρευνές της στην ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ξεσπά τέτοιος θόρυβος», δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι.
«Δεν θα διστάσουμε - Η Ελλάδα το γνωρίζει»
Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο twitter, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό η Ελλάδα και η Γαλλία το γνωρίζουν.
«Είναι υποκριτικό εκ μέρους της ΕΕ να καλεί σε διάλογο και την ίδια στιγμή να κάνει άλλα σχέδια για τις δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας στην ανατ. Μεσόγειο.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τί εστί ειρήνη και διπλωματική γλώσσα, αλλά δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί αν πρόκειται να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Γαλλία και η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων που το γνωρίζουν αυτό καλύτερα από όλους», έγραψε ο Τούρκος αντιπρόεδρος. Σε ανάλογο ύφος και η ανάρτηση του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. «Η Τουρκία είναι απόλυτα αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της στη στεριά, τον αέρα και τη θάλασσα. Όπως έχει δηλώσει κι ο πρόεδρός μας, ‘Δεν επιβουλευόμαστε τα δικαιώματα και τα δίκαια κανενός, αλλά και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να υφαρπάξει τα δικαιώματά μας».
Νέα NAVTEX από την Τουρκία
Παρά το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία ενός μήνα για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Κύπρου με ισχύ από το Σάββατο έως τις 11 Σεπτεμβρίου.
Η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex, καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή και τονίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για οδηγίες εκεί είναι η Λάρνακα. Στη συνέχεια, η Τουρκία αντέδρασε αποφασίζοντας ακόμα μία Navtex, την ώρα που σε ισχύ βρίσκεται από τις 7 Αυγούστου η οδηγία για τις έρευνες του «Oruc Reis», η οποία παρατάθηκε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr