Ασφυκτικές πιέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης - Ο βασικός όρος της Αθήνας
Η Ευρώπη δεν θέλει θερμό επεισόδιο και γι' αυτό έχει στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία να βάλει τέλος στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του εμμένουν στην προκλητική στάση απέναντι στη χώρα μας, στο παρασκήνιο γίνονται ασφυκτικές πιέσεις για αποκλιμάκωση εδώ και τώρα στα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου. Είναι σαφές ότι η Ευρώπη δεν θέλει κανένα θερμό επεισόδιο και γι' αυτό, άλλωστε, έχει στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία να βάλει τέλος στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου έως τις 24 Σεπτεμβρίου, όταν θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής για τις τουρκικές προκλήσεις.
Πάντως, η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου, αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις παραβιάσεις, αν δεν συμμορφωθεί και αν δεν αποχωρήσουν όλα τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό προκύπτει από τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να πάνε σε διάλογο για αποκλιμάκωση στην περιοχή. Αμέσως, η Αθήνα έσπευσε να διαψεύσει την ανακοίνωση του Νορβηγού αξιωματούχου, επισημαίνοντας προς πάσα κατεύθυνση: «οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Σύμφωνα, μάλιστα, με αποκλειστικές πληροφορίες του OPEN TV και της Αλεξίας Τασούλη, την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε συνομιλία και με τις δύο πλευρές (Ελλάδα και Τουρκία δηλαδή) και τους έδωσε ένα έγγραφο με όλες τις προτάσεις του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση στην περιοχή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ανοιχτού Καναλιού, την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για να τον ενημερώσει για τη θέση της χώρας μας.
Η ανακοίνωση του Γενς Στόλτενμπεργκ
Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε μέσω Twitter ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε διάλογο για αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με ανάρτηση του Νορβηγού αξιωματούχου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που είχα με Ελληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο σύμμαχοι έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσουν τεχνικές διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ. Να εδραιώσουν μηχανισμούς για στρατιωτική αποκλιμάκωση για να μειώσουν το ρίσκο των επεισοδίων και των ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο».
Μάλιστα, στην ανάρτησή του ο Νορβηγός αξιωματούχος συμπληρώνει: «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μία σημαντική πλατφόρμα για όλα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια. Παραμένω κοντά και με όλους τους συμμάχους για να βρούμε μία λύση και για να μην υπάρχει καμία ένταση στο πνεύμα της αλληλεγγύης που υπάρχει μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ».
Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ με Ερντογάν
Το απόγευμα της Πέμπτης τηλεδιάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο πραγματοποίησαν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της Γερμανίδας καγκελαρίου για την επίλυση του προβλήματος, το οποίο προκαλείται –όπως είπε- από τα βήματα της Ελλάδας και των χωρών που την υποστηρίζουν, βλάπτοντας την περιφερειακή ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός η εγωιστική και άδικη στάση της Ελλάδας να υποστηρίζεται από ορισμένες χώρες, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα, την Κυπριακή Δημοκρατία και τις χώρες που τις υποστηρίζουν ότι είναι εκείνες που κλιμακώνουν την ένταση κι έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Είναι σαφές ότι ασκούνται σφοδρές πιέσεις στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να σταματήσει τις προκλήσεις στη Μεσόγειο και γι' αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος άργησε να έρθει σε επικοινωνία με τον Ερντογάν, προκειμένου να του καταστήσει σαφές ότι αυτή τη φορά η κατάσταση δεν γέρνει υπέρ του. Κι αυτό διαφαίνεται ξεκάθαρα από τη στάση που κρατά η Ευρώπη αλλά και η Αμερική απέναντι στην Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, το πρόσφατο μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, για αποκλιμάκωση στην περιοχή, η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και όλες οι ενέργειες που γίνονται για να τονιστεί ότι πρέπει να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση.
Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν
Την ώρα, πάντως, που η Τουρκία φαίνεται να εμμένει στην προκλητική της στάση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτίζει τις ευρωπαϊκές του επαφές. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν, πριν από τη Σύνοδο των χωρών του Νότου στην Κορσική που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου, πιθανόν στο Παρίσι. Η διπλωματική προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη έχει στόχο την υπογραφή διευρυμένης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τη συνάντηση των δύο ηγετών.
Έρχονται Rafale, φρεγάτες, ελικόπτερα και τορπίλες
Εκτός, όμως, από τις πολιτικές επαφές, η Ελλάδα θέλει να ενισχυθεί και επιχειρησιακά. Γι' αυτό και μονόδρομο αποτελεί για την Ελλάδα η εξοπλιστική ενίσχυση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει θέσει εδώ και καιρό τα εξοπλιστικά στην κορυφή της ατζέντας, ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά η ενίσχυση με νέα όπλα και δυνατότητες μπήκε σε δεύτερη μοίρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει δώσει το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση νέων αγορών στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και αναβαθμίσεις του υπάρχοντος υλικού. «Στα θέματα των εξοπλισμών και της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας θα είναι σαφής ο πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε την Δευτέρα 31 Αυγούστου και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον Alpha. «Έχουμε όλες τις επιλογές για να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και όχι μόνον με τα εξοπλιστικά προγράμματα», τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του δεκαετούς προγράμματος για την Άμυνα μπορεί να ανέλθει ακόμα και σε βάθος χρόνου στα 10 δισ. ευρώ, με το υπουργείο Άμυνας να έχει θέσει επί τάπητος όλες τις επιλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές είναι:
- Απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale 4ης γενιάς.
- Αγορά δύο υπερσύγχρονων γαλλικών Belh@rra.
- Συντήρηση των μαχητικών Mirage 2000-5
- Αναβάθμιση 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.
- Απόκτηση τορπιλών βαρέως τύπου για τους «αόρατους κυνηγούς» του Αιγαίου, τα ελληνικά υποβρύχια.
- Απόκτηση 4 ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου, Romeo.
- Αναβάθμιση 11 ελικοπτέρων Aegean Hawk.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr