Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατάργηση ασύλου και µείωση εισακτέων στα ΑΕΙ
Πρώτη προτεραιότητα η κατάργηση του ασύλου σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Αποφασισμένος να πληρώσει πολιτικό κόστος για αποφάσεις που αφορούν στην Παιδεία εµφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης – είτε αυτό λέγεται κατάργηση του ασύλου είτε µείωση του αριθµού των εισακτέων στα ΑΕΙ.
Στις 14 Νοεµβρίου πρόκειται να παρουσιάσει συνολικά το πρόγραµµά του για την Παιδεία, εστιάζοντας αυτήν τη φορά σε Πρωτοβάθµια και ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση. Ηδη µιλά για έλεγχο του αριθµού των εισακτέων στα ΑΕΙ, κάτι που µεταφράζεται σε µείωση όσων θα εισάγονται στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση, έχοντας γνώση ότι αυτό το ζήτηµα είναι «καυτό» για την ελληνική κοινωνία καθώς η οικογένεια θέλει πάση θυσία το παιδί της στο πανεπιστήµιο. Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι «τα πανεπιστήµια πρέπει να αποκτήσουν τα ίδια τον πλήρη έλεγχο του αριθµού των εισαχθέντων. ∆εν γίνεται µε αποφάσεις άλλων να διπλασιάζεται ο αριθµός των εισαχθέντων.
Στο πλαίσιο αυτό, το σύστηµα εισαγωγής στα πανεπιστήµια θα πρέπει να αντανακλά όχι µόνο την αυτονοµία των ιδρυµάτων, αλλά πρωτίστως τις εκπαιδευτικές προτεραιότητες που θέτουµε ως ελληνική κοινωνία για το µέλλον των νέων µας». Σχετικά µε το εξεταστικό σύστηµα, διευκρινίζει ότι δεν σχεδιάζει αλλαγές και ότι δεν θέλει να εµπλακεί «σε επικίνδυνους πειραµατισµούς, όπως κάνει η σηµερινή κυβέρνηση».
Πρώτη προτεραιότητα
Για το θέµα της κατάργησης του ασύλου, επισηµαίνει ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και πιστεύει ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιµη γι’ αυτό καθώς έχει κουραστεί από τη βία και την αναστάτωση στα ιδρύµατα. Για τους φοιτητές αναφέρει ότι ασφαλώς και πρέπει να έχουν άποψη και θέση µέσα στα ΑΕΙ, «όχι όµως και να συνδιοικούν τα πανεπιστήµια. Να αξιολογούν τους καθηγητές και τα µαθήµατα και η άποψή τους να µετρά και να έχει αποτελέσµατα».
Τι θέλει ο Κ. Μητσοτάκης να επαναφέρει στην εκπαίδευση; Ο ίδιος απαντά ότι θέλει πάλι την Αρχή Αξιολόγησης των ΑΕΙ (Α∆ΙΠ) αλλά µε ενισχυµένη λειτουργία. Τα Συµβούλια ∆ιοίκησης στα ΑΕΙ µε δυναµικό ρόλο. Πλήρη αυτονοµία της ανώτατης εκπαίδευσης, αξιολόγηση των πανεπιστηµίων. Επαναφορά της βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήµια, γιατί «κατά την άποψή µου είναι απαραίτητη. Και είναι απαραίτητη για έναν βασικό λόγο: ως µια ελάχιστη ανταπόδοση του φοιτητή στην Πολιτεία η οποία του προσφέρει αυτή την δυνατότητα».
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr