Eurogroup: Πράσινο φως για τα 767 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
Η αυξημένη αβεβαιότητα που φέρνει η πανδημία εξακολουθεί να υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι υφιστάμενοι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι και προκλήσεις που εντοπίζονται στην έκθεση ενισχυμένης παρακολούθησης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το πράσινο φως για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που παρακρατούν ευρωπαϊκές τράπεζες έδωσε τo Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν για την πρόοδο της Ελλάδας με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές προοπτικές της βάσει της όγδοης ενισχυμένης έκθεσης παρακολούθησης που δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου.
«Όπως και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, η πανδημία είχε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες στην Ελλάδα. Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν μια μεγάλη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση της ανεργίας το 2020, αν και προβλέπεται μερική ανάκαμψη για το 2021. Συγχαίρουμε τις ελληνικές Αρχές για το μεγάλο σύνολο έγκαιρων, στοχευμένων και προσωρινών μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για να μετριάσουν το αποτέλεσμα της πανδημίας σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης», σημειώνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημειώθηκε με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ιδίως την υιοθέτηση της μείζονος μεταρρύθμισης του ελληνικού πλαισίου αφερεγγυότητας, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει στην επίλυση των βασικών προκλήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Άλλοι τομείς στους οποίους έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος περιλαμβάνουν τη δημόσια διοίκηση, τον τομέα της ενέργειας, τα δημόσια έσοδα και την κοινωνική πρόνοια. Ταυτόχρονα, οι Αρχές έχουν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων με βασικές μεταρρυθμίσεις λόγω της πανδημίας και κυρίως των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης», συμπληρώνουν.
Η αυξημένη αβεβαιότητα που φέρνει η πανδημία εξακολουθεί να υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι υφιστάμενοι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι και προκλήσεις που εντοπίζονται στην έκθεση ενισχυμένης παρακολούθησης. «Καλούμε, λοιπόν, την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την περαιτέρω υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση της μακροπρόθεσμης δυνητικής ανάπτυξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουμε, επιπλέον, τη σημασία της χρήσης των διαθέσιμων πόρων στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας (σ.σ. Ταμείο Ανάκαμψης) στο μέγιστο βαθμό, με την εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης», τονίζουν οι υπουργοί.
«Επίσης, καλούμε τις ελληνικές Αρχές να αντιμετωπίσουν τις υπόλοιπες ευπάθειες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και της δημόσιας διαχείρισης εσόδων και να προχωρήσουν στο σχέδιο εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών. Χαιρετίζουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατό παράγωγο δίκαιο για τη μεταρρύθμιση της αφερεγγυότητας και να εφαρμόσει το απαραίτητο σύστημα πληροφορικής για να εξασφαλίσει την αποτελεσματική επιβολή όλων των εξασφαλίσεων, όταν τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες περί αφερεγγυότητας. Αυτό θα συνεχίσει να παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης παρακολούθησης».
Και η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup καταλήγει: Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup χαιρετίζει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η απελευθέρωση της τέταρτης δόσης των μέτρων πολιτικής για ενδεχόμενα χρέη.
Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, η Ομάδα Εργασίας της Ευρω-ομάδας και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ποσών ισοδύναμου εισοδήματος SMP-ANFA και τη μείωση στο μηδέν του επιτοκίου αύξησης περιθώριο ορισμένων δανείων ΕΤΧΣ, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ Ανυπομονούμε για την ένατη έκθεση βελτιωμένης παρακολούθησης, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο του 2021.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr