Υπόθεση Λιγνάδη: «Αδειασμα» από Μενδώνη - Τι απαντά το Μέγαρο Μαξίμου
Ραγδαίες οι εξελίξεις που αφορούν την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. Οι ανακοινώσεις έρχονται η μία μετά την άλλη. Την παραίτηση Μενδώνη ζητά η αντιπολίτευση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Σε μείζον θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μετατραπεί η υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη. Το μεσημέρι της Παρασκευής, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «άδειασε» ουσιαστικά τον πρώην συνεργάτη της, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο κ. Λιγνάδης είναι «ένας επικίνδυνος άνθρωπος» και πώς «το έμαθε τώρα». Τα λόγια της προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που με σωρεία ανακοινώσεων, ζητούν την παραίτησή της.
«Δεν γνωρίζαμε τίποτα»
Μιλώντας σε ενημέρωση στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Πολιτισμού η κυρία Μενδώνη ανέφερε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ προσωπικός της φίλος και πως ο ίδιος δεν προέκυψε ξαφνικά στο Εθνικό Θέατρο το 2019 αλλά πως έχει μια σχέση αδιάληπτη με το Εθνικό Θέατρο. «Ήρθε η ώρα να σπάσει η σιωπή. Να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό. Να μην ανεχτούμε να υπάρξουν άλλα θύματα. Στο υπουργείο Πολιτισμού είναι δεδομένο ότι όπου χρειαστεί θα ανανεωθεί το θεσμικό πλαίσιο και θα μπουν κανόνες που θα καθορίζουν με ακρίβεια τις διευθυντικές θέσεις. Δεν έχει κανείς το ελευθέρας να κατακεραυνώνει κανενός την προσωπικότητα. Έχω προτείνει να υπάρξει αναγνώριση των καλλιτεχνικών σχολών. Πρέπει να δούμε με έναν διαφορετικό τρόπο τις εργασιακές σχέσεις» ανέφερε η υπουργός, η οποία κατέθεσε την Παρασκευή μηνυτήρια αναφορά - υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την οποία ζητά την πλήρη διερεύνηση των καταγγελλόμενων υποθέσεων στο θέατρο, από τη Δικαιοσύνη.
Διαβάστε επίσης: Λιγνάδης στο OPEN: «Έχω μια ολόκληρη χώρα εναντίον μου, αρμόδια τα δικαστήρια»
Αντιπολίτευση κατά Μενδώνη
Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έπειτα από την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η κυρία Μενδώνη, ήταν άμεσες. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Μέρα25 και Ελληνική Λύση εξέδωσαν ανακοινώσεις μέσα από τις οποίες καταδίκασαν τόσο την υπουργό Πολιτισμού όσο και ολόκληρη την κυβέρνηση. Οι τοποθετήσεις του κ. Νάσου Ηλιόπουλου και της κυρίας Φώφης Γεννηματά είναι ενδεικτικές. «Η συνέντευξη της κυρίας Μενδώνη αποτελεί μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης. Με 20 μέρες καθυστέρηση ανακάλυψε ότι ο κ. Λιγνάδης «είναι επικίνδυνος» και πως την εξαπάτησε. Το μόνο που περιμέναμε σήμερα από την κυρία Μενδώνη ήταν η παραίτηση και η απολογία της για τη συγκάλυψη. Η παραίτησή της πλέον δεν είναι αρκετή. Η μη παραίτησή της όμως είναι εξοργιστική. Η ευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης βαραίνει στο ακέραιο τον κ. Μητσοτάκη, του οποίου προσωπική επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για προσπάθεια συγκάλυψης απέδωσε η Φώφη Γεννηματά. «Ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Μενδώνη έσπασαν σήμερα κάθε ρεκόρ της υποκρισίας και θράσους. Προκαλούν την κοινή γνώμη. Αλήθεια ποιος διόρισε στο Εθνικό Θέατρο τον "επικίνδυνο", όπως ομολόγησαν κ. Λιγνάδη; Αλήθεια ποιος επί εβδομάδες προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει την υπόθεση; Την απάντηση πλέον την γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Και για τα δύο ερωτήματα. Η κυρία Μενδώνη, με εντολή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη», τόνισε σε δήλωσή της η πρόεδρος του Kινήματος Αλλαγής.
Μαξίμου: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν προσωπικός φίλος του Λιγνάδη
Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε τις πρώτες βραδινές ώρες της Παρασκευής και το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο χαρακτηρίζει χυδαία την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα «να εκμεταλλευθεί όσα σοκαριστικά έρχονται στο φως, δίνοντας τους κομματικό χρώμα», με αφρομή την υπόθεση Λιγνάδη. «Ζήτησε κανείς ευθύνες από τον κ.Τσίπρα για τον κ. Χαϊκάλη που με την υπογραφή του τον διόρισε Υπουργό; Του ζήτησε ευθύνες για τον κ. Κιμούλη που η κυβέρνησή του διόρισε σε θέσεις ευθύνης;», αναρωτιέται το Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα βάζει στο κάδρο την υπόθεση με τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας. Όπως αναφέρει το γραφείο του πρωθυπουργού όχι μόνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την γνώριζε αλλά προσπάθησε εγγράφως να την συγκαλύψει. Στην ίδια, δε, ανακοίνωσε ξεκαθαρίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης και ο κ. Λιγνάδης δεν ήταν ποτέ προσωπικοί φίλοι: «Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει επίσης, άλλο ένα μεγάλο ψέμα: ότι ο κ.Λιγνάδης ήταν προσωπικός φίλος του Πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε τον κ. Λιγνάδη μόνο από θεατρικές παραστάσεις του, που είχε παρακολουθήσει. Τελεία».
«Είναι κρίμα, μια υπόθεση που θα έπρεπε να βρίσκει ενωμένο τον πολιτικό κόσμο να επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να την μετατρέψει σε αντιπολιτευτικό δηλητήριο. Σε κάθε περίπτωση η πρόσκληση του Πρωθυπουργού στις πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα παραμένει. Και δεν θα επανερχόμασταν με ανακοίνωση, αν ο κ. Τσίπρας δεν επέμενε να δώσει στις ανατριχιαστικές υποθέσεις που αποκαλύπτονται, κομματικό χρώμα», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Λιγνάδης στο OPEN: «Έχω μια ολόκληρη χώρα εναντίον μου, αρμόδια τα δικαστήρια»
Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Δημήτρης Λιγνάδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV, το βράδυ της Παρασκευής, απάντησε ουσιαστικά στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που τον χαρακτήρισε «επικίνδυνο άνθρωπο». Ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέρε τα εξής: «Αν είμαι επικίνδυνος ή όχι άνθρωπος, είτε στη δουλειά μου είτε στη ζωή μου, αυτό νομίζω θα το αποφασίσουν άλλα θεσμικά όργανα. Αυτό λέει το κράτος δικαίου. Αυτό αποφασίζεται, δεν προαποφασίζεται».
Ερωτηθείς αν έχει εγκληθεί από τον εισαγγελέα. ο Δημήτρης Λιγνάδης απαντά: «Τι εννοείτε; Aν έχω εγκληθεί από το λαϊκό αίσθημα; Έχω μια ολόκληρη χώρα εναντίον μου. Δεν έχω τίποτα τέτοιο (εννοώντας ότι δεν έχει εγκληθεί από τον εισαγγελέα). Αν εγκληθώ για κάτι, η επικινδυνότητα κάποιου ανθρώπου δεν κρίνεται από λαϊκά δικαστήρια, δεν κρίνεται από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα. Κρίνεται θεσμικά».
Κονιόρδου για Λίνα Μενδώνη: Να παραιτηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος
Θέση για το θέμα πήρε και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου. «Περιμέναμε σήμερα η κυρία Μενδώνη να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραιτηθεί καθώς παρακολουθούμε εδώ και μέρες, εμβρόντητοι, μετά τις συγκλονιστικές καταγγελίες εις βάρος του κου Λιγνάδη, την προσπάθεια δικαιολόγησης και συγκάλυψης του» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Λυδία Κονιόρδου. «Αντιθέτως, την βλέπουμε τώρα να μετακυλύει με εξοργιστικό θράσος την δική της εγκληματική ευθύνη σε αυτούς που συμμετείχαν σαν εργαζόμενοι καλλιτέχνες στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου. Η κυρία Μενδώνη προχωράει από αυθαιρεσία σε αυθαιρεσία.
Μετά την αλλαγή της απόφασης για τις αρχαιότητες στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, γεγονός που μας εξέθεσε διεθνώς, μετά το αχαρακτήριστο τσιμέντωμα της Ακρόπολης, που φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια, μετά την αυταρχική αναλγησία της για τον χώρο και τους καλλιτέχνες του σύγχρονου πολιτισμού, μετά την κατάργηση του διαγωνισμού για την διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, η αλαζονική αυθαιρεσία της δεν έχει κανένα φραγμό. Ενώνω κι εγώ την φωνή μου με τους άξιους συναδέλφους μου καλλιτέχνες και καλώ την κα Μενδώνη να παραιτηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος», κατέληξε η Λυδία Κονιόρδου.
Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν προσωπικός φίλος του Λιγνάδη
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr