Γιατί ο Μητσοτάκης δεν αποφάσισε καθολικό lockdown - Οι 2 παράγοντες
Οικονομία και κόπωση πολιτών οι δύο παράγοντες που το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποφάσισε το καθολικό lockdown στη χώρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
H κυβέρνηση, την Τετάρτη, αποφάσισε να λάβει νέα περιοριστικά μέτρα, αλλά την τελευταία στιγμή… αποφεύχθηκε το σκληρό ολικό lockdown που είχε επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του κορονοϊού. Δύο στοιχεία είναι αυτά που «ώθησαν» την κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση: Η οικονομία και η κόπωση των πολιτών.
Αφενός ένα σκληρό lockdown θα σημάνει περαιτέρω ζημιά στην ήδη «βεβαρημένη» ελληνική οικονομία και αφετέρου στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το κόστος μιας τέτοιας απόφασης θα υπερέβαινε τα 3 δισ. ευρώ ανά μήνα. Κάτι που σημαίνει ότι η ύφεση θα «διογκωνόταν» ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας νέα προβλήματα.
Διαβάστε επίσης: SMS 13033: Επιτρέπεται η μετακίνηση Αγία Παρασκευή Γλυφάδα μόνο με τα πόδια
Στο Μέγαρο Μαξίμου, δε, έλαβαν υπόψιν τους ένα ακόμη στοιχείο: Τις στατιστικές μετρήσεις. «Αυτές κατατάσσουν την Ελλάδα σε καλύτερη θέση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εδώ και καιρό εφαρμόζουν κι αυτές αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού», τόνιζαν χαρακτηριστικά πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.
Σε δεύτερο επίπεδο η κυβέρνηση εκτιμά ότι σταδιακά αυξάνεται η κόπωση των πολιτών από τα περιοριστικά μέτρα. Αναγνωρίζουν ότι τώρα ειδικά που ο καιρός είναι καλύτερος η ανάγκη των Ελλήνων να βγουν από το σπίτι τους είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ένα ολικό lockdown θα επιβάρυνε την κατάσταση και ουσιαστικά θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις και συνεχείς παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων, συνεπώς θα ήταν δώρο άδωρον να ληφθούν σκληρά μέτρα.
Με άλλα λόγια, αποφασίστηκε μια… μεσοβέζικη λύση, προκειμένου κυρίως να εκτονωθεί η κατάσταση στις «κόκκινες» περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ρυθμοί νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία οδηγούν σε υπέρβαση των ορίων του συστήματος υγείας τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, μολονότι από τις 12 Φεβρουαρίου προστέθηκαν 491 απλές κλίνες και 90 κλίνες ΜΕΘ για Covid στις μονάδες στην Αττική. Με τη συνεχιζόμενη ενίσχυση στην Αττική οι ΜΕΘ για Covid θα ανέλθουν σε 348 τον Μάρτιο, αυξημένες κατά 107% σε σχέση με το Νοέμβριο.
Τα παραπάνω νούμερα ουσιαστικά έκαναν αναγκαστική μια «παρέμβαση» της κυβέρνησης, έπειτα από τη σχετική εισήγηση των λοιμοξιολόγων, αφού είναι προφανής η έντονη πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Τσικνοπέμπτη μόνο με την οικογένειά μας
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr