Κορονοϊός: Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ - Σύσκεψη Μητσοτάκη και Τσιόδρα στο Μαξίμου
Η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ήταν αντικείμενο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων από κορονοϊό και η ολοένα αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ καθώς ανεβαίνει ο αριθμός των διασωληνωμένων υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε έκτακτα μέτρα για να εξασφαλιστεί η νοσηλεία των ασθενών από την πανδημία Covid-19. Πλέον, την περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη μάχη εναντίον της πανδημίας covid-19 εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Στη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα, εξετάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Στο επικέντρο βρέθηκε η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας όπου και με όποιο τρόπο κριθεί αναγκαίο από την κυβέρνηση.
Διαβάστε επίσης: Θεοχάρης στο Politico: Το συντομότερο δυνατόν να καθιερωθεί πιστοποιητικό εμβολιασμού
Προβληματισμός για τα πάρτι
Προβληματισμό προκαλούν τα πολλά παράνομα αποκριάτικα πάρτι σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς αποτελούν υγειονομικές «βόμβες», οι συνέπειες των οποίων αναμένεται να φανούν τις αμέσως επόμενες ημέρες στα κρούσματα κορονοϊού και στον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Έρχεται μια δύσκολη εβδομάδα, όπως εκτιμά η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα. Μιλώντας στο Open, δεδομένης της πίεσης στα νοσοκομεία αλλά και τις εικόνες συνωστισμού από την Πάτρα και την Ξάνθη, τόνισε ότι «ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας».
Για τις συγκεντρώσεις και τις εικόνες συνωστισμού σημείωσε ότι «δεν είναι εποχή να γίνονται τόσο ογκώδεις διαμαρτυρίες. Οι διαδηλώσεις έπρεπε να γίνονται με διαφορετικό τρόπο» και επισήμανε ότι υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα.
Μετά τις εικόνες συνωστισμού έρχεται νέα πίεση στις ΜΕΘ
Για εικόνες που παραπέμπουν σε υγειονομική βόμβα εν εξελίξει έκανε λόγο η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. «Δεν θέλω να προδικάσω κακά μαντάτα αλλά πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα εκεί όπου υπήρξε συνωστισμός θα δούμε και αντίστοιχες νοσηλείες και σε απλές κλίνες COVID και σε κλίνες ΜΕΘ» τόνισε και εκτίμησε ότι έρχεται μια δύσκολη εβδομάδα. H υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι αποτελεί ανάγκη η συνεργασία όλων μας για τήρηση των μέτρων προσθέτοντας ότι η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να ενισχύει με μουσικές και οτιδήποτε άλλο είναι σε θέση να προκαλέσει ενδεχόμενο συνωστισμό.
Η τήρηση των μέτρων είναι το πρώτο πράγμα για το οποίο έχουμε όλοι ευθύνη, πρόσθεσε η Ζωή Ράπτη μιλώντας στον Σκάι και εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτά ανακόπτουν την πορεία της νόσου αφού εάν δεν είχαν παρθεί θα είχαμε γίνει, όπως χαρακτηριστικά είπε, Μπέργκαμο.
Περιμένουν πάνω από 600 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης εκτίμησε πως θα έρθει αποκλιμάκωσε μετά τις 20 Μαρτίου σημειώνοντας ότι -με βάση το μοντέλο το οποίο έχει επεξεργαστεί- στις 5-6 Μαρτίου θα ήταν η κορύφωση της πανδημίας. Ωστόσο, αυτό μετατέθηκε λόγω των μεταλλάξεων. «Στο νέο τρέξιμο του μοντέλου πραγματικά είδαμε ότι η κορύφωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα» εξήγησε αναφέροντας πως σε κάθε περίπτωση τα κρούσματα δεν θεωρείται πιθανό να είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα βλέπουμε μέχρι τώρα.
«Εκτιμούμε ότι θα είναι μικρές οι αλλαγές» είπε αλλά υπάρχει ένα ενδεχόμενο για μια ή δύο μέρες να παρατηρηθεί και αριθμός κρουσμάτων κοντά στις 3.000. «Από εκεί και μετά θα αρχίσει η σταδιακή, αργή μεν αλλά σταδιακή, αποκλιμάκωση. Θα αρχίσει να αποσυμφορίζεται το σύστημα» είπε μιλώντας στον Σκάι, επισημαίνοντας πως κύριο ζητούμενο είναι η μείωση στην πίεση του υγειονομικού συστήματος. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, έπειτα από μια εβδομάδα θα αρχίσουμε να βλέπουμε σαφή υποχώρηση των εισαγωγών ασθενών με κορονοιό σε νοσοκομεία. Όπως σημείωσε αυτό αφορά τις απλές κλίνες και όχι τις κλίνες ΜΕΘ όπου η αποσυμφόρηση αναμένεται να συμβεί αργότερα, αφού σε κάθε περίπτωση με βάση τα δεδομένα ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τον αριθμό των 600 ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ «με πιθανότητα προσέγγισης προς τις 620 έως 650», όπως διευκρίνισε.
Διαβάστε επίσης: Αποκριάτικα πάρτι «βόμβες» - Πρόταση για άνοιγμα καταστημάτων με self testing
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr