Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία στο παρά πέντε της επίσκεψης Τσαβούσογλου
Το μήνυμα του πρωθυπουργού προς την Τουρκία, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Μήνυμα στην Τουρκία ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη χώρα μας, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις δηλώσεις που έκανε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ελληνοτουρκικά – Μητσοτάκης: Ουσιαστική προσέγγιση μόνο εάν τερματιστούν οι προκλήσεις
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, σημείωσε πως «ο μόνος τρόπος να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. Αυτό είναι το κλίμα που θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών».
«Η κοινοτική συμπαράσταση προς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντας της ΕΕ» τόνισε συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Κοινή είναι και η οπτική μας για τη Λιβύη» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ως «θα πρέπει να εκλείψουν οι εξωτερικές παρεμβάσεις τρίτων». Τέλος αναφέρθηκε και στην Λευκορωσία, λέγοντας πως «Ταυτόσημες είναι και οι θέσεις μας για τα δραματικά γεγονότα στη Λευκορωσία» για να καταλήξει τονίζοντας ότι «ο κρατικός αυταρχισμός δεν έχει θέση στην ήπειρό μας».
Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που ακολούθησε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε πως: «Την τελευταία φορά που ο φίλος Σαρλ Μισέλ βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν σε μια δύσκολη συγκυρία όταν μαζί επισκεφτήκαμε τον Έβρο, τα σύνορα Ελλάδος και Τουρκίας που αποτελούν σύνορα με τη ΕΕ. Τόνισα πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του για να στείλουμε μήνυμα ότι η χώρα έχει υποχρέωση να φυλάει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και εκφράσουμε την απόρριψή μας απέναντι σε πολιτικές που εργαλειοποιούν πρόσφυγες, μετανάστες και τους κάνουν πιόνια. Αυτές οι πρακτικές δεν μπορεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν ανεκτές».
Το μήνυμα του Σαρλ Μισέλ στην Τουρκία
Ο Σαρλ Μισέλ, υπογραμμίζοντας ακόμη τη σημασία της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ στο σύνολό της όσον αφορά στο κράτος δικαίου, τη δημοκρατία, τις ελευθερίες είπε πως ο υπόλοιπος κόσμος εμπνέεται από μας και αυτός είναι ο τρόπος που υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας αλλά και τις αξίες μας.
«Αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία, είναι κάτι που το έχουμε συζητήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα το δουλέψουμε ακόμη περισσότερο», τόνισε ο κ. Μισέλ επισημαίνοντας: «οι σχέσεις μας θα είναι σταθερές, θα είναι ισχυρές και σίγουρα θα σέβονται τις αξίες μας».
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στις διατλαντικές σχέσεις της ΕΕ και την επικείμενη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ αλλά και στην «πρόκληση» όπως είπε της νοτιοανατολικής Μεσογείου όπως και «η πρόκληση νέων αυταρχικών κρατών που δυστυχώς δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Υπογράμμισε επίσης τη σημασία από κοινού δράσης και ανάπτυξης στρατηγικών πρόληψης και όχι μόνο αντιμετώπισης τέτοιου είδους προκλήσεων. Ο Σαρλ Μισέλ ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ευχαριστώντας και πάλι τον πρωθυπουργό και επισημαίνοντας πως «η καρδιά μου είναι κοντά σας. Αυτό το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας της Ελλάδας είναι ένα φως το οποίο διαχέεται σε όλη την Ευρώπη, σε όλα τα ευρωπαϊκά πρότζεκτ και αποτελεί μία πραγματική πηγή έμπνευσης για όλη την Ευρώπη, για όλες τις συζητήσεις και για όλες τις δράσεις αλλά φυσικά και για τα 450 εκατομμύρια πολιτών της ΕΕ».
Έπαινοι προς τη χώρα μας
Από πλευράς του, ο Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε τη χαρά του στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της Ευρώπης και τόνισε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι «πολύτιμος», κάτι που αναδείχθηκε ιδιαίτερα από την αρχή της κρίσης.
Υπογράμμισε πως η ανθρώπινη εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο σε όλη αυτή την περιπέτεια και πρόσθεσε πως ο δυναμισμός, ο ενθουσιασμός του και οι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού είχαν θεμελιώδη επίδραση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.
«Καταφέραμε να δουλέψουμε από κοινού, καταφέρουμε να έχουμε σημαντικές επενδύσεις για να παράξουμε νέα εμβόλια, για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα των εμβολίων και για να ανασχέσουμε αυτό το κύμα της covid-19 και για να ξανανοίξουμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας ώστε η Ευρώπη να είναι στο ύψος των προκλήσεων», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.
Επίσκεψη Τσαβούσογλου: «Persona non grata» για τους Πομάκους της Θράκης
Την ίδια στιγμή, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, με ανακοίνωσή του που υπογράφει ο πρόεδρός του Ιμάμ Αχμέτ, χαρακτηρίζει τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, «persona non grata».
Η μόνη περίπτωση, δε, που θα γινόταν δεκτός ο Τούρκος πολιτικός, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, θα ήταν αν επρόκειτο να ζητήσει «βαθιά και ειλικρινή συγγνώμη για όσα έπραξε το έθνος σας σε βάρος της φυλής μας».
Ολόκληρη η ανακοίνωση: «Κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είστε ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ!
Υπουργέ Εξωτερικών της Τουρκίας, κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας την ιστορία του περήφανου λαού μας, τη φωνή των ελεύθερων Πομάκων, τη μνήμη των κοριτσιών μας που γκρεμοτσακίστηκαν από τις δεκάδες βουνοκορφές της Ροδόπης, τα Μόμτσκι Κάμεν (πολύ πριν τις Σουλιώτισσες), για να αποφύγουν τους οθωμανούς κατακτητές, τη συνείδηση των Πομάκων ακτιβιστών οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες αντιμετώπισαν ρατσιστική βία, ξυλοδαρμούς, απειλές, κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό από εγχώριους μισθοδοτούμενους εκπροσώπους του εθνικισμού της χώρας σας, οπαδών της φασιστικής/τρομοκρατικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, δηλώνουμε ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης ότι είστε ανεπιθύμητος στα Πομακοχώρια.
Ο μόνος λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να επισκεφθείτε τα ηρωικά χωριά μας, θα ήταν να ζητήσετε βαθιά και ειλικρινή συγγνώμη για όσα έπραξε το έθνος σας σε βάρος της φυλής μας. Η δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα Αυστραλία, καθιέρωσε την 26η Μαΐου, ως ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ για τις βαρβαρότητες που διέπραξαν οι άποικοι πρόγονοι των σημερινών Αυστραλών σε βάρος των ιθαγενών κατοίκων, των Αβορίγινων.
Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μπείτε στη σφαίρα των πολιτισμένων χωρών ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστραλίας, ζητώντας από εμάς τους αυτόχθονες θρακιώτες, ΣΥΓΓΝΩΜΗ!
Στην αντίθετη περίπτωση είστε ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ στα Πομακοχώρια, είστε PERSONA NON GRATA!
Αντί των Πομακοχωριών συστήνουμε να επισκεφθείτε τα αιματοβαμμένα χωριά των Κούρδων της Τουρκίας και της Συρίας, να επισκεφθείτε τους τάφους των εκατοντάδων χιλιάδων δολοφονημένων πολιτών, αλλά και τους δημοκράτες δημοσιογράφους και πολιτικούς της Τουρκίας οι οποίοι σαπίζουν στις κρατικές φυλακές σας, τις μανάδες και τους πατεράδες των οποίων σκοτώσατε τα παιδιά και τα εγγόνια, καθώς και όλους αυτούς που καταδιώκει μαζικά και με κάθε μέσο το καθεστώς της χώρας σας».
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία στο παρά πέντε της επίσκεψης Τσαβούσογλου
Πράσινο Πιστοποιητικό: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε σε 8 ερωταπαντήσεις
Αγία Σοφία: Σε κακά χάλια ένα χρόνο μετά τη μετατροπή του ναού σε τζαμί
Ελληνική επιστημονική επιτυχία: Μείωσαν το ιϊκό φορτίο ασθενών covid κατά 25% με αλατόνερο
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr