Αναβιώνει το «Ελλάς- Γαλλία συμμαχία»: Τι θα περιλαμβάνει η αμυντική συμφωνία
Belhara και GoWind αναβαθμίζουν το Πολεμικό Ναυτικό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Σε μία ευρύτερη αμυντική συμφωνία προχωρούν Ελλάδα και Γαλλία, που συντονίζουν τις ενέργειες τους με το βλέμμα στραμμένο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συμφωνία που πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, εστιάζει στην ενίσχυση της δύναμης του πολεμικού ναυτικού αλλά παράλληλα θα περιλαμβάνει και ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής (που θα ενεργοποιείται αν μια χώρα απειληθεί ή προκληθεί).
Αλλάζουν οι συσχετισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο – Belhara και GoWind για το Πολεμικό Ναυτικό
Ουσιαστικά πρόκειται για μία συμφωνία με ευρύτερες πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις, που αποτελεί ανάχωμα στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί η συμφωνία για την προμήθεια από τη Γαλλία μαχητικών τύπου Rafale, ενώ το επόμενο διάστημα οι δύο χώρες αναμένεται να εντατικοποιήσουν τις κοινές ασκήσεις στην περιοχή
Οι αποφάσεις αυτές συνδέονται με ευρύτερες κινήσεις που γίνονται στη γεωπολιτική σκακιέρα. Δεδομένο είναι πως Ελλάδα και Γαλλία έχουν μια κοινή οπτική για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ και στο εσωτερικό της Ε.Ε. έχουν κοινές απόψεις για θέματα όπως η ευρωπαϊκή κοινή άμυνα. Την ίδια στιγμή η στρατηγική συμμαχία των ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία- που θεωρείται ένα μικρό ΝΑΤΟ- εκτιμάται πως μπορεί να λειτουργήσει και ως επιταχυντής εξελίξεων.
Οι τελευταίες «πινελιές» στη συμφωνία των δυο χωρών μπήκαν χθες σε δείπνο εργασίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους δύο ηγέτες σήμερα το πρωί, ενώ να σημειωθεί πως στη γαλλική πρωτεύουσα μεταβαίνουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία θα αφορά τρεις φρεγάτες Belharra με τη δυνατότητα απόκτησης ακόμα μιας, ενώ το πακέτο θα περιλαμβάνει και το σύνολο των οπλικών συστημάτων που μπορούν να φέρουν. Επίσης περιλαμβάνονται τρεις γαλλικές κορβέτες Gowind , για τις οποίες αναμένεται η αξιοποίηση ελληνικών ναυπηγείων. Παράλληλα προωθείται η αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ.
Το συνολικό κόστος εκτιμάται πως φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης (οι δύο πρώτες φρεγάτες αναμένεται να φτάσουν το 2025). Να σημειωθεί πως πρόκειται για όπλα που δεν διαθέτει η Άγκυρα και ούτε πρόκειται να αποκτήσει, καθώς υπάρχουν ρήτρες στη συμφωνία που υπογράφεται με τη Γαλλία.
Ο ρόλος της AUKUS
Τις εξελίξεις επιτάχυνε από ότι φαίνεται και η στρατηγική συμμαχία των ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία (η αποκαλούμενη AUKUS). Είναι γνωστό πως το Παρίσι έχασε ένα μεγάλο συμβόλαιο για την πώληση υποβρυχίων στην Αυστραλία, το οποίο ξεπερνούσε τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Επομένως επικεντρώθηκε στη συμφωνία με την Ελλάδα και μάλιστα κατέθεσε βελτιωμένη πρόταση, η οποία έγινε αποδεκτή.
Ο πρωθυπουργός χθες σημείωσε σε συνέντευξη στην ΕΡΤ πως «δεν έχω διάθεση να μπω σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία» αλλά υπογράμμισε ότι θα παραδώσει Ένοπλες Δυνάμεις πολύ πιο ισχυρές από αυτές που παρέλαβε. Παράλληλα μίλησε για μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας.
Να σημειωθεί πως πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι είχαν προηγηθεί δύο ακόμα συναντήσεις με τον Εμανουέλ Μακρόν. Η πρώτη συνάντηση έγινε στη Μασσαλία, στο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης με αφορμή την γαλλική πρωτοβουλία «Μεσόγειος, υποδειγματική θάλασσα έως το 2030». Ακολούθησε η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών κρατών EUMED 9, η οποία μάλιστα είχε γίνει μία μόλις ημέρα μετά τις ανακοινώσεις για την AUKUS.
Εντείνονται οι συζητήσεις για νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ
Στο μεταξύ στα μέσα Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ετοιμάζεται να μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου θα συζητηθεί η νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και θα αποσαφηνιστεί η διάρκεια της. Να σημειωθεί πως χθες ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ και η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία αναζητά συμμάχους στη διεθνή σκηνή, χωρίς ωστόσο να βλέπει… λευκό καπνό. Το ταξίδι του Τούρκου προέδρου στην Αμερική Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν απέδωσε καρπούς, ενώ δεν επετεύχθη ραντεβού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται για τη Μόσχα, όπου αναμένεται να συζητήσει την απόκτηση και νέου πακέτου S- 400.
Πάντως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το δρόμο των προκλήσεων, ενώ στη σκληρή γραμμή εμμένει και ο Τουρκοκύπριος ηγέτες Ερσίν Τατάρ. Είναι χαρακτηριστικό πως προσερχόμενος στην άτυπη τριμερή - με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη- επανέφερε την εμπρηστική ρητορική περί δύο κρατών στο νησί.
Συναγερμός στο Καστελόριζο: Περίεργες κινήσεις Τούρκων - Δύο συλλήψεις
Mega deal 5 δισ. με Γαλλία: 3 φρεγάτες Belharra, 3 κορβέτες Gowind - Ιστορική αμυντική συμφωνία
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr