Το «φλερτ» της κυβέρνησης με το κέντρο και το αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο
Δεν... θέλουν συνωστισμό στη δεξιά πολυκατοικία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Να μην… θυσιάσει το κέντρο -στην προσπάθεια να ικανοποιήσει ένα πιο δεξιό κοινό - θέλει η κυβέρνηση, που καλείται να πετύχει μια δύσκολη πολιτική ισορροπία. Μια σειρά κινήσεων το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως «γαλάζιος» στόχος παραμένει η διατήρηση μιας ισχυρής παρουσίας στον κεντρώο χώρο, ενώ επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για το λεγόμενο αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.
Δεν... θέλουν συνωστισμό στη δεξιά πολυκατοικία
Δεδομένο είναι πως στη Νέα Δημοκρατία δεν θέλουν καινούργιους ενοίκους στη δεξιά πολυκατοικία και με μια σειρά κινήσεων επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση της κομματικής βάσης. Ωστόσο στόχος είναι στην προσπάθεια αυτή να μην υπάρξουν απώλειες από το κεντρώο χώρο και αυτό δείχνουν μια σειρά κινήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα.
Ένα ηχηρό μήνυμα εστάλη με τη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο οποίος προκάλεσε με τις αναφορές του στον κομμουνισμό κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας. Δεν είναι τυχαίο πως κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως απαράδεκτες απόψεις «που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ» και «παραπέμπουν σε εποχές διχασμού» δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη.
Παράλληλα με μια σειρά παρεμβάσεων του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει στο προσκήνιο τη λεγόμενη «μεταρρυθμιστική ατζέντα» και εστιάζει σε κινήσεις όπως ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, το ψηφιακό κράτος αλλά και η μείωση της φορολογίας. Τα θέματα αυτά είχαν κυριαρχήσει στο προεκλογικό «αφήγημα» της Νέας Δημοκρατίας και εκτιμάται πως η ατζέντα αυτή είχε συμβάλει στην προσέγγιση ενός ευρύτερου ακροατηρίου και στην εκλογική νίκη του 2019.
Την ίδια στιγμή οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» στο γαλάζιο στρατόπεδο κυρίως όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με όλες τις έρευνες το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθαρό, ωστόσο σε επιμέρους ερωτήματα - από την οικονομία έως τη διαχείριση της πανδημίας - φαίνεται πως μειώνεται ο βαθμός ικανοποίησης.
Ξορκίζουν ένα «αντικυβερνητικό μέτωπο»
Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν θέλουν το «αντι - ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο να δώσει σταδιακά τη θέση του σε ένα «αντικυβερνητικό μέτωπο» και γι αυτό με σειρά κινήσεων επιδιώκουν να .. αναβιώσουν αναμνήσεις από το 2015. Στόχος είναι να συσπειρωθεί ένα κοινό που μπορεί να μην ψήφιζε στο παρελθόν τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο την περίοδο 2015 - 2019 δεν ήταν ικανοποιημένο από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Σε δύο πρόσφατες παρεμβάσεις του - στο συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας και σε εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή και μίλησε για τη νίκη που επετεύχθη «έναντι του λαϊκισμού». Παράλληλα περιγράφοντας το «στίγμα» της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι καταλαμβάνει πλέον ολόκληρο τον χώρο ανάμεσα στην δεξιά και στο προοδευτικό κέντρο
Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συνεχείς αναφορές και στην παλαιότερη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο . Μιλώντας στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε προς την αξιωματική αντιπολίτευση πως «η πρώτη φρεγάτα μας θα πλεύσει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας εντός του 2025. Εκεί όπου κάποιοι συνοδοιπόροι σας άπλωναν κόκκινα χαλιά και προσκυνούσαν τα νερά σε κιτς τελετές για τους Σαλαμινομάχους. Όλα αυτά γιατί πρέπει να κρινόμαστε αλλά δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε. Γιατί μόνο έτσι τελικά συγκρινόμαστε».
Οι επόμενες πολιτικές «μάχες»
Στο … γήπεδο της οικονομίας θα δοθεί το επόμενο διάστημα η «μάχη» ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Την Τετάρτη ξεκινά στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, με το οικονομικό επιτελείο να κάνει λόγο για «μια νέα εποχή ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης». Πάντως τα μηνύματα από το μέτωπο της ακρίβειας έχουν σημάνει συναγερμό και μια σειρά κινήσεων που επρόκειτο να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους - με στόχο πρόσθετες φοροελαφρύνσεις - προς το παρόν «παγώνουν».
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία όλο το βάρος θα δοθεί στην τιθάσευση των τιμών και ανάλογα με την επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί αν υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για νέες παροχές. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για «μέρισμα ανάπτυξης» και κοιτά προς τη μεσαία τάξη, με στόχο να διατηρήσει τους πολιτικούς «δεσμούς».
Αυστρία: Ο υπουργός Εξωτερικών Σάλενμπεργκ ο επόμενος καγκελάριος μετά τον Κουρτς
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Tηρήστε τα μέτρα για τον κορονοϊό, αλλιώς σπίτι σας
Πετρέλαιο: Απλησίαστη η τιμή του λίτρου - Έως 200% αύξηση στο φυσικό αέριο
Κέρκυρα: Αναγκαστική προσγείωση για αεροπλάνο με προορισμό το Ντίσελντορφ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr