Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: Τι θα περιλαμβάνει - Πλήρης στήριξη από Μπλίνκεν
Ισχυρός σύμμαχος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχοςμε ηγετικό περιφερειακό ρόλο, αναφέρει ο Μπλίνκεν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Το απόγευμα της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου θα υπογραφεί η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν.
Τι θα αναφέρει η επιστολή Μπλινκεν
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του OPEN στις ΗΠΑ, πριν την τελετή υπογραφής θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ που θα διαρκέσει 45 λεπτά, κατά την οποία ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τον αμερικανό ομόλογό του για την προκλητικότητα της Τουρκίας, από το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο. Αναμένεται να επανεπιβεβαιωθεί η εξαιρετική συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών καθώς επίσης και ο σημαντικός ρόλος της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως αποκάλυψε ο Μιχάλης Ιγνατίου, σε ό,τι αφορά την επιστολή του κ. Μπλίνκεν προς τον κ. Δένδια που αναμένεται να συνοδεύει τη συμφωνία έγινε γνωστό ότι ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση και καλύπτει τις ανησυχίες της Αθήνας.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο κ. Ιγνατίου, ο κ. Μπλίνκεν γράφει ότι η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος της Ελλάδας και σημειώνει ότι είναι μια χώρα με ηγετικό περιφερειακό ρόλο που είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Υπογραμμίζει δε τη σημασία του διεθνούς δικαίου για τη συνεργασία στην περιοχή και τη σημασία του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Ο κ. Μπλίνκεν τονίζει του σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Σύμφωνα με τον κ. Μπλίνκεν η αμυντική συνεργασία προσδίδει και σταθερότητα στα Βαλκάνια. Υπογραμμίζει τη στήριξη στην Ελλάδα για να καταστεί περιφερειακός στρατιωτικός κόμβος παροχής και συντήρησης, υποστήριξης και εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Μιλάει για την παραχώρηση για χρήση στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε ηπειρωτική Ελλάδα και νησιά από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Οι λεπτομέρειες και τα σημεία – κλειδιά
Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε μεταδώσει προ ημερών το ethnos.gr, η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερις νέες τοποθεσίες. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως οι τοποθεσίες που επελέγησαν έχουν τη δική τους σημασία. Για παράδειγμα η μία τοποθεσία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ενώ μια ακόμα τοποθεσία βρίσκεται στη νησιωτική Ελλάδα. Οι τοποθεσίες θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο και θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές όσο και από ελληνικές δυνάμεις.
Η νέα συμφωνία θα έχει διάρκεια πέντε ετών, ενώ υπάρχει και το σενάριο της επ’αόριστον επέκτασης μετά τη λήξη της πενταετίας. Παράλληλα θα συνοδεύεται από μία δήλωση στήριξης του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προς την Ελλάδα, κίνηση που έχει ιδιαίτερη σημασία (υπενθυμίζεται πως πριν από σχεδόν δύο χρόνια είχε υπάρξει επιστολή του τότε υπουργού Μ. Πομπέο).
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει ικανοποίηση για τις εξελίξεις, καθώς η συμφωνία υπογράφεται σε μια εποχή που το διεθνές σκηνικό είναι ρευστό. Οι ΗΠΑ στρέφουν το ενδιαφέρον τους στον Ειρηνικό ωκεανό, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Ωστόσο το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών δείχνει τη στρατηγική θέση της χώρας μας, καθώς και τον σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην ευρύτερη περιοχή.
Διπλωματικός μαραθώνιος
Ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται και την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα «φιλοξενηθεί» στην Αθήνα η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου- Αιγύπτου. Η Αθήνα συνεχίζει να έχει το βλέμμα στην ευρύτερη γειτονιά και στις 21 Οκτωβρίου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη στην Τρίπολη για την σταθεροποίηση της Λίβυης. Ο κύκλος αυτών των επαφών ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα, οπότε και θα υπογράφει στρατηγική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο που θα ρυθμίζει και μια σειρά θεμάτων που έχουν προκύψει μετά το Brexit.
Κακοκαιρία Μπάλλος – Live χάρτης: Έκκληση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και σχέδια εκκενώσεων
Κακοκαιρία Μπάλλος - Νέα Φιλαδέλφεια: Μαθητές πάνω σε θρανία για να φύγουν από πλημμυρισμένο σχολείο
Κακοκαιρία Μπάλλος: Πρώτο... θύμα το τραμ - Πώς διεξάγεται η κυκλοφορία
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr