Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ: Τι αποφασίστηκε
Τα τρία σενάρια της ελληνικής αντίδρασης. Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Αναστασιάδη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Αντικείμενο της συνάντησης του έκτακτου ΚΥΣΕΑ ήταν η πρόσφατη επιθετικότητα της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στην Άγκυρα ότι η τήρηση του διεθνούς δικαίου είναι η βάση πάνω στην οποία υφίστανται οι διεθνείς σχέσεις.
Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός και προτού κάνει δηλώσεις, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδη, προκειμένου να συντονιστούν για τις επόμενες κινήσεις τους.
Θα υπάρξει προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής και σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών. Αφότου επιστρέψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας μέσω της σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ είναι η ενδεδειγμένη συμπεριφορά ενός ισχυρού κράτους όπως είναι η Ελλάδα και μιας κυβέρνησης η οποία ασκεί πλήρως τα καθήκοντά της.
Η Ελλάδα είναι ήρεμη δύναμη στην περιοχή, όαση σταθερότητας και Ασφάλειας και δρα από κοινού με τις συμμαχίες της για την διατήρηση της ειρήνης στην γειτονιά μας. Η σύγκληση ΚΥΣΕΑ ενισχύει την θέση της χώρας ως ηγέτιδας δύναμης στην περιοχή και εκπέμπει τα σωστά μηνύματα μέσα και έξω από την χώρα».
Διαψεύδει το ΥΕΘΑ την μεταφορά στρατευμάτων
«Πρόσφατα δημοσιεύματα ιστοσελίδων, σύμφωνα με τα οποία ελληνικά στρατεύματα μεταφέρθηκαν εκτάκτως σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», επισημαίνει ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
«Η επιχειρησιακή διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η συνήθης. Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ‘'ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019'' η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019», διευκρινίζει το υπουργείο.
Δεν επιβεβαιώνεται η τουρκική γεώτρηση
Η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με την γεωτρητική δραστηριότητα, δεν είναι όμως σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας σε ερώτηση αν το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου.
Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» γράφει σήμερα στο πρωτοσέλιδο θέμα της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σοβαρές ενδείξεις πως η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά του νησιού. Οι ενδείξεις αφορούν τη μεταφορά τσιμέντου και λάσπης, υλικά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης, προσθέτει.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «παρακολουθούμε εδώ και αρκετές ημέρες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες. Αυτές τις ημέρες υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού σχετικού με γεώτρηση. Δεν είμαστε όμως σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες».
«Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι μόλις προχθές στη Βαλέτα, επτά Μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ καταδίκασαν απόλυτα την τουρκική παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ» συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «έχει εξασφαλίσει την απόλυτη στήριξη από τους εταίρους μας στην Μεσόγειο και έτσι απομονώνεται η Τουρκία, ενώ υπάρχει και προδιάθεση ενόψει του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 και 21 Ιουνίου, προκειμένου να εξεταστούν και ενδεχόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας».
Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε τέλος και στην δήλωση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας της 6ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ, στη Μάλτα, εκφράζοντας αλληλεγγύη στην Κύπρο για τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ και σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν θα δείξει αδυναμία στο ζήτημα αυτό.
Μιλώντας την Παρασκευή στο πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι το τουρκικό γεωτρύπανό «Πορθητής» ξεκίνησε γεώτρηση στα δυτικά της Κύπρου, ενώ το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο που θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, κατευθύνεται επίσης προς την περιοχή.
Μια ημέρα νωρίτερα, διπλωματικές πηγές από την Λευκωσία, αναφερόμενες στο ενδεχόμενο έναρξης της τουρκικής γεώτρησης 36 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα, έλεγαν ότι υπάρχουν ενδείξεις και προς τις δύο κατευθύνσεις, δηλαδή ότι υπάρχει και δεν υπάρχει γεώτρηση σε εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τελική πληροφόρηση.
Όσον αφορά τη στόχευση της Λευκωσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια να υπάρξει στη Σύνοδο Κορυφής κατάληξη σε μέτρα, μέσα από διαβουλεύσεις. Σκοπός είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε τα μέτρα αυτά να είναι μεν αποτρεπτικά για την Τουρκία, ταυτόχρονα όμως να είναι και συμβατά με τις προτεραιότητες όλων των εταιρών, ανέφερε η ίδια πηγή, υποδεικνύοντας πως σε κάθε περίπτωση η όποια συμφωνία θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από όλα τα κράτη μέλη.
Ερντογάν: Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε το προσωπικό του Πορθητή
«Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του Πορθητή, λέγοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην ανατολική Μεσόγειο και καθήκον της Τουρκίας είναι να προστατεύσει το προσωπικό του πλοίου.
Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, σε ομιλία του σε τελετή βράβευσης των Τούρκων εξαγωγέων, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι «εάν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τις λεκτικές διαμάχες για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα απλό καβγά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτή τη δουλειά».
«Αγαπητοί αδελφοί μου εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, σε αυτά τα νερά στην ΑΟΖ που έχει διαχωριστεί για μας, συνεχίζουμε τις έρευνές μας στην ΑΟΖ μας και θα τις συνεχίσουμε. Έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο από αυτά είναι γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά. Παλαιότερα ψάχναμε να ενοικιάσουμε πλοία και δεν βρίσκαμε, αλλά πλέον είναι πλοία που μας ανήκουν αυτά. Εμείς τώρα κάνουμε αυτή τη δουλειά με αυτά. Που ήμασταν και που είμαστε τώρα; Μας ανήκουν αυτά τα πλοία πλέον. Το ίδιο κάνουν και εκείνοι», ανέφερε.
Συνέχισε λέγοντας ότι «εάν κάποιοι κάνουν κινήσεις, κι εμείς με όλες τις φρεγάτες μας και αν χρειαστεί μαζί με τα αεροσκάφη μας παίρνουμε τη θέση μας δίπλα σε εκείνα τα πλοία μας και συνεχίζουμε τις εργασίες μας».
Αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα συλλήψεων του προσωπικού του Πορθητή, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «έδωσαν λέει μια εντολή. Έδωσαν εντολή να συλλάβουν αυτούς που βρίσκονται στο πλοίο. Τίποτα δεν θα καταφέρετε. Τι συλλήψεις θα κάνετε; Τι θα συλλάβετε;», διερωτήθηκε.
«Άλλωστε με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας έχουμε πάρει τη θέση μας στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε εκεί. Αυτό το προσωπικό μας είναι δικό μας καθήκον να το προστατεύσουμε. Και αυτό το συνεχίζουμε και θα το συνεχίσουμε μέχρι το τέλος», ανέφερε.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr