Πρώτο κρας τεστ για την κυβέρνηση - Στις 23/7 νομοσχέδιο-φωτιά
Κατάργηση του ασύλου και της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, οι πρώτες κυβερνητικές παρεµβάσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με ένα πακέτο παρεµβάσεων, που θα δοκιµάσουν τις σχέσεις της µε την αντιπολίτευση και θα διαµορφώσουν το κλίµα της πολιτικής αντιπαράθεσης, προγραµµατίζει να ανοίξει η κυβέρνηση το νοµοθετικό της έργο.
Οπως προκύπτει τόσο από όσα ειπώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων, όσο και από δηλώσεις των νέων υπουργών, η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή µία δέσµη ρυθµίσεων που είτε αποτελούν εµβληµατικές προεκλογικές της δεσµεύσεις είτε συνιστούν διορθωτικές παρεµβάσεις σε ήδη ψηφισµένους νόµους.
Οι αλλαγές
Στην κορυφή της σχετικής ατζέντας βρίσκεται η κατάργηση του πανεπιστηµιακού ασύλου, θέση που παγίως υποστηρίζει η Νέα ∆ηµοκρατία και η οποία συναντά την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, αλλά και τη διαφωνία του ΚΙΝΑΛ. Οπως δήλωσε µάλιστα χθες ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας (ΑΝΤ1), οι απαραίτητες κινήσεις για το άσυλο θα γίνουν σε συνεργασία µε το υπουργείο Παιδείας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στην πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει άµεσα το θέµα τροποποιήσεων στον προσφάτως ψηφισµένο Ποινικό Κώδικα, υποστηρίζοντας ότι σε αυτόν «υπάρχουν άρθρα στα οποία και ως Νέα Δηµοκρατία και ως υπουργείο Δικαιοσύνης είµαστε εντελώς αντίθετοι». Πρόσθεσε, µάλιστα, πως «ήταν λάθος να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας από την απερχόµενη κυβέρνηση, µόλις δύο ηµέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών».
Η κυβέρνηση δεν θα βρεθεί όµως αντιµέτωπη µε την αντιπολίτευση µόνο στο θέµα του ασύλου και του Ποινικού Κώδικα, αλλά και στο νέο πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού προτίθεται να καταργήσει την απλή αναλογική που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως τόνισε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου από την προκάτοχό του Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου του αποτελεί η κατάθεση, από το πρώτο κιόλας νοµοσχέδιο της κυβέρνησης, που αναµένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 23 Ιουλίου, των απαραίτητων νοµοθετικών παρεµβάσεων ώστε «να αντιµετωπιστούν προβλήµατα που γεννά η εφαρµογή του συστήµατος της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, µε σκοπό να ενισχύσουµε την κυβερνησιµότητα των δήµων και των περιφερειών µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σεβόµενοι τις συνταγµατικές προβλέψεις».
Χρονοδιάγραµµα
Το νοµοθετικό έργο αναµένεται να ξεκινήσει µετά τις 22 Ιουλίου και αφού προηγουµένως η κυβέρνηση λάβει ψήφο εµπιστοσύνης. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το πρώτο νοµοσχέδιο που θα κατατεθεί θα αφορά τη δοµή του κράτους, δηλαδή ουσιαστικά την οργάνωση της διακυβέρνησης, και σ’ αυτό αναµένεται να ενσωµατωθούν οι διατάξεις για την κατάργηση του πανεπιστηµιακού ασύλου, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αλλά και ό,τι αφορά τον τρόπο λήψης αποφάσεων στον τοµέα της Αυτοδιοίκησης.
Στόχος είναι, επίσης, µέχρι τις 10 Αυγούστου, αφού κατατεθεί και συζητηθεί, να έχει ψηφιστεί και το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο µε ελαφρύνσεις και ελαστικοποίηση ήδη ευνοϊκών διατάξεων, προκειµένου να ανοίξει ο δρόµος για τον αναπτυξιακό νόµο που προβλέπεται να ακολουθήσει. Η υλοποίηση των δεσµεύσεων της νέας κυβέρνησης άνοιξε, πάντως, µε το πρώτο προεδρικό διάταγµα που προβλέπει τη µεταφορά της αρµοδιότητας των φυλακών από το υπουργείο ∆ικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, µεταφορά που βρίσκει αντίθετο τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισε χθες παραδίδοντας το υπουργείο Δικαιοσύνης στον Κώστα Τσιάρα και ο πρώην υπουργός, Μιχάλης Καλογήρου.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr