Ανοίγει την ατζέντα των εργασιακών ο Γιάννης Βρούτσης
Το πρόγραµµα του επόµενου 6µήνου περιλαµβάνει δύο σηµαντικούς νοµοθετικούς σταθµούς για το υπουργείο Εργασίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Με δύο κοµβικές νοµοθετικές πρωτοβουλίες, που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας, η πολιτική ηγεσία αναµένεται να ξεδιπλώσει το φθινόπωρο την ατζέντα των εργασιακών και του συνταξιοδοτικού.
Πέρα από τις «καυτές» ρυθµίσεις για το Ασφαλιστικό -που ακουµπούν ποσοστά αναπλήρωσης, εισφορές και σύστηµα επικουρικής ασφάλισης-, οι οποίες θα έρθουν στη Βουλή σε κάθε περίπτωση µετά την οριστικοποίηση και δηµοσίευση των κρίσιµων αποφάσεων της Ολοµέλειας του ΣτΕ για τη συνταγµατικότητα του νόµου Κατρούγκαλου, το πρόγραµµα του επόµενου 6µήνου περιλαµβάνει δύο σηµαντικούς νοµοθετικούς σταθµούς για το υπουργείο Εργασίας:
1) Τον Οκτώβριο αναµένεται να έρθει στη Βουλή νοµοσχέδιο µε την κωδικοποίηση όλων των επιµέρους ρυθµίσεων από το 2013 που σχετίζονται µε το πληροφοριακό σύστηµα «Εργάνη». Στόχος είναι η «Εργάνη» να αναβαθµιστεί σε ένα χρήσιµο εργαλείο που θα εξορθολογίζει, θα χαρτογραφεί και εντέλει θα διευκολύνει εργαζόµενους και επιχειρήσεις σε όλο το φάσµα της αγοράς εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό και µέχρι να διαµορφωθεί και να έρθει στη Βουλή το νοµοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, αναµένεται να απευθύνει άµεσα πρόσκληση για κοινωνικό διάλογο σε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς: ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, Επιµελητήρια, ενώσεις λογιστών κ.ά.
Ο κοινωνικός διάλογος ξεκινά για να καταθέσουν όλοι οι εταίροι τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους για ενδεχόµενες στρεβλώσεις του συστήµατος ή απαραίτητες συµπληρώσεις. Στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου αναµένεται να πέσουν και «έξυπνες λύσεις», όπως για παράδειγµα το ερώτηµα αν η Αναλυτική Περιοδική ∆ήλωση (ΑΠ∆) πρέπει να συνεχίσει να υποβάλλεται αυτόνοµα ή πρέπει να ενταχθεί στο σύστηµα «Εργάνη», το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2013. Υπενθυµίζεται πως η ΑΠ∆ είναι το όχηµα µε το οποίο δηλώνονται όλοι οι µισθωτοί και ασφαλιζόµενοι εργαζόµενοι της χώρας και περιλαµβάνει πληροφορίες που αφορούν τον χρόνο απασχόλησης, την αµοιβή, τους κλάδους ασφάλισης, καθώς και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.
Η διαλειτουργικότητα των επιµέρους συστηµάτων αναµένεται να δώσει µια πιο καθαρή εικόνα στο υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ για τη χαρτογράφηση των επιχειρήσεων, συνδράµοντας -µεταξύ άλλων- και στον αποτελεσµατικότερο έλεγχο της παραβατικότητας. Στελέχη του υπουργείου κάνουν λόγο για ένα νέο εγχειρίδιο-manual του συστήµατος «Εργάνη». Υπενθυµίζεται πως η «Εργάνη» καταγράφει µε ηλεκτρονικό τρόπο τις ροές µισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τοµέα της οικονοµίας, αποτυπώνοντας σε ζωντανό χρόνο κρίσιµα στοιχεία της αγοράς εργασίας.
2) Τον Νοέµβριο θα πρέπει να αναµένεται ένα δεύτερο νοµοθέτηµα για την ψηφιακή σύνταξη και την... αφύπνιση του «Ατλαντα». Σύµφωνα µε πληροφορίες, στο νοµοσχέδιο θα ενσωµατώνονται όλα τα προαπαιτούµενα που θα ανοίγουν τον δρόµο για την ψηφιοποίηση των συντάξεων. Στόχος είναι σε έναν χρόνο, δηλαδή την 1η Ιουνίου 2020, το 34,33% των νέων συντάξεων να εκδίδονται ψηφιακά σε µία µέρα, όπως για παράδειγµα συµβαίνει αυτόµατα και µε το εκκαθαριστικό της Εφορίας σήµερα. Αυτό είναι το πρώτο ορόσηµο στην επιχείρηση «ψηφιακή σύνταξη».
Το δεύτερο χρονικό ορόσηµο ακολουθεί τον Ιανουάριο του 2021, όταν θα πρέπει, σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα, να προστεθεί άλλο ένα 23,39% στον όγκο των ψηφιακών συντάξεων, ώστε να εκδίδεται πλέον χωρίς ανθρώπινο χέρι το 57,83% των νέων συντάξεων.
Το τρίτο ορόσηµο είναι σε δύο χρόνια από σήµερα, τον Ιούνιο του 2021, όταν το 90% πλέον των νέων συντάξεων θα πρέπει να εκδίδεται ψηφιακά. Σύµφωνα µε ειδικούς, ένα 10% µένει πάντα εκτός ψηφιακού συστήµατος.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν αρµόδιες πηγές, προαπαιτούµενο είναι ορισµένες νοµοθετικές ρυθµίσεις για τις απαραίτητες ηλεκτρονικές διαδικασίες.
Όχηµα για την ολοκλήρωση του εγχειρήµατος θα είναι το σύστηµα «Ατλας» που συγκεντρώνει το ασφαλιστικό βιογραφικό και την ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους ασφαλισµένους της χώρας. Στο πλαίσιο του συστήµατος «Ατλας», η σύνθεση του οποίου ξεκίνησε το 2013, αναπτύσσεται ο Ψηφιακός Ατοµικός Λογαριασµός Ασφάλισης, συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισµένων, το Εθνικό Μητρώο ∆ικαιούχων Περίθαλψης, ενώ ψηφιοποιείται και µηχανογραφείται όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεµελίωσης και απονοµής συντάξεων όπως επίσης και ασφαλιστικά στοιχεία που τηρούνται σε φακέλους.
Τελικός στόχος είναι να ψηφιοποιηθεί πλήρως το ασφαλιστικό βιογραφικό όλων των εργαζοµένων, ώστε για παράδειγµα η ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης -που είναι το πλέον χρονοβόρο στάδιο της διαδικασίας έκδοσης µιας σύνταξης- να γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και αυτόµατα.
Το δύσκολο και απαιτητικό έργο για τον πλήρη ψηφιακό µετασχηµατισµό του ΕΦΚΑ και τη στροφή του συνταξιοδοτικού προς την ηλεκτρονική εποχή αναµένεται να αναλάβει ο πρώην διευθύνων σύµβουλος της Η∆ΙΚΑ Χρήστος Χάλαρης, ένας… παλιός γνώριµος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση. ∆ιπλωµατούχος ηλεκτρολόγος µηχανικός ΕΜΠ και κάτοχος ΜΒΑ και διδακτορικού, είχε αναλάβει καθήκοντα συµβούλου Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κατά φηµολογίες αυριανός διοικητής του ασφαλιστικού γίγαντα, δηλαδή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, υπήρξε στενός συνεργάτης του κ. Βρούτση την περίοδο 2012-2014, όταν έµπαιναν τα θεµέλια για διάφορα ηλεκτρονικά συστήµατα της κοινωνικής ασφάλισης, όπως ο «Ήλιος», ο «Άτλας» κ.ά. Άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν, λένε πως τότε µπήκαν και τα θεµέλια για µια φιλική σχέση αµοιβαίας εκτίµησης και εµπιστοσύνης…
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr