Καστανίδης: Προτείνει αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των Ανώτατων Δικαστηρίων
Τρεις προτάσεις για το ελληνικό δικαστικό σύστημα πρότεινε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, στην εκδήλωση της ΔιαΝΕΟσις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Την δημιουργία Συμβουλίου Δικαιοσύνης, την αλλαγή τόσο στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας όσο και της επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών καθώς και του πειθαρχικού ελέγχου πρότεινε μεταξύ άλλων ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Α΄ Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στην εκδήλωση της ΔιαΝΕΟσις για τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα η οποία πραγματοποιήθηκε στη συμπρωτεύουσα το βράδυ της Δευτέρας (29.10).
Όπως εξήγησε ο κ. Καστανίδης αποστολή στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης θα είναι ο σχεδιασμός και η επεξεργασία των δημόσιων πολιτικών για την δικαιοσύνη, η εξέταση παραπόνων για δυσλειτουργίες του δικαστικού συστήματος και η διατύπωση προτάσεων για την αναβάθμισή του. Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο θα αποτελείται κατά το ήμισυ από δικαστικούς λειτουργούς που οι ίδιοι επιλέγουν και κατά το άλλο ήμισυ από εκπροσώπους εγνωσμένους κύρους άλλων φορέων που υπηρετούν τη Δικαιοσύνη όπως πρώην καθηγητές των Νομικών Σχολών της χώρας ή προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων.
«Σε ό,τι αφορά την επιλογή ανώτατων δικαστικών λειτουργών για την ηγεσία της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας συνθετικής και αξιοκρατικής διαδικασίας μακριά από κομματικές ή συνδικαλιστικές σκοπιμότητες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός.
Ένα παράδειγμα αλλαγής του συνταγματικού και νομοθετικού πλαισίου θα μπορούσε να είναι το ακόλουθο σύμφωνα με τον βουλευτή ΚΙΝΑΛ Α΄Θεσσαλονίκης: Οι ολομέλειες των Ανώτατων Δικαστηρίων προτείνουν στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων έναν κατάλογο υποψηφίων για κάθε κινούμενη θέση. Η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ή η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφασίζει με ισχυρή πλειοψηφία μετά από ακρόαση των υποψηφίων ποιοι είναι οι επικρατέστεροι. Η τελική επιλογή ανήκει στον Πρόεδρο της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της λελογισμένης αύξησης των αρμοδιοτήτων του.
Αναφερόμενος τέλος στην επιθεώρηση των Ανώτατων Δικαστηρίων τόνισε ότι είναι αναγκαία η ίδρυση αυτοτελούς δικαστικής υπηρεσίας μια δικαστικής δομής, απολύτως ανεξάρτητης από την άλλη οργανωτική διάρθρωση του δικαστικού συστήματος που αποκλειστική αρμοδιότητα της επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών και του πειθαρχικού ελέγχου τους.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr