Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Το πορτρέτο του νέου προσώπου - Τα κριτήρια Μητσοτάκη
Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής» πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο µε διεθνές κύρος και βαθιά γνώση των γεωπολιτικών συνθηκών και των διεθνών συµβάσεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μόνο η επιλογή της ηµέρας, για την αποκάλυψη του προσώπου που θα προτείνει για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, παραµένει σε εκκρεµότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ο πρωθυπουργός έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης, παρότι απέφυγε κάθε λέξη σχετική µε την κορυφαία διαδικασία της προεδρικής εκλογής κατά τα διαδοχικά τετ α τετ µε τους πολιτικούς αρχηγούς, φαίνεται ότι έχει καταλήξει στην υποψηφιότητα και τη στρατηγική στόχευση που θα σηµατοδοτήσει µε την αποκάλυψή της. Ούτε στη Φώφη Γεννηµατά είπε κουβέντα για το προφίλ του Προέδρου και τα κριτήρια της επιλογής του, αν και η αρχηγός του Κινήµατος Αλλαγής έχει κάνει εγκαίρως ξεκάθαρη πρόταση και έχει επανειληµµένως τονίσει την ανάγκη εκλογής ενός ανθρώπου από τον προοδευτικό χώρο.
Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανάψει το «πράσινο φως» στους αρµόδιους υπουργούς για την κατάθεση στη Βουλή του νέου εκλογικού νόµου, διαµηνύοντας ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη µέτρηση και για την εκλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας. Οι καλά γνωρίζοντες εκτιµούν ότι η αποκάλυψη της τελικής επιλογής του είναι θέµα χρόνου και ότι δεν αποκλείεται να συµβεί είτε λίγο πριν είτε αµέσως µετά την ψήφιση από την Κοινοβουλευτική Οµάδα της Ν∆ του νέου εκλογικού συστήµατος µε το «τερατώδες» για τη Φώφη Γεννηµατά µπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόµµα.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε εξαρχής υιοθετήσει συγκεκριµένα κριτήρια για την αναζήτηση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα. Οι ίδιοι άνθρωποι επιµένουν ότι εξέτασε σοβαρά όλα τα ενδεχόµενα, απαντώντας σε κάθε δίληµµα που εµφανιζόταν µε συγκεκριµένη επιχειρηµατολογία.
«Σφραγίδα»
Κορυφαίο στέλεχος, για παράδειγµα, αναφερόµενο στην επιχειρηµατολογία Μητσοτάκη για την καταψήφιση Παυλόπουλου προ πενταετίας, εκτιµά ότι ισχύει στο ακέραιο και αποτελεί και σήµερα για τον πρωθυπουργό µια σταθερή βάση για τη σφραγίδα που ο ίδιος θέλει να βάλει στη νέα πολιτική περίοδο.
- Το πρώτο κριτήριο Μητσοτάκη παραπέµπει σε πολιτικό πρόσωπο, όχι απαραίτητα µε τη στενή έννοια του όρου. Σε ένα πρόσωπο µε διακριτά πολιτικά χαρακτηριστικά που, όπως επαναλαµβάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «να ενώνει όλους τους Ελληνες». Το αν προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο ή το Κέντρο µένει να αποδειχθεί, παρότι οι τελευταίες ενδείξεις συγκλίνουν σε µια επιλογή ευρείας αποδοχής. Σε αυτή την περίπτωση η κυρία Γεννηµατά θα στηρίξει την επιλογή Μητσοτάκη. Στην αντίθετη περίπτωση, το ΚΙΝΑΛ θα επιλέξει τη µετωπική σύγκρουση µε την κυβερνητική πλειοψηφία και η ηγεσία του θα καταθέσει τη δική της πρόταση για το ανώτατο πολιτειακό αξίωµα.
- Το δεύτερο κριτήριο αφορά τις επιστηµονικές περγαµηνές και το διεθνές κύρος που θα πρέπει να έχει στη φαρέτρα του ο υποψήφιος ή η υποψήφια για την Προεδρία.
- Το τρίτο συνδέεται µε τη βαθιά γνώση του προτεινόµενου των γεωπολιτικών συνθηκών και των διεθνών συµβάσεων, λόγω της κρίσιµης συγκυρίας για τα ζητήµατα εξωτερικής πολιτικής. Στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί η άποψη ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν µπορεί παρά να αναγνωρίσει ότι η προοδευτική παράταξη «έβαλε πλάτη» για τη διάσωση της χώρας όταν βρέθηκε στο χείλος του γκρεµού και ότι η κατεύθυνση που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί το «καθεστώς» και τις εικόνες που διαµόρφωσαν το πολιτικό σκηνικό της αντιπαλότητας τα χρόνια της πολυετούς κρίσης.
∆εν υπάρχει αµφιβολία, πάντως, ότι η Χαριλάου Τρικούπη προσδοκά την αναβάθµιση του ρόλου του Κινήµατος Αλλαγής µέσω του προσώπου που αποτελεί την τελική επιλογή του πρωθυπουργού. Εχει εναντιωθεί στο ενδεχόµενο επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου που εισηγείται η Κουµουνδούρου και έχει ταυτόχρονα αποσαφηνίσει τη θέση της όσον αφορά τις κοµµατικές υποψηφιότητες από τη «γαλάζια» παράταξη Η ίδια η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ έχει εισηγηθεί δηµοσίως να προταθεί ένας από τους τρεις πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, τους κ. Σηµίτη, Παπανδρέου και Βενιζέλο, ενώ στηρίζει αναµφισβήτητα την ανάδειξη µιας γυναίκας στο ανώτατο αξίωµα. Ακούγεται έντονα το όνοµα της Αννας ∆ιαµαντοπούλου, της επίσης πρώην επιτρόπου Μαρίας ∆αµανάκη ή η πρόταση υπέρ της Μαρίας Ευθυµίου, της Κατερίνας Σακελλαροπούλου κ.ά.
Το μήνυμα στην Κ.Ο.
Ιδιαίτερης σηµασίας για την απάντηση στον γρίφο θεωρείται, εν τω µεταξύ, η πρόσφατη επισήµανση του πρωθυπουργού, µε αποδέκτες και εντός της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Νέας ∆ηµοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε συγκεκριµένα µηνύµατα εντός και εκτός των τειχών, ότι όποιος καταψηφίσει την πρότασή του θα πρέπει να βρει πολύ πειστικά επιχειρήµατα για να «δικαιολογήσει» τη στάση του.
Το κλίµα των ηµερών δείχνει, δε, ότι η πιθανότητα επιλογής ενός «γαλάζιου» στελέχους µε µακρά κοµµατική διαδροµή αποµακρύνεται όλο και πιο πολύ και ότι το Κίνηµα Αλλαγής θα έχει αρκετούς λόγους να ψηφίσει υπέρ της απόφασης του Κ. Μητσοτάκη.
Εµπειρο πολιτικό στέλεχος στοιχηµατίζει, δηλαδή, ότι ο κ. Μητσοτάκης επενδύει στη στήριξη του ΚΙΝΑΛ µε την πεποίθηση ότι διευκολύνει την πολιτική στρατηγική που ακολουθεί µε ορίζοντα τις επόµενες (διπλές) εκλογές και προφανή στόχο την εξουδετέρωση της δυναµικής επανεκκίνησης που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
«∆εν έχει λόγο ο Μητσοτάκης να αποδεχθεί τη “λευκή επιταγή” που του δίνει ο Τσίπρας µε την επανεκλογή Παυλόπουλου» εικάζει το ίδιο στέλεχος, τη στιγµή βέβαια που φαίνεται ότι αποµακρύνεται οριστικά η επανεκλογή Παυλόπουλου.
Οι ζυµώσεις που συνεχίζονται, όταν «σταµατούν» στο γαλάζιο στρατόπεδο εστιάζουν στα σενάρια γύρω από το όνοµα του ∆ηµήτρη Αβραµόπουλου και του Σταύρου ∆ήµα, ενώ όταν ποντάρουν στη µη κοµµατική επιλογή θέλουν στον δρόµο προς το Προεδρικό Μέγαρο τον πανεπιστηµιακό και πρώην υπουργό Τάσο Γιαννίτση, τον καθηγητή και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου, Βασίλη Σκουρή κ.ά.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr