Μαρτυρία-σοκ για βρετανικά πυρά
Ακρως ενδιαφέρουσα είναι η κατάθεση του Μιχαήλ Γεωργίτση, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής της 20ής Ιουλίου 1974 ήταν ο ανώτατος αξιωµατικός στην Κύπρο (αποστρατεύτηκε τον Μάρτιο του 1975 µε τον βαθµό του ταξιάρχου).🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στις 2 Ιουλίου 1986 προσήλθε στα µέλη της Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων που εξέταζε τον φάκελο της Κύπρου και ανέφερε τα όσα δραµατικά έζησε, όπου -µεταξύ άλλων- κάνει λόγο για ένα αεροπλανοφόρο υπό αγγλική σηµαία που έριχνε πυρά κατά της Κύπρου. Ας τα πάρουµε όµως µε τη σειρά.
Βρισκόµαστε στη 19η Ιουλίου 1974, παραµονή της εισβολής. «Στις 23.50 το βράδυ», αναφέρει ο Γεωργίτσης στην κατάθεσή του, «µε πήρε τηλέφωνο ένας αντιπλοίαρχος από το Αρχηγείο Ενόπλων ∆υνάµεων, από την αίθουσα επιχειρήσεων, και είπε ότι το 50ό σύνταγµα, το τουρκικό, επεβιβάσθη επί των πλοίων άνευ βαρέος οπλισµού και οχηµάτων.
Και ότι πρόκειται περί ασκήσεως ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα ή λίγο νωρίτερα επαρουσιάσθησαν τα πρώτα ίχνη των αποβατικών πλοίων στα ραντάρ, µε κατεύθυνση από το ακρωτήριο Αποστόλου Ανδρέα προς Αµµόχωστο. Οταν φθάσανε στο ύψος και χωρίς να παραβιάσουνε τα ύδατα τα κυπριακά, έκαναν όπισθεν ολοταχώς και κατευθύνθησαν πάλι προς ακρωτήριο Αποστόλου Ανδρέα και εστράφησαν προς Βορράν.
Εκεί πλέον επαρουσιάσθησαν όλα τα ίχνη της τουρκικής αρµάδας, η οποία ερχότανε για απόβαση. Οταν αναφέραµε στο ΓΕΕΦ, στο Αρχηγείο Ενόπλων ∆υνάµεων έλεγαν ότι πρόκειται περί ασκήσεως προγραµµατισµένης. Ποιος ήτανε δεν θυµάµαι ακριβώς στο τηλέφωνο. Εκείθεν πλέον ανεφέροντο όλα τα γεγονότα, τα ίχνη, πόσα µίλια ευρίσκονται κ.λπ. Εν συνεχεία παρουσιάσθηκε διά πρώτην φορά, τη 19η, το τονίζω αυτό, ο ταξίαρχος κ. Χανιώτης, ο οποίος διέταξε να πάρουµε ορισµένες ειδικότητες. ∆ηλαδή σκοπευτάς πολυβόλων, αντιαρµατιστάς, ειδικότητες οι οποίες είναι πλέον απαραίτητες για να λειτουργήσουν τα βαριά όπλα, διότι µε τους οπλίτας που είχαµε δεν µπορούσανε να πλαισιωθούνε.
Επειτα από λίγο ακύρωσε την εντολή και ξαναπήρε πάλι στο τηλέφωνο και την επανέλαβε. Επειδή συνέχιζαν το ίδιο πράγµα, ότι µη φοβάστε, πολλές φορές µας απεκάλεσαν και δειλούς, φοβόσαστε κ.λπ., τα ίχνη εσυνέχιζαν. Παρουσιάστηκαν ένας µεγάλος όγκος πλοίων και ένα αεροπλανοφόρο, πρέπει να είναι το “Ερµής”, το οποίο υπάρχει και σε φωτογραφία κι έχει προωθηθεί στο Αρχηγείο Ενόπλων ∆υνάµεων, µε τη δικαιολογία, κάνανε ένα σήµα οι Αγγλοι και λέγανε ότι θέλουν να προσγειώσουν σε όλες τις ακτές αποβάσεως Βορείου Κύπρου, δηλαδή στην Παχύαµµο, στην περιοχή Κυρήνειας, στο Πέντε Μίλι, όπου έγινε η απόβασις, στην περιοχή των Πανάγρων, και εγώ κατόπιν διέταξα ότι έχουν δικαίωµα µόνο να πλησιάσουν στην περιοχή της Κυρήνειας».
Και συνεχίζει: «Κανονικά το αεροπλανοφόρο πρέπει να συνοδεύεται κι από αντιτορπιλικά, γιατί ποτέ δεν πάει το αεροπλανοφόρο µόνο του. Τουλάχιστον απ’ ό,τι λένε οι ναυτικοί. ∆ιαπίστωση δεν έχω όµως, διότι δεν έχω φωτογραφίες και δεν µπορώ να πω τίποτα. Το ελικοπτεροφόρο “Ερµής” συµµετείχε. Και από πληροφορίες των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι πολλοί µπήκανε µέσα, διότι γνώριζαν ορισµένους Αγγλους ή Καναδούς και µπήκανε µέσα, βάζανε πολύ ισχυρή µουσική, για να µην ακούγονται οι βολές, τις οποίες ρίχνανε.
Συµµετείχε στον βοµβαρδισµό των ελληνικών δυνάµεων, ελληνοκυπριακών και ελληνικών δυνάµεων. Εναντίον των δικών µας φίλιων τµηµάτων». Στο σηµείο αυτό η Επιτροπή της Βουλής ρωτάει τον Γεωργίτση εάν υπάρχει φωτογραφία αυτού του αεροπλανοφόρου ή ελικοπτεροφόρου και απαντάει: «Βεβαίως. Ελικοπτεροφόρο πρέπει να ήταν, ελικόπτερα είχε τότε, αλλά µπορεί να υποδεχτεί και µαχητικά αεροπλάνα».
Διαβάστε ακόμη:
Η διακριτική παρουσία του 6ου Στόλου
Εγκληματικές ευθύνες για τον «Ατίλα Ι»
Ενθάρρυναν ΗΠΑ, Αγγλία και ΝΑΤΟ
Η Τουρκία παραβίασε τη χάρτα του ΟΗΕ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr