Δήμαρχοι τα έψελναν στον Μηταράκη ενώ πολίτες με όπλα έκαναν επίθεση σε ΜΑΤ
Τα παράπονα που άκουσε ο υπουργός Μετανάστευσης - Τι ζήτησε ο ίδιος από τους δημάρχους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Παράπονα και σκληρή κριτική από τους δημάρχους όλης της χώρας για τα προβλήματα διαχείρισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού που βιώνουν στις πόλεις τους, άκουσε το μεσημέρι ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, την ώρα που κορυφώνονταν οι αντιδράσεις στα νησιά. Ο κ. Μηταράκης πήγε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, (ΚΕΔΕ), ζητώντας από τους δημάρχους να «βάλουν πλάτη» για να βρεθούν 20.000 νέες θέσεις στην ενδοχώρα. Πρόκειται για θέσεις που θα αφορούν όσους φεύγουν από τα νησιά, προκειμένου να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση, αφού προηγουμένως έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις τους για άσυλο.
Με τη συζήτηση που ακολούθησε όμως έγιναν ορατά τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί ενώ ο διάλογος ολοκληρώθηκε με τον κ. Μηταράκη να ανακοινώνει την επίθεση κατοίκων κατά αστυνομικών στα ξενοδοχεία που έμεναν και την ανάγκη να αποχωρήσουν λόγω των εξελίξεων.
Από την πλευρά των «γαλάζιων» δημάρχων που αποτελούν και την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΚΕΔΕ ασκήθηκε κριτική για την έλλειψη ενημέρωσης και επικοινωνίας που χαρακτήρισε το πρώτο διάστημα διαχείρισης από την κυβέρνηση αλλά και για την εμπλοκή των ΜΚΟ. Πολλοί δήμαρχοι όπως ο Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, στηλίτευσαν την άσκηση υπέρμετρης βίας κατά κατοίκων αλλά και αιρετών της Αυτοδιοίκησης.
Τι ζήτησε ο Μηταράκης από τους δημάρχους
Ο κ. Μηταράκης ζήτησε από όλους τους δημάρχους να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Πρότεινε, μάλιστα, παραδεχόμενος ότι πρόκειται για μια πρόχειρη σκέψη, οι 31 δήμαρχοι που είναι μέλη στο ΔΣ να δεχθούν ο καθένας από 1.000 πρόσφυγες για να καλυφθεί το κυβερνητικό πλάνο για τη φιλοξενία στην ενδοχώρα. Λίγο πριν είχε προτείνει να δηλώσουν όλοι οι δήμαρχοι διαθεσιμότητα και η κυβέρνηση να επιλέξει που θα είναι προτιμότερο να γίνουν οι νέες δομές ανάλογα με το πού υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες και καταλληλότερες συνθήκες.
Οι προτάσεις αυτές προκάλεσαν «βροχή» ερωτημάτων, καθώς πολλοί δήμαρχοι δήλωσαν ότι έχουν «βάλει πλάτη» από την περίοδο του 2015-2016 όταν η τότε κυβέρνηση έψαχνε κάποια λύση. Δήμαρχοι από την Μακεδονία και την Ηπειρο θύμισαν ότι εκείνοι φιλοξενούν εδώ και χρόνια μεγάλους αριθμούς προσφύγων σε στρατόπεδα, διαμερίσματα και ξενοδοχεία και θα πρέπει τώρα να δείξουν τη διαθεσιμότητά τους και άλλες περιοχές.
Τον λόγο πήρε ως μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και η δήμαρχος Αη-Στράτη, Μαρία Κακαλή, η οποία δεν είπε αν θα δεχόταν 1.000 πρόσφυγες στο νησί της αλλά κατηγόρησε τον κ. Μηταράκη, λέγοντας ότι θα έπρεπε τη στιγμή εκείνη να βρίσκεται στα νησιά όπου φουντώνουν οι αντιδράσεις προκειμένου να βρει λύση.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του δημάρχου Λαρισαίων, Απόστολου Καλογιάννη, επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος περιέγραψε την εμπειρία του από την φιλοξενία 2.000 ατόμων στην περιοχή του. Είπε ότι το στρατόπεδο στο Κουτσόχερο λειτουργούσε χωρίς κανένα πρόβλημα όσο είχαν την ευθύνη ο Στρατός και η ΕΛ.ΑΣ. Για να προσθέσει ότι το τελευταίο διάστημα τη διοίκηση ασκούν ουσιαστικά οι συμβασιούχοι του υπουργείου Μετανάστευσης, οι οποίοι έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και δεν επιτρέπουν ούτε στον δήμαρχο να επισκεφθεί την δομή.
Ο κ. Καλογιάννης έστρεψε τα βέλη του και στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος ετοιμάζεται να αναλάβει το έργο της φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα. Οπως είπε ο δήμαρχος, το προηγούμενο διάστημα τη διαχείριση του προγράμματος φιλοξενίας σε διαμερίσματα την είχε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία είχε συμφωνήσει να μην παρεμβάλλεται καμία ΜΚΟ εάν δεν έχει την σύμφωνη γνώμη του δήμου. «Η κατάσταση με τον ΔΟΜ εξελλίσσεται εντελώς διαφορετικά», τόνισε ο Δημαρχος Λαρισαίων καταγγέλοντας ότι φθάνει στο σημείο να πλειοδοτεί στις μισθώσεις διαμερισμάτων δίνοντας παραπάνω χρήματα για να τα κλείνει ενόψει ανάληψης του προγράμματος.
Πάντως, ο κ. Μηταράκης ανέφερε επανειλλημμένως πως οι νέες 20.000 θέσεις θα είναι σε δομές (στρατόπεδα), όχι κλειστές αλλά με κανονισμό λειτουργίας και ελέγχου ενώ τα προγράμματα φιλοξενίας σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία σταματούν για λόγους υψηλού κόστους (ειδικά τα ξενοδοχεία). Και αυτό, παρά το γεγονός ότι πολλοί δήμαρχοι περιέγραψαν πόσο καλά για τις ίδιες τις πόλεις και την ένταξη των προσφύγων είχαν λειτουργήσει ειδικά τα διαμερίσματα.
Αποκαλυπτικός για τη λειτουργία συγκεκριμένης δομής για ασυνόδευτα ανήλικα ήταν ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας. Οπως είπε, η δομή για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στο χωριό Καρίτσα που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο αποτελεί ντροπή, καθώς η ΜΚΟ που την ανέλαβε «είναι άφαντη» και «ζήτημα είναι αν έχει κάνει τέσσερις προσλήψεις ενώ θα έπρεπε να εργάζονται 24 άτομα», με αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι παρατημένα «στο έλεος του Θεού». Ο κ. Μηταράκης υποσχέθηκε να δει το θέμα δίνοντας και τις σχετικές οδηγίες στον νέο Ειδικό Γραμματέα Συντονισμού, Βαγγέλη Κωνσταντίνου, που έμεινε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης στην ΚΕΔΕ, καταγράφοντας τις παρατηρήσεις των αυτοδιοικητικών.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, πρότεινε, αφού η κυβέρνηση προσδιορίσει τα ποσοστά των προσφύγων/μεταναστών σε κάθε Περιφέρεια να γίνει σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες, τους Δημάρχους και τους τοπικούς βουλευτές ώστε από κοινού και οργανωμένα να δεσμευτούν για τον αριθμό των προσφύγων/μεταναστών που κάθε περιοχή μπορεί να φιλοξενήσει.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr