Το στρατόπεδο που έγινε μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το φίλεμα Μενδώνη στο βυζαντινό κάστρο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Σάρκα και οστά μετά από προσπάθειες 20 χρόνων πήρε το Σαββατοκύριακο η επιθυμία των Σερραίων να αποκτήσει ο τόπος τους το δικό τους μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Όλα ξεκίνησαν από την επιμονή του καθηγητή του ΑΠΘ Αριστοτέλη Νανιόπουλου (κατάγεται από το Σκοπό Σερρών) να δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος.
Αρχές του 2000 συναντήθηκε με τον Κωνσταντίνο Ξενάκη και πέντε χρόνια αργότερα ο διεθνούς φήμης Έλληνας εικαστικός πείστηκε και εξέφρασε την επιθυμία του δημόσια να δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος, δωρίζοντας 171 έργα του όλων των περιόδων. Την ιδέα αγκάλιασε εξαρχής τόσο η Κοινωνία των Πολιτών αλλά και οι 4 διαφορετικοί δήμαρχοι (Μωσιάδης, Βλάχος, Αγγελίδης, Ζωγράφος) που πέρασαν από την Μακεδονική πόλη.
Το 2006 αποφασίστηκε να στεγαστεί το μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» σε ένα παροπλισμένο διατηρητέο κτίριο του ανενεργού πρώην στρατοπέδου «Παπαλουκά». Δεκαέξι χρόνια αργότερα η Λίνα Μενδώνη με τον Κώστα Καραμανλή και τον δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη έκοψαν την κορδέλα και γιόρτασαν το νέο τοπόσημο των Σερρών στο εστιατόριο του βυζαντινού κάστρου, στην ακρόπολη της πόλης. Εκτός από… πολιτισμό το «μενού» της επίσκεψης των υπουργών περιλάμβανε και συναντήσεις με γαλάζια τοπικά στελέχη όπου τα ενημέρωσαν για την πρόοδο του κυβερνητικού έργου…
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr