Rolling Stones: Η επεισοδιακή τους συναυλία στην Αθήνα λίγο πριν το πραξικόπημα
Συμπληρώνονται σήμερα 52 χρόνια από τη συναυλία που δεν τελείωσε ποτέ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Βράδυ της 17ης Απριλίου 1967 και οι Rolling Stones βρίσκονταν στην εξέδρα που είχε στηθεί στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ανοίγοντας έτσι το χορό των ροκ συναυλίων στην Ελλάδα. Τίποτε όμως δεν προμήνυε τι θα ακολουθούσε στη συνέχεια.
H Aθήνα ήταν ο τελευταίος ευρωπαϊκός σταθμός του ροκ συγκροτήματος, την ώρα που το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας ήταν τεταμένο. Αποστασία, αλλεπάλληλες αλλαγές κυβερνήσεων συνέθεταν τον καμβά της ιστορίας.
Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση της Ε.Ρ.Ε με πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο είχε αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 28 Μαϊου οι οποίες θα μεταβάλλονταν σε θρίαμβο της Ένωσης Κέντρου αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου. Την ίδια ώρα υπήρχαν πληροφορίες για κάποιες πληροφορίες περί συνταγματικής εκτροπής, ωστόσο κανένας δεν υπολόγιζε το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών που εκδηλώθηκε την 21η Απριλίου.
Η αναγγελία της συναυλίας
Στις 22 Μαρτίου το περιοδικό «Μοντέρνοι Ρυθμοί» ρίχνει τη βόμβα. «Δεν είναι ούτε πρωταπριλιάτικο ψέμα, ούτε διαφημιστικό κόλπο. Οι Ρόλινγκ Στόουνς έρχονται». Η συμφωνία είχε κλείσει προ οκταημέρου μεταξύ του δημοσιογράφου και ατζέντη Νίκου Μαστοράκη και του μάνατζερ του συγκροτήματος Ντέβιντ Απς».
Τα εισιτήρια κόστιζαν από 60 έως 120 δραχμές, και ήταν αρκετά ακριβά για τη νεολαία της εποχής. Βέβαια υπήρχαν και λίγα εισιτήρια των 500 δραχμών, ακριβώς μπροστά από την εξέδρα. Οι αφίσες που κυκλοφόρησαν ανέφεραν ότι «το ρεσιτάλ είναι υπό την αιγίδα του δημάρχου Αθηναίων κ. Γεωργίου Πλυτά και οι εισπράξεις του θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό».
Στο μεταξύ στις 16 Απριλίου κυκλοφόρησε η φήμη ότι το διάσημο συγκρότημα αναμενόταν στην Αθήνα. Μέσα σε λίγη ώρα το αεροδρόμιο του Ελληνικού αποκλείστηκε από χιλιάδες νεαρούς οι οποίοι ήθελα να δουν από κοντά τα ινδάλματά τους. Τότε σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις με την Αστυνομία. Τότε χρησιμοποιήθηκαν γκλοπ με σκοπό την απομάκρυνσή τους. Ωστόσο δεν ήταν οι Rolling Stones που είχαν φτάσει αλλά οι τεχνικοί.
Η άφιξή τους στην Αθήνα
Το διάσημο συγκρότημα έφτασε στην Αθήνα ανήμερα της συναυλίας και έμειναν στο Χίλτον. Το ξενοδοχείο γέμισε από δημοσιογράφους, ενώ νωρίς το απόγευμα, τα μέλη του συγκροτήματος -πλην του Μπράιαν Τζόουνς που κοιμόταν- έδωσαν την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
«Τι γνωρίζετε για το Σέξπιρ;», ρώτησε ένας δημοσιογράφος. «Και σεις τι γνωρίζετε για τον Όμηρο;» απάντησε με ερώτηση ο Μικ Τζάγκερ, ο μόνος ομιλητικός της παρέας.
Οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή:
– «Ποια είναι η γνώμη σας για τη μουσική σας;».
– «Τα τραγούδια μας εκφράζουν την εποχή μας. Δεν είμαστε υστερικοί, όπως πιστεύεται, αλλά οι μεγαλύτεροι δεν μπορούν να μας καταλάβουν.»
– «Τι πιστεύετε για τους Μπιτλς;»
– «Τους αγαπάμε πάρα πολύ.»
– «Πως περνάτε τις ελεύθερες ώρες σας;»
– «Με κορίτσια.»
– «Είστε αγαπημένοι μεταξύ σας;»
– «Ναι, και η απόδειξη είναι ότι κοιμόμαστε μαζί στο ίδιο κρεβάτι.»
– «Αλλά ο Μπιλ Γουάιμαν είναι παντρεμένος. Τι έχει να πει επ' αυτού η γυναίκα του;» αντέτεινε ο ο δημοσιογράφος.
– «Κοιμάται μαζί μας» απάντησε ο Τζάγκερ.
Την ίδια ώρα στις εξέδρες της «Λεωφόρου» βρίσκονταν γύρω στα 8.000 άτομα. Η εξέδρα είχε στηθεί στη σέντρα του γηπέδου και μέσα στον αγωνιστικό χώρο επιτρεπόταν η είσοδος στους λίγους που είχαν να πληρώσουν το πανάκριβο εισιτήριο των 500 δραχμών. Το γήπεδο ήταν γεμάτο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Λίγο μετά ξεκίνησε το πρώτο μέρος του προγράμματος, με ελληνικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες. Κατά σειρά εμφανίστηκαν οι Loubogg, MGC, Idols, Τάσος Παπασταμάτης, Δάκης και We Five.
Στις 9:30 μ.μ. οι Στόουνς ανέβηκαν στη σκηνή και άρχισαν τη συναυλία τους με το Last Time. Οι θεατές ξεπερνούσαν τους 10.000 και οι αστυνομικοί έκαναν αισθητή την παρουσία τους μέσα στον αγωνιστικό χώρο και γύρω από τη σκηνή, έχοντας σαφείς εντολές να συλλαμβάνουν όποιον παρεκτρεπόταν, τουτέστιν, όποιος απλώς σηκωνόταν από τη θέση του για να χορέψει ή να χειροκροτήσει με ενθουσιασμό. Οι Stones συνεχίζουν τη συναυλία τους με τα τραγούδια Lady Jane, 19th Nervous Breakdown, Ruby Tuesday και Let’s spend the night together.
Ωστόσο λίγο πριν το Satisfaction ο Μικ Τζάγκερ σκέφτηκε να ράνει τους θεατές με κόκκινα γαρύφαλλα. Ωστόσο ο ίδιος δεν κατάφερε να φτάσει στην εξέδρα και ανέθεσε στον μάνατζερ της περιοδείας του να το κάνει. Ο Τομ Κέλοκ είχε δεμένο το χέρι του, επειδή είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της συναυλίας της Ζυρίχης, προσπαθώντας να σώσει τον Μικ από την επίθεση ενός θεατή.
Αυτή η κίνηση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους αστυνομικούς. Έξι εξ αυτών έπεσαν πάνω στον Κέλοκ και τον ξυλοκόπησαν. Αμέσως μετά κατ' εντολή της αστυνομίας, οι υπεύθυνοι του γηπέδου κατέβασαν το γενικό του γηπέδου με αποτέλεσμα να πέσει απότομα η αυλαία στη συναυλία. Στη συνέχεια το συγκρότημα φυγαδεύθηκε στο ξενοδοχείο.
Παράλληλα αγανακτισμένοι θεατές αφού συγκρούστηκαν με την αστυνομία έκαναν διαδήλωση και έφτασαν στο Χίλτον, όπου φώναζαν «Τσιλιχρήστο (σ.σ. ο τότε διευθυντής της Αστυνομίας) παραιτήσου!».
Όταν ο μπασίστας του συγκροτήματος και η οικογένειά του ξέμειναν στην Αθήνα την ημέρα του πραξικοπήματος
Την επόμενη μέρα της συναυλίας οι Rolling Stones αποχώρησαν από την Αθήνα, αφού πρώτα είχαν υποβληθεί σε εξαντλητικούς ελέγχους στο αεροδρόμιο. Ο Μικ Τζάγκερ πήγε στο Λονδίνο, ο Μπράιαν Τζόουνς για το Μόναχο, προκειμένου να παρακολουθήσει την πρεμιέρα της ταινίας του Φόλκερ Σλέντορφ Mord und Totschlag (A Degree of Murder, ο αγγλικός τίτλος), της οποίας είχε γράψει τη μουσική. Ο Κιθ Ρίτσαρντς έχασε το αεροπλάνο για το Λονδίνο και πέταξε για το Μόναχο με τον Τζόουνς, ενώ η οικογένεια Γουάιμαν παρέμεινε στην Αθήνα για ολιγοήμερες διακοπές.
Ωστόσο στις 21 Απριλίου όταν και ήθελαν να αποχωρήσουν από την Αθήνα, εκδηλώθηκε το πραξικόπημα. Το αεροδρόμιο ήταν κλειστό και η οικογένεια Γουάιμαν αναγκάστηκε να μείνει στην Αθήνα μέχρι τις 23 του μήνα οπότε πήρε τον δρόμο της επιστροφής για το Λονδίνο. Πάντως οι Stones πραγματοποίησαν ξανά συναυλία στην Αθήνα. Αυτή τη φορά το 1998 σε ένα κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο.
ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήσεις ισορροπίας από Φάμελλο – Τα ονόματα που ακούγονται για τις αλλαγές και σε ΚΟ, κόμμα και ο ρόλος Πολάκη
Τα τρία σήματα που εξέπεμψε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο - Σε ποια θέματα ρίχνει το βάρος
ΟΣΕ τέλος, έρχονται οι «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας» - Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο
Πρωτότυπο «αντίο» σε ένα παλιό αυτοκίνητο: Οικογένεια... έθαψε και έκανε πανάκριβη τελετή σε ένα παλιό Suzuki γιατί ήθελε να το «τιμήσει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr