Oscar 2020: Renee Zellweger - Από την Μπρίτζετ Τζόουνς στην Τζούντι Γκάρλαντ
Η 50χρονη Ρενέ Ζελβέγκερ (Renee Zellweger) δίνει μαθήματα ηθοποιίας στην ταινία «Judy» και σηκώνει το χρυσό αγαλματίδιο στα Οσκαρ 2020🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Eνα από τα πιο φωτισµένα αλλά και τραγικά αστέρια του Χόλιγουντ, η Τζούντι Γκάρλαντ, αναβίωσε στην κινηµατογραφική οθόνη και «έδωσε το φετινό Όσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου στην Ρενέ Ζελβέγκερ (Renee Zellweger). Η βιογραφία «Judy» του Ρούπερτ Γκουλντ φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις τελευταίες µέρες της ζωής της μεγάλης σταρ. Επιλεκτική και ιδιαίτερα γενναία στις επιλογές της, η Ζελβέγκερ ενσάρκωσε την ηθοποιό στο λυκόφως της ζωής της και η επιλογή της τη δικαίωσε.
Το φιλµ «Judy» ανοίγει αυλαία τον χειµώνα του 1968, όταν η Γκάρλαντ έδινε συναυλίες επί πέντε βδοµάδες στο κατάµεστο κλαµπ «The Talk Of The Town» του Λονδίνου. Τριάντα χρόνια µετά την επιτυχία-σταθµό στην καριέρα της του «Μάγου του Οζ», έχει να αντιµετωπίσει τις επιλογές καριέρας και τις απαιτήσεις της µητρότητας, τις καταχρήσεις, τους προσωπικούς της δαίµονες και τη µεγάλη νοσταλγία της πρώιµης δόξας.
«Είστε ανάμεσα στους ήρωες που είναι ανάμεσά μας. Και αυτό είναι σίγουρα για εσάς» είπε η Ρενέ Ζελβέγκερ (Renee Zellweger) κλείνοντας την ομιλία της και παραλαβάνοντας το Οσκαρ της.
Η ταινία αποτελεί κινηµατογραφική µεταφορά του θεατρικού µιούζικαλ «End of the Rainbow» του Πίτερ Κίλτερ και ταυτόχρονα µια αναδροµή στις τελευταίες ηµέρες δόξας της σταρ, στο δικό της «τέλος του ουράνιου τόξου» πριν τον θάνατό της από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών τον Ιούνιο του 1969, σε ηλικία µόλις 47 ετών. «Δεν θα µε ξεχάσετε, έτσι δεν είναι; Υποσχεθείτε ότι δεν θα το κάνετε» λέει η Τζούντι Γκάρλαντ στο κοινό της σε µία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές του τρέιλερ.
Η Ρενέ Κάθλιν Ζελβέγκερ γεννήθηκε στο Τέξας στις 25 Απριλίου του 1969, με πατέρα Ελβετό και μητέρα από τη Νορβηγία. Ήταν ένα κορίτσι που διακρίθηκε στο σχολείο για τις επιδόσεις της στα σπορ και στις κοινωνικές δραστηριότητες, ήταν όμως και μια πάρα πολύ καλή μαθήτρια. Στο πλαίσιο των σχολικών παραστάσεων συνειδητοποίησε ότι λατρεύει την ηθοποιία και ξεκίνησε να κάνει ο όνειρό της πραγματικότητα. Όταν ο πατέρας της έχασε τη δουλειά του, η Ρενέ αναγκάστηκε να εργαστεί σαν σερβιτόρα. Αυτή η εμπειρία - όπως είχε δηλώσει αργότερα - ήταν μια από τις πιο χρήσιμες στη ζωή της προκειμένου να κατανοήσει τον τρόπο που λειτουργούν οι ανθρώπινοι χαρακτήρες.
Η Ζελβέγκερ έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1996 με το ρόλο της στην ταινία Τζέρι Μαγκουάιρ (Jerry Maguire). Στη συνέχεια, έλαβε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για το ρόλο της ως Μπρίτζετ Τζόουνς στην κωμωδία «Το Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς» (Bridget Jones's Diary) το 2001 και ως Ρόξι Χαρτ στο μιούζικαλ «Σικάγο» (Chicago) το 2002. Κέρδισε το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου το 2003 για την ερμηνεία της στο δράμα «Επιστροφή στο Cold Mountain» (Cold Mountain).
Έχει κερδίσει ένα Όσκαρ, τρεις Χρυσές Σφαίρες, τρία Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών και ένα Βραβείο BAFTA, ονομάστηκε Hasty Pudding Γυναίκα της Χρονιάς το 2009 και καθιερώθηκε ως μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς του Χόλιγουντ για το 2007. Από το 2002 και για δύο χρόνια, η Ζελβέγκερ είχε σχέση με τον Τζακ Γουάιτ, τραγουδιστή του ροκ συγκροτήματος The White Stripes. Στις 9 Μαΐου 2005, η Ζελβέγκερ παντρεύτηκε τον τραγουδιστή Κένι Τσέσνεϊ, σε μία τελετή στο νησί του Αγίου Ιωάννη στις Αμερικανικές Παρθένους Νήσους. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2005, ανακοίνωσαν ότι σχεδίαζαν να ακυρώσουν τον γάμο τους. Η Ζελβέγκερ δήλωσε την «απάτη» ως το λόγο στα χαρτιά του διαζυγίου. Το Σεπτέμβριο του 2010, αναφέρθηκε ότι η Ζελβέγκερ και ο ηθοποιός Μπράντλεϊ Κούπερ είχαν σχέση για πάνω από ένα χρόνο. Στις 18 Μαρτίου 2011, το περιοδικό People ανακοίνωσε ότι το ζευγάρι είχε δώσει τέλος στη σχέση του.
Οι πλαστικές που δεν έγιναν ποτέ - «Στο Χόλιγουντ έχασα τον εαυτό μου»
Η ηθοποιός πριν από δέκα χρόνια αποφάσισε να απέχει από τις ρομαντικές κομεντί, το κόκκινο χαλί, τις συνεντεύξεις και τις φωτογραφίσεις - στις οποίες τα σχόλια είχαν γίνει κακεντρεχή αναφορικά με το αν έχει κάνει πλαστικές επεμβάσεις ή όχι. «Συνειδητοποίησα ότι δεν ήμουν καλά. Εβαζα τον εαυτό μου στο τέλος της λίστας με τις προτεραιότητές μου. Για πρώτη φορά στη ζωή μου, πήγα σε ψυχοθεραπευτή. Αναγνώρισε ότι περνούσα το 99% της ζωής μου δημοσίως, κι άφηνα ένα μικροποσοστό για την αληθινή μου ζωή. Έπρεπε κάτι να κάνω για να σταματήσω αυτή τη φρενήρη ταχύτητα. Να τραβήξω χειρόφρενο . Να μην προγραμματίζω κάθε λεπτό της ζωής μου, δυο εβδομάδες πριν. Να επιτρέπω ανατροπές στο πρόγραμμά μου. Να αφήσω την ησυχία να ξαναμπεί στο μυαλό και το σπίτι μου», είχε δηλώσει στο Vulture.
«Δεν μετανιώνω για τίποτα στη ζωή μου. Επίσης, δεν θυμάμαι και πολλά. Η δεκαετία των 30 μου χρόνων είναι μια θολή, μπερδεμένη ανάμνηση. Νομίζω ότι έτρεχα τόσο πολύ που δεν σταμάτησα ποτέ να καταλάβω τι μου συνέβαινε. Να απορροφήσω τις στιγμές, ώστε να τις θυμάμαι. Η κολλητή μου λέει ότι ο σκληρός δίσκος κάποια στιγμή γεμίζει και πρέπει να ξεκινήσεις να πετάς...». Η ηθοποιός συμμετέχει σε δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενημέρωση πάνω σε θέματα HIV και καρκίνου του μαστού.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr