Euroleague: Η οικονομική κρίση απειλεί το μέλλον της - Η «αντεπίθεση» της FIBA μέσω του BCL
Μεγάλες απώλειες καταγράφουν στα έσοδα τους οι ομάδες - Πυλώνας σταθερότητας η FIBA🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε μια σειρά από αλυσιδωτές εξελίξεις. Η διακοπή των πρωταθλημάτων δημιούργησε μοιραία υστέρηση εσόδων και αρκετές ομάδες αισθάνονται την οικονομική ασφυξία να πλησιάζει. Στην περίπτωση της Euroleague αποδείχθηκε πως δεν υπάρχει σχεδόν κανένα «δίχτυ ασφαλείας» για τα κλαμπ που αυτή την στιγμή καλούνται να ανέβουν έναν «Γολγοθά» χωρίς κανείς να μπορεί αυτή την στιγμή με βεβαιότητα να πει εάν θα καταφέρουν να συνέλθουν από το σοκ που προκάλεσε η εξάπλωση του κορονοϊού.
Ο Τόνι Πάρκερ σε συνέντευξη του στην Lequipe υποστήριξε ότι η Βιλερμπάν(μια ομάδα που πέρσι είχε μπάτζετ της τάξης των 12 εκατ. ευρώ), θα χάσει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της πανδημίας! Η Βιλερμπάν είναι βέβαιο πως θα είχε καταστραφεί οικονομικά εάν δεν διέθετε την στήριξη του Γάλλου ΝΒΑer. Η παρουσία ενός συλλόγου στην κορυφαία διοργάνωση και ιδίως για αυτές που δεν διαθέτουν εγγυημένο συμβόλαιο, αποτελεί μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία από την οποία σπάνια βγαίνει κανείς αλώβητος. Εκτός κι αν διαθέτει ισχυρό επενδυτή διατεθειμένο να καλύπτει κάθε χρόνο τις απώλειες (Αρμάνι, Παναθηναϊκός, Βαλένθια, Χίμκι, Ολυμπιακός, Εφές), κρατική στήριξη(ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ) ή μεγάλα ποδοσφαιρικά κλαμπ που συνεισφέρουν στην χασούρα(Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, Φενέρ). Λίγες είναι οι περιπτώσεις ομάδων(Άλμπα, Μπασκόνια) που έχουν καταφέρει να ξεφύγει από τον κανόνα δημιουργώντας ένα δίκτυο εσόδων(εισιτήρια, χορηγίες, κλπ), που συντηρεί το μεγαλύτερο μέρος του μπάτζετ.
«Έζησαν το όνειρο, κόντεψαν να καταστραφούν»
Λιμόζ, Ζιέλονα Γκόρα, Μπάμπεργκ, Νεπτούνας , Τσεντεβίτα που τα προηγούμενα χρόνια έζησαν το όνειρο της συμμετοχής στην Ευρωλίγκα στη συνέχεια βρέθηκαν μπροστά σε πολύ μεγάλα οικονομικά ανοίγματα. Νταρουσάφακα και Λιέτουβος στράφηκαν πρόσφατα στο Basketball Champions League γιατί θέλουν να επιβιώσουν και όχι να βρίσκονται με το ένα πόδι σε καθεστώς χρεωκοπίας. Αντίστοιχα όμως υπάρχουν παραδείγματα ομάδων που έκαναν την αντίστροφη διαδρομή (από το BCL σε Ευρωλίγκα και Eurocup). Μονακό, Προμηθέας, Βενέτσια, Τρέντο, Μπολόνια είναι κάποιες από αυτές που προτίμησαν το Eurocup γιατί αισθάνθηκαν πως εκεί τους δίνεται το όραμα της διεκδίκησης συμμετοχής στην Ευρωλίγκα. Το μοντέλο των εγγυημένων συμβολαίων όμως δυστυχώς υπονομεύει την προσπάθεια τους και δεν προστατευτεί στο ελάχιστο την επένδυση τους.
Αναφορικά με την επόμενη μέρα του ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι αξιοπερίεργο πως η Euroleague, που στο παρελθόν έχει δώσει πολύ καλά δείγματα γραφής σε επίπεδο οργάνωσης, προετοιμασίας, ενημέρωσης, αυτή την φορά έδειξε κάπως απροετοίμαστη να παράσχει απαντήσεις σε μια σειρά θέματα που απασχολούν τις ομάδες. Η ανακοίνωση της οριστικής ματαίωσης της σεζόν 2019-20 δεν συνοδεύονταν από οικονομικά στοιχεία για το μέγεθος της ζημίας που προκλήθηκε ενώ οι ομάδες δεν έχουν λάβει καμία μηνιαία δόση από την Ευρωλίγκα μετά το Μάρτιο.
«Το ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν έχει καταφέρει να βρει ένα μοντέλο διοίκησης ή οργάνωσης των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η «πίτα» παραμένει μικρή για αυτό που αντιπροσωπεύει το μπάσκετ και νομίζω πως η προσπάθεια που κάνουμε εμείς ως Champions League αλλά και η προσπάθεια των ομάδων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να πάρει το μπάσκετ το μερίδιο που του αξίζει», δήλωσε στο πρόσφατο παρελθόν ο CEO του BCL Πάτρικ Κομνηνός.
Το Basketball Champions League αυτή την στιγμή δείχνει να είναι ένα ασφαλές «καταφύγιο» για ομάδες που έχουν διαγράψει μια αξιόλογη πορεία στο εθνικό τους πρωτάθλημα και θέλουν να ζήσουν την εμπειρία μιας ευρωπαϊκής συμμετοχής χωρίς να χρειαστεί να ρισκάρουν οικονομικά υποθηκεύοντας το μέλλον τους.Αναφορικά με την επόμενη χρονιά το BCL έχει ανακοινώσει πως δεν θα αλλάξει τίποτα στην οικονομική πολιτική του στις ομάδες. Σε αντίθεση με την Ευρωλίγκα η διοργάνωση της FIBA, έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά καθώς από τις 31 Μαρτίου (σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το παγκόσμιο lockdown), ανακοίνωσε ότι η σεζόν θα ολοκληρωθεί με την μορφή ενός final-8 στο διάστημα μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου.
Οι ομάδες που θα λάβουν μέρος σε αυτό θα εισπράξουν κανονικά τα χρήματα από τη διοργάνωση για τη συμμετοχή τους, αλλά και την επίτευξη των στόχων τους ενώ το έπαθλο του 1εκατ.ευρώ θα απονεμηθεί όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, στην ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο. Σημαντική και προς την σωστή κατεύθυνση κρίνεται επίσης η απόφαση της FIBA να προχωρήσει στην έκδοση επιστημονικού οδηγού για την επιστροφή των αθλητών στη δράση, έπειτα από το μεγάλο διάστημα αποχής, λόγω κορωνοϊού. σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr